• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Giulia Q4 - wariująca skrzynia po wymianie opon - jak to możliwe?

• Autor wątku Autor wątku flix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
[MENTION=79118]ciafok[/MENTION] mechanik ma to w d.. -grunt kasa ma się zgadzać a jak coś klęknie niech se właściciel robi co chce. My mamy dziwną tendencję poprawiania fabryki- w ZF ktoś powiedział wyraźnie - wymiana statyczna i tyle. i mając na uwadze budowę skrzyni nie zleci 3,5 tylko zacznie więcej oleju- grunt aby robić to w zalecany przez producenta sposób i wlać to co tam ma być.
a co do jakości oleju - przy przeglądzie przy kontroli ilości oleju pobrałem próbkę swojego po 45 tkm i porównałem z nowym- kolor, zapach klarowność identyczna- nie wiem co niektórzy z samochodami wyprawiają że mają po 50 tkm czarny syf.
dynamiczna wymiana musi powodować w jakimś stopniu opróżnienie PRACUJĄCEGO układu, a poprzedza je wlanie jakiegoś preparatu do płukania -nie wiem ale dla mnie praca niemal na sucho z jakimś tam preparatem raczej dobrze skrzyni nie zrobi.

A najgorsze, że to walka o nic - bo o ile w skrzyniach zaprojektowanych do dynamicznej wymiany oleju taki sposób wymiany rzeczywiście daje gwarancję może nie 100%-ej, ale najlepszej możliwej wymiany - o tyle w skrzyniach nie zaprojektowanych do tego, można sobie płukać te same kanały do woli, a i tak 30% starego oleju zostanie bo np. jakieś zaworki się nie załączą wtedy, kiedy magik-guru-mechanik sobie myśli, że wysysa ostatnią kropelkę oleju ze skrzyni... Generalnie temat bardzo ciekawy, ale niestety u nas wychodzi zawsze jak z małpą i mikroskopem - ktoś usłyszał o dynamicznej wymianie i teraz trąbi o jej wyższości nad statyczną, nie rozumiejąc w ogóle kontekstu... Bez obrazy - jestem bardzo daleki od myśli, że na tym forum akurat tak się dzieje - ale zwłaszcza zawodowi mechanicy powinni bardziej odpowiedzialnie podchodzić do siania plotek...

jestem dokładnie tego samego zdania.

Umówmy się po prostu za 50 tysiecy km, każdy zrobi co uzna za stosowne i jak zwykle życie zweryfikuje resztę. Tak w zasadzie dyskutujemy o tym co będzue z naszymi autami u następnego właściciela. Podobnie miałem przed montażem boxów w kolejnych autach. I kurczę nic się nie wydarzylo godnego wzmianki na forum.

Wymienia się ok. 3,5 litra. Reszta zostaje (zgodnie z projektem), ...
To dlaczego ZF wypuszcza zestaw do GiuliiQ4 ( 1087.298.365 ) wymiany płynu z 7 litrami płynu? Pełny układ to 9,3 li.

A najgorsze, że to walka o nic - bo o ile w skrzyniach zaprojektowanych do dynamicznej wymiany oleju taki sposób wymiany rzeczywiście daje gwarancję może nie 100%-ej, ale najlepszej możliwej wymiany - o tyle w skrzyniach nie zaprojektowanych do tego, można sobie płukać te same kanały do woli, a i tak 30% starego oleju zostanie bo np. jakieś zaworki się nie załączą wtedy, kiedy magik-guru-mechanik sobie myśli, że wysysa ostatnią kropelkę oleju ze skrzyni... Generalnie temat bardzo ciekawy, ale niestety u nas wychodzi zawsze jak z małpą i mikroskopem - ktoś usłyszał o dynamicznej wymianie i teraz trąbi o jej wyższości nad statyczną, nie rozumiejąc w ogóle kontekstu... Bez obrazy - jestem bardzo daleki od myśli, że na tym forum akurat tak się dzieje - ale zwłaszcza zawodowi mechanicy powinni bardziej odpowiedzialnie podchodzić do siania plotek...

Nie masz pojęcia o mechatronice i mechanice przekładni.

Ostatnia edycja:
Umówmy się po prostu za 50 tysiecy km, każdy zrobi co uzna za stosowne i jak zwykle życie zweryfikuje resztę. Tak w zasadzie dyskutujemy o tym co będzue z naszymi autami u następnego właściciela. Podobnie miałem przed montażem boxów w kolejnych autach. I kurczę nic się nie wydarzylo godnego wzmianki na forum.

Założyłem boxa zaraz po dotarciu silnika i przez kolejne 40kkm jestem z niego mega zadowolony. Ale nie odważyłbym się zagwarantować ze w każdym 2.0 byłoby tak samo bo u mnie "nie wybuchło ". Chociażby dlatego że mam inny hardware niż późniejsze 200-konne wersję (u mnie jest silnik 280km przycięty do 200 tylko elektronicznie). No i najważniejsze- ryzykuję tylko swoją własność.

- - - Updated - - -

To dlaczego ZF wypuszcza zestaw do GiuliiQ4 ( 1087.298.365 ) wymiany płynu z 7 litrami płynu? Pełny układ to 9,3 li.

Nie masz pojęcia o mechatronice i mechanice przekładni.

To dlaczego piszesz, że wymienia się tylko 2,5 litra?

Co do pojęcia o .... bla-bla... - nawet jeżeli nie mam, to mi wolno bo zarabiam na czymś o czym mam cholerne dobre pojęcie, a taki szaman w mojej branży nigdy by roboty nie dostał. Ale śmiem twierdzić, że mam dokładnie tyle samo pojęcia o budowie i zasadzie działania skrzyni biegów co niektórzy pseudo mechanicy tutaj - 1% rzetelnej wiedzy i 99% bullshitu. Mnie wystarczy ten 1%, nie muszę udawać, że wiem coś więcej. Sorki - sam w to brniesz...

Na część waszych pytań odpowiedzi można znaleźć https://youtu.be/F7MaXLwWQik

Oczywiście, jak ze wszystkim, gość może się mylić, więc używajcie tych informacji na własną odpowiedzialność.

Film jest długi i mało dynamiczny, wspomina o:
- czym prawdopodobnie jest tutela as8
- dlaczego wymiana dynamiczna może nie mieć sensu (powtarzam, może)
Gość zebrał różne informacje w jednym miejscu i oczywiście może się mylić, tak samo jak każdy z nas

To dlaczego piszesz, że wymienia się tylko 2,5 litra?

Co do pojęcia o .... bla-bla... - nawet jeżeli nie mam, to mi wolno bo zarabiam na czymś o czym mam cholerne dobre pojęcie, a taki szaman w mojej branży nigdy by roboty nie dostał. Ale śmiem twierdzić, że mam dokładnie tyle samo pojęcia o budowie i zasadzie działania skrzyni biegów co niektórzy pseudo mechanicy tutaj - 1% rzetelnej wiedzy i 99% bullshitu. Mnie wystarczy ten 1%, nie muszę udawać, że wiem coś więcej. Sorki - sam w to brniesz.....

No widzisz, nie znasz racjonalnej odpowiedzi, na dodatek wtrącasz jakieś bzdety o pracy i szamanach, odsuwając uwagę od zadanego pytania. Próbujesz wmówić mi że w coś brnę.... Że nie wspomnę o świadomym przekręceniu wcześniejszego pytania.

Na część waszych pytań odpowiedzi można znaleźć https://youtu.be/F7MaXLwWQik

Oczywiście, jak ze wszystkim, gość może się mylić, więc używajcie tych informacji na własną odpowiedzialność.

Film jest długi i mało dynamiczny, wspomina o:
- czym prawdopodobnie jest tutela as8
- dlaczego wymiana dynamiczna może nie mieć sensu (powtarzam, może)
Gość zebrał różne informacje w jednym miejscu i oczywiście może się mylić, tak samo jak każdy z nas

Dzięki Tomeek , Internet nie jest moim źródłem edukacji, ale może ciafok skorzysta.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót