• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Hak do Giuli - bagażnik rowerowy, przyczepa.

Nie, nie myślę o haku, za-offowałem tylko o kamerze jak wspomniałeś o dołożeniu jakiejś...
Wrzuciłem Ci coś na priva żeby tu nie śmiecić więcej o kamerze.

Mieliście rację. Środkowe ślizgi nie złapały. Dołożyliśmy małe fragmenty twardego styropianu pod ślizgi i trzymają super :)

[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] udało Ci się coś zrobić z tym wyłączeniem tylnych czujników parkowania przez wiązkę Westfalii? U mnie tak samo przy wstecznym czujniki piszczą, a podczas jazdy w końcu system karze je wyczyścić i czujniki się wyłączają.

Może trzeba podpiąć pod 7-pin?
Czy na desce ma się pojawiać informacja, że mamy "przyczepę" ?

Ostatnia edycja:
Przymierzam się do haka. Jak to wygląda, czy muszę jechać do aso (jest gwarancja) czy wystarczy że wiązka i hak będą dedykowane i mogę sobie to montować gdzie chcę? Jakie są wasze doświadczenia, gdzie mniej zepsują? Jak działa / jak powinna działać ta deaktywacja czujników przy zapiętej przyczepie?

Kup hak, wiązkę z dedykowanym modułem (np. Jaeger) i z takim kompletem podjedź do ASO na montaż. Masz wtedy zakodowane czujniki i w razie problemów jest gwarancja. Po montażu i tak musisz mieć przegląd i wpis w Wydziale Komunikacji.

Cześć. Przeczytałem wątek, ale nie znalazłem odpowiedzi na jedno pytanie:
Niektóre haki dedykowane są do Giulii wszystkich poza Veloce (np. Brink), inne są tylko do Veloce (np. Steinhof).

Na czym polega ta różnica? Chodzi o napęd/rozstaw kół? Czy może o wydech jedno/dwustronny? I jak się ma do tego Westfalia, która nie ma takich restrykcji.
Akurat mam wersję Ti, w której mam AWD, tylny zderzak jak w Super z podwójnym wydechem, a przedni jak w Veloce.

Instrukcja Steinhofa i Westfalii są bardzo do siebie podobne.
https://files.martec.pl/steinhof/ins/montaz-haka-holowniczego-steinhof-A-040.pdf
https://www.westfalia-automotive.com/fileadmin/pdf/306-fiat/a306387691101-306471.pdf

Pozdrowienia.

Nie wiem mysle że pasują bez problemu. Tylko zwroc uwage jak auto wyglada po zalozeniu np steinhoff jest wielki jakby byl z dostawczaka i psuje totalnie wyglad auta jak zalozony. Do tego nizej schodzi. Westfalia jest zgrabna/skosna

Przy czym Steinhoff nie wymaga zaślepki w zderzaku, więc zdjęty jest całkowicie niewidoczny. Do innych trzeba wycinać klapkę

we wszystkich wersjach dyfuzora czy w niektórych? zaślepka nie jest szczególnym problemem - ja wykonałem sobie z wyciętej części dospawując łapki i na 4 kołkach montuje - praktycznie niewidoczna bo to jest dość pod spodem
IMG_1752.jpg

a jak jest hak założony to wygląda w miarę przyzwoicie bo jest krótki i skośnie poprowadzony - tak więc jak założę np na wyjazd weekendowy z rowerami w maju, to często parę tygodni nawet nie zdejmuję go bo może wykorzystam znów w weekend jakiś a potem jadę na wakacje znów powiedzmy na przełomie czerwca/lipca i dopiero po wyjeździe zdejmuję.

20210525_125510.jpg

Steinhoffa trzebaby zdejmować od razu, bo załozony wygląda jak wygląda

Trzeba, ale wycinasz praktycznie tylko tę poziomą do drogi część dyfuzora. Wypietego nie widać do czasu aż nie położysz się pod autem

Miał ktoś styczność z wypinanym pionowo hakiem firmy Auto-hak? Dużo to gorsze od Westfalii?
I drugie pytanie o zaślepkę, występuje coś takiego dla zwykłego zderzaka bez dyfuzora?

drugie pytanie, tak, wklejali ludzie tu na forum, moze nawet wcześniej w tym wątku, jak nie to innym google wg instrukcji z mojej stopki.

Macie może gdzieś fotkę tego steinhofa na aucie? Przy okazji założyłbym sobie dyfuzor do zwykłego zderzaka i szkoda to psuć westfalią i bawić się w zaślepki. Myślicie że się uda to jakoś pożenić?

Fotke ktos wrzucal niedawno na facebooku giuia/stelvio polska. Poszukaj dostawczak i nieakceptowalne imho

No ale dostawczak przy zdjętym haku czy jak? Na codzień jeździsz bez, a wtedy ani klapki ani haka, nic nie widać to chyba nawet lepiej? Sporadycznie założony jak coś wiozę to wszystko jedno przexież bo i tak coś tam na nim siedzi, wisi.
Na fb nie znalazlem, coś ze stelvio widziałem. Dzięki za opinie.

Ostatnia edycja:
Wystarczylo wpisac steinhoff w lupce na grupie fb giulia/stelvio np tu https://www.facebook.com/share/p/ASxx7M3eeoikaYdM/?

Ja jak montuje hak to często 2-4 tyg nie sciagam bo co weekend korzystamy. Na urlopie np zdejme bagaznik i gdzies jedziemy bez rowerow itp. Steinhoff schodzi bardzo nisko co tez moze robic problem z zaparkowaniem auta gdy masz platforme z rowerami na haku i nie chcesz wystawac a kraweznik.jest wyzszy

The choice is yours

Trochę profanacji dla ortodoksów :) Giulia Competizione z LPG i hakiem :)

88E49568-3DAF-4A18-810D-868593F04AC2.jpg

Producent haka to Steinhoff.

Ostatnia edycja:
Jakie zuzycie lpg i dotrysk w takim zestawie ?

Brak danych niestety, to pierwszy wyjazd tym autem z przyczepą, do tej pory na postawie niecałego 1kkm spalanie to niecałe 10l LPG i około litra (na oko) PG. Z przyczepą średnie wg komputera pokazuje 14,9. Oscyluje, ze zamknę sie w 15l gazu i ze 2-3 l benzyny na setkę.

Amortyzatory
Powrót