[Giulia] Prześwit Giulia

Auto
Giulia - planuję zakup
Cześć!
Jestem bliski powrotu na właściwą ścieżkę i rozważam zakup Giuii Veloce (wcześniej jeździłem Giuliettą ale rozstałem się z AR na 2 lata).
Jedną z rzeczy, której się boję to bardzo nisko zawieszony przedni zderzak i niewielki prześwit. Jak zmierzyłem miarką na parkingu to wyszło, że odległość zderzeka od podłoża to 11,5 cm, ale jeszcze są plastikowe elementy (chyba do łapania powietrza) i one są jeszcze 3 cm niżej zawieszone. Obawiam się, że nie będzie to przeszkadzać przy codziennym użytkowaniu np. wyższe progi zwalniające, wjazd na boczną wiejską drogę, wjechanie w większą dziurę itd.
Jakie są Wasze doświadczenia? Ten mały prześwit jakoś Wam przeszkadza?

Cześć!
Jestem bliski powrotu na właściwą ścieżkę i rozważam zakup Giuii Veloce (wcześniej jeździłem Giuliettą ale rozstałem się z AR na 2 lata).
Jedną z rzeczy, której się boję to bardzo nisko zawieszony przedni zderzak i niewielki prześwit. Jak zmierzyłem miarką na parkingu to wyszło, że odległość zderzeka od podłoża to 11,5 cm, ale jeszcze są plastikowe elementy (chyba do łapania powietrza) i one są jeszcze 3 cm niżej zawieszone. Obawiam się, że nie będzie to przeszkadzać przy codziennym użytkowaniu np. wyższe progi zwalniające, wjazd na boczną wiejską drogę, wjechanie w większą dziurę itd.
Jakie są Wasze doświadczenia? Ten mały prześwit jakoś Wam przeszkadza?

Trzeba mieć to z tyłu głowy..., niestety jest nisko:)!
Ja nawet staram się parkować raczej tyłem niż przodem do krawężnika bo praktycznie w każdy przywalisz...
Natomiast na progach jeszcze nie miałem sytuacji żeby zahaczyć.

O przednim zderzaku to się raczej pamięta. Wychodzi z samochodu ze dwa razy, dojeżdża po 10 cm i jest w porządku. Gorzej z tym, że Giulia ma spory rozstaw osi i do tego niewielki prześwit. Samochód zawiesza się na bardziej stromych zjazdach do garaży podziemnych. W załączniku zdjęcie, gdzie został mi 1 cm prześwitu. Chwilę wcześniej Alfa siadła na bruku. Trzeba było wszystkich wyprosić, wypakować bagaż i zjechać samemu.

IMG_1886.jpg

Trzeba też zaznaczyć, że Veloce jest wyżej zawieszona niż RWD.
Mi się udało ze 2x zahaczyć, ale nie przednim zderzakiem, a... plastikową nakładką na próg po stronie kierowcy.

O przednim zderzaku to się raczej pamięta. Wychodzi z samochodu ze dwa razy, dojeżdża po 10 cm i jest w porządku. Gorzej z tym, że Giulia ma spory rozstaw osi i do tego niewielki prześwit. Samochód zawiesza się na bardziej stromych zjazdach do garaży podziemnych. W załączniku zdjęcie, gdzie został mi 1 cm prześwitu. Chwilę wcześniej Alfa siadła na bruku. Trzeba było wszystkich wyprosić, wypakować bagaż i zjechać samemu.

Pokaż załącznik 275133

Rownież mam ten problem w swoim garażu , gdzie alfa jest parkowana codziennie. Nie mam możliwości wiechania do garażu z pięcioma osobami. Nie ma co myśleć a jakiś dokładkach pod przedni zderzak. Parkowanie tak jak kolega pisał najlepiej tyłem. Trzeba być czyjnym

Veloce jest wg katalogu wyższa o 14mm od wersji 200km. Zakładam że to jest właśnie ten prześwit.

Mam veloce, trzeba być czujnym. Krawężniki są Twoim wrogiem, zwłaszcza przy parkowaniu przodem. Raczej staram się parkować tyłem, zwłaszcza z obciążeniem. Progami jeszcze nie udało mi się zahaczyć, ale strach jest.

Przednim zderzakiem od spodu udało mi się szurnąć.

Z plusów - czujniki parkowania z przodu łapią dość nisko i pomagają unikać kłopotów.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Jeszcze dodam, że nie miałem problemu z żadnym progiem zwalniającym (a przejeżdżałem po różnych), ale można zapomnieć o przejeżdżaniu po niektórych jak Stelvio, bez zwalniania :-)

Co jest chyba jednak dość oczywiste porównując suva i sedana [emoji6]

Co jest chyba jednak dość oczywiste porównując suva i sedana [emoji6]
W przypadku Giulii i Stelvio raczej oczywiste, natomiast w niektórych białych, firmowych, flotowych skodach przedstawicieli handlowych jest to bez znaczenia, niezależnie od modelu przejeżdżają przez progi zwalniające równie szybko [emoji846]

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Z całym szacunkiem, nie porównuj skody do Alfy [emoji6] w BMW 3 czy Jaguarze XE też ot tak przez próg nie przejedziesz. Niestety, chcesz sportowego prowadzenia, będzie nisko [emoji16] i ok, trzeba uważać, ale jak to wygląda, jak się prowadzi!

Z całym szacunkiem, nie porównuj skody do Alfy [emoji6] w BMW 3 czy Jaguarze XE też ot tak przez próg nie przejedziesz. Niestety, chcesz sportowego prowadzenia, będzie nisko [emoji16] i ok, trzeba uważać, ale jak to wygląda, jak się prowadzi!
Pomijając kwestię przelatywania przez garby, z ciekawości zacząłem sobie porównywać prześwit w BMW 3 G20 330i x drive i Jaguarze XE 20t AWD do Giulii - bezpośrednich konkurentach. Ciężko niestety namierzyć te informacje, ale w większości źródeł powtarza się następujące:
BMW: 13,6cm - czyli sporo więcej od Alfy
Jaguar: ~10cm - czyli podobnie, a nawet trochę mniej od Giulii Veloce

Jeszcze tutaj ciekawy link: https://www.wyborkierowcow.pl/zestawienie-przeswitow-w-roznych-klasach-samochodow/ - nieźle obrazuje prześwity.

Jako ciekawostka, w w.w. linku jest napisane, że Ferrari 458 Italia ma większy (lub taki sam) prześwit niż Giulia Veloce - 11,5 cm.

Trochę poprawię to co niektórzy tu piszą.
Veloce ma linię dachu wyżej o 14mm, ale z moich pomiarów i porównań z kolegami z RWD 2.0 wychodzi że przód jest wyżej ok 15-20mm a tył 5-10mm?

Ze stockową Veloce nie miałem żadnych praktycznie problemów z przycieraniem - porównując do stockowych 159 1.9JTDm i 1.75TBi które miałem to bajka, bo w 159 był długi nawis z przodu, do tego w TBi płyta pod silnikiem inaczej wyprofilowana niż w 1.9 i co chwila na nierównościach nią ocierałem.

Sytuacja w Giulii zmieniła się jak założyłem sprężyny Eibacha. No niby katalogowo miała pójść w dół o 25mm/25mm przód/tył. Niestety Eibach widać zrobił błąd w katalogach bo nie uwzględnił że sprężyny Veloce są dłuższe, 25mm to idzie w dół RWD na tych sprężynach (te same stosuje się do nich) a Veloce Q4 idzie o jakieś 45/30mm odpowiednio (jest ciut też cięższa niż RWD przez Q4 i dodatkowe wyposażenie). No i wtedy się zaczęło - progi mam od spodu obrysowane, raz stuknąłem przy wjeździe przez starą bramę dwuskrzydłową w jednej firmie chyba skrzynią w taki element wystający gruntu do blokowania skrzydła (były koleiny na wjeździe a brama wąska), zderzak przedni od spodu też porysowany. Do krawężników nie dojeżdżam nawet, nauczyłem się jaki tor wybierać i da się. Na progach większych zwalniam znacznie bardziej niż inni. Da się żyć, choć gdybym jeszcze raz miał zakładać sprężyny, to po prostu wziąłbym ori z wersji RWD. Za to wygląd auta teraz jest najlepszy z możliwych.

Jeszcze sprawa tych fifków wystających przed nadkolami - one są elastyczne, nic wielkiego się nie dzieje z reguły jak nimi się gdzieś najedzie.

Dzięki za odpowiedz! Jeszcze pytanie uszczególawiające - czy mieliście jakieś problemy wyjeżdżając w góry w zimie? Mam to na myśli koleiny, strome podjazdy itd.

teraz zimy liche nawet w górach - ani razu od kiedy mam giulię nie było problemu na drogach

Chciałbym zapytać, może ktoś ma dane, jaki prześwit ma Gulia w wersji 2.2 diesel i w wyposażeniu super? Bo tak naprawdę dane jakie się udaje znaleźć w internecie to od 99 przez 132 do 154 mm.
Nawet na stronie Alfy nie ma takich danych.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót