Małe tablice rejstracyjne - kontra nasz policja

ale sprawa jest prosta, masz miejsce na normalna tablice bez jej wyginania to zakladasz normalna a nie oswiadczasz nieprawde w Urzedzie Komunikacji zeby sie wyroznic mala tablica, ktora na duzym aucie wyglada po prostu smiesznie i wiesniacko. To ze jest plytkie wytloczenie pod tablice USA nie powoduje, ze nie mozesz zalozyc normalnej europejskiej, mozesz i wiekszosc ludzi, ktorzy sprowadzili samochody z USA taka zamontowalo. Bardzo dobrze ze sie wzieli za to bo to naprawde zaczynalo byc juz plaga a dla ludzi ktorzy rzeczywiscie nie mogli zmiescic dlugich tablic zaczelo brakowac numerow..

btw. od 4 grudnia 2020 wszedl przepis ze samochod nie przejdzie badania technicznego jesli ma mala tablice a zmiesci sie duza i nie wazne czy jest sprowadzony z USA natomiast policja bedzie takie samochody wylapywac z urzedu bo jest to zabronione (art. 60 PoRD, pkt 3b)

Oczywiście ze tak bo naprawdę czasem te tablice maja auta w oczywisty sposób mający miejsce na normalne tablice - tylko jak pisałem wyżej temat nie jest jednoznaczny co rozumiemy pod pojęciem "zmieści się" to że niby pasuje na zderzak nie zawsze znaczy ze da się zamocować- ale to już kwestia dowodowa konkretnego przepadku etc etc

- - - Updated - - -

Czyli co, jeśli jawnie skłamię, to mogę się wyłgać tym, że nikt mi nie powiedział, że mi coś za to grozi? A co z regułą, że nieznajomość prawa nie zwalnia z jego stosowania?

zasada jest prosta w administracji- żeby wyciągać konsekwencje musisz o ich złamaniu pouczyć. tak samo masz w sądzie jak składasz zeznania - sąd Cie na wstępie poucza o konieczności mówienia prawdy.

No cóż, nie znałem takiej zasady, dla mnie idiotyzm, ale nie pierwszy i nie ostatni w naszym prawodawstwie [emoji6]

Jeżeli już wchodzimy na ścieżkę prawną to dobrze byłoby zapoznać się z całościowym podejściem do tematu tablic. Opracowanie na podstawie wyroków sądowych - Aleksandra Herzoga.

Coś nie tak z publikacją dokumentu (doc) zamieszczam w wersji pdf.

to co wkleiłeś dowodzi kompletnego braku konsekwencji w stosowaniu przepisów w tak banalnej sprawie- jak widać każdy orzeka sobie co chce i potem prawnicy mają pole do popisu w interpretacji- pewnie ne jedna praca doktorska na tym tle powstanie.
Inna sprawa, że artykuł dotyczy głownie sytuacji kradzieży tablic i posługiwania się nimi w czynach przestępczych

- - - Updated - - -

No cóż, nie znałem takiej zasady, dla mnie idiotyzm, ale nie pierwszy i nie ostatni w naszym prawodawstwie [emoji6]

jak wiele w tym kraju ale to nie temat dyskusji.;-)

Dyskusja o posługiwaniu się niewłaściwymi tablicami może dojść do granic absurdu ze względu na "Polak potrafi". Jeden z moich sąsiadów z garaży pokrył ostatnio tablice zieloną folią, aby udawać elektryka i jeździć buspasem - można, można - takich przypadków jest coraz więcej. Źle skonstruowane prawo (przepis) może doprowadzać do takich absurdów.

Dyskusja o posługiwaniu się niewłaściwymi tablicami może dojść do granic absurdu ze względu na "Polak potrafi". Jeden z moich sąsiadów z garaży pokrył ostatnio tablice zieloną folią, aby udawać elektryka i jeździć buspasem - można, można - takich przypadków jest coraz więcej. Źle skonstruowane prawo (przepis) może doprowadzać do takich absurdów.
Wydaje mi się, że to nie o przepisy chodzi tylko o naszą polską fantazje :)

Jeden kupi tablice na allegro, bo chce mieć rozmiar szwajcarski (po co???)
Drugi zaznaczy że normalna mu się nie mieści, żeby dostać mała tablice.
Prawo nie ma nic do tego, jak widać po większości wypowiedzi powyżej. Internetowi specjaliści cytują kodeks ruchu, kodeks karny i konstytucję, żeby uwiarygodnić swoją głupotę. Sorry, ale inaczej tego nie widzę.

Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
[MENTION=2540]Marek156/159sw[/MENTION] właśnie o tym piszę - nasza fantazja plus bałagan legislacyjny no i mamy to co mamy. zachowanie sąsiada podpada już pod paragrafy czyli przerabianie.

- - - Updated - - -

Wydaje mi się, że to nie o przepisy chodzi tylko o naszą polską fantazje :)

Jeden kupi tablice na allegro, bo chce mieć rozmiar szwajcarski (po co???)
Drugi zaznaczy że normalna mu się nie mieści, żeby dostać mała tablice.
Prawo nie ma nic do tego, jak widać po większości wypowiedzi powyżej. Internetowi specjaliści cytują kodeks ruchu, kodeks karny i konstytucję, żeby uwiarygodnić swoją głupotę. Sorry, ale inaczej tego nie widzę.

gdzieś napisałem że che coś uwiarygadniać? znajdz mi choć jeden fragment! jeżdżę z pełna świadomością że nie spełniam wymogów PorD - tyle panie.
widzisz jakoś nawet w De da się rożne tablice założyć tylko w tym wspaniałym kraju zawsze musimy sie odlać pod wiatr.

Ostatnia edycja:
przy okazji niedawnych nowelizacji w prasie zwaracali uwagę ze będą robić problemy tym którzy nadużywają małych tablic. trudno się dziwić, skoro da się ich mało wygeneraować a są auta które potrzebują naprawdę, bo nie czarujmy sie : w Giuliach USA normalnie się mieści duża - nie sprawdzałem dokłądnie ale jeśli się nie mylę to klapa taka sama jest w USA - i montaż podkładki na 3 wkręty?

Czy waszym zdaniem miałem prawo do założenia małych tablic?
20190417_174740.jpg
20190522_224016.jpg

wersja EU ma ten rozkład dokładnie taki sam, tylko plastikową podkładkę dokręcaną do tych 3 otworów na wkręty dają szerszą plastikową podkładkę.

Pokaż załącznik 274887
Pokaż załącznik 274888

przód wymusza małą? choć nie wiem jak dokładnie o tym paragrafy traktują

No właśnie według mnie przód ewidentnie wymusza małą, bo zwykła albo będzie zasłaniać część chłodnicy albo halogen. Miałem już kontrolę gdy Policja jechała za mną i po zatrzymaniu przedstawiłem argumenty dotyczące przodu, to Policjant zapytał czemu nie założyłem kwadratowej.

z przodu moze isc dwurzedowa, widzialem ten model z takimi tablicami, nie jestem pewien jak to sie ma do pomniejszonych, czy jak wchodzi dwurzedowa to nie mozesz juz pomniejszonej itd.. Ale fura powiem Ci pierwsza klasa !

epsonix napisał:
wersja EU ma ten rozkład dokładnie taki sam, tylko plastikową podkładkę dokręcaną do tych 3 otworów na wkręty dają szerszą plastikową podkładkę.

amerykanskie maja dodatkowo taka ramke dookola tego wytloczenia, ale zdaje sie ze wystarczy ja odkrecic i przykrecic europejska, chyba ze sie cos zmienilo ale nie sadze
101.jpg

z przodu moze isc dwurzedowa, widzialem ten model z takimi tablicami, nie jestem pewien jak to sie ma do pomniejszonych, czy jak wchodzi dwurzedowa to nie mozesz juz pomniejszonej itd.. Ale fura powiem Ci pierwsza klasa !
Dzięki, też go lubię.
Dwurzędowe zakładało się do Evo zanim pojawiły się małe . I teraz pytanie czy nie po to się właśnie pojawiły żebym mógł je w tym przypadku założyć?

Dzięki, też go lubię.
Dwurzędowe zakładało się do Evo zanim pojawiły się małe . I teraz pytanie czy nie po to się właśnie pojawiły żebym mógł je w tym przypadku założyć?
Przepisy mówią, że tablice małe stosuje się w przypadku gdy nie ma możliwości zamontowania tablicy standardowej. Jeżeli dobrze rozumiem bałagan w przepisach (studiowałem to jak rejestrowałem auto z rynku japońskiego) to tablica dwurzędowa jest przeznaczona tylko do tyłu.

tak dokładnie - dwurzędowa tylko na tył - paragraf 35 ust. 4 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury i Budownictwa w sprawie rejestracji i oznaczania pojazdów oraz wymagań dla tablic rejestracyjnych

- - - Updated - - -

Przepisy mówią, że tablice małe stosuje się w przypadku gdy nie ma możliwości zamontowania tablicy standardowej. Jeżeli dobrze rozumiem bałagan w przepisach (studiowałem to jak rejestrowałem auto z rynku japońskiego) to tablica dwurzędowa jest przeznaczona tylko do tyłu.

za przeproszeniem burdel jest w przepisach niesamowity i pozwala na sporą fantazję

Motodoradca wiele wyjaśnia - zainteresowani polecam obejżeć.
Nic nie wyjaśnia tylko sobie bajdurzy.
A co jeśli nie mam miejsca konstrukcyjnego do umieszczenia tablicy rejestracyjnej z przodu? W kilkunastu stanach USA przednia tablica nie jest wymagana.
A co jeśli auto ma jedno miejsce na zmniejszoną tablicę rejestracyjną? Przepis stanowi o "miejscach" (liczba mnoga).

- - - Updated - - -

z przodu moze isc dwurzedowa
Problemem z przednią tablicą w Giulii, oprócz kwestii estetycznych, jest zakłócanie czujników parkowania. Dwurzędowa na pewno zasłaniałaby czujnik parkowania w kratce.

Nic nie wyjaśnia tylko sobie bajdurzy.
A co jeśli nie mam miejsca konstrukcyjnego do umieszczenia tablicy rejestracyjnej z przodu? W kilkunastu stanach USA przednia tablica nie jest wymagana.
A co jeśli auto ma jedno miejsce na zmniejszoną tablicę rejestracyjną? Przepis stanowi o "miejscach" (liczba mnoga).

dokładnie- bełkot niesamowity gość pomija wiele rzeczy- podstawowa zasada - prawo nie działa wstecz wiec... bajdurzenie jak i dyrdymały o homologacji na miejsce po lewej stronie na tablice

Amortyzatory
Powrót