[Giulia] Światła do jazdy dzienej DRL

grafi

Nowy
Auto
Giulia 2.0 Super
Witam Forumowiczów

Od kilku dni jestem świeżo upieczonym użytkownikiem Giuli '17 (wcześniej 159). Nurtują mnie w moim egzemplarzu , nie świecące światła DRL (ledy w przednich lampach) . z tego co mi się wydawało wszystkie wersje na polskim rynku miały światła led dzienne. w Katalogu z 2017 też jest niby we wszystkich DRL niezależnie od wersji. Czy spotkał się ktoś z forumowiczów z egzemplarzem z EU bez takich świateł ? a może trzeba je jakoś aktywować ? Sprawdzałem w menu na radio ustawienia -> światła nie występują tam menu świateł dziennych. obecnie mam do wyboru jedynie pozycyjne i mijania.

Ostatnia edycja:
tak, powinny świecić i nic w sumie się nie ustawia, żeby je włączyć. Jakaś usterka się do Ciebie wkradła najwidoczniej, większe mózgi z tego forum pewnie wskażą solucję.

albo ma halogenowe lampy

Dwie wersje reflektorów: zwykle lampy halogenowe - brak świateł dziennych, lampy bixenon - są światła dzienne.

Załączniki

• Lampy1.jpg
    Lampy1.jpg
    114.7 KB · Wyświetleń: 142
Ostatnia edycja:
no to by wszystko wyjasniało mam halogeny niestety ale w/g katalogu z roku 16/17 jest
screen.jpg

światła do jazdy dziennej realizują ściemnione drogowe o ile pamiętam

no to by wszystko wyjasniało mam halogeny niestety ale w/g katalogu z roku 16/17 jest
Pokaż załącznik 275310

Wprowadzający w błąd ten opis. "Światła halogenowe przednie do jazdy dziennej DRL w technologii LED" to sprzeczność. DRL mogą być albo halogenowe (żarówki) albo LED (diody) a nie "halogenowe w technologii LED". Te halogeny z tego co pamiętam zostały do tej pory w wersji Giulia Giulia, były wcześniej też w Giulia Super (od jakiegoś czasu standard dla Super to bixenon 25W).

Dlatego zinterpretowałem to jakby brakło znaku interpunkcyjnego czyli żarówki + DRL w technologi LED. Szkoda bo bardzo ładne te ledy są dodają rasowego wyrazu. Pewnie podmiana reflektorów na bixenon nie jest typu plug'n'play. Wymieniał ktoś ?

Ostatnia edycja:
Niestety nie jest Plug&Play. Ale wykonalne. Z BCM trzeba dołożyć 4 przewody do reflektorów, dodatkowa masa, poprzepinać piny we wtyczkach i wykonać zmianę Proxi. Oczywiście piszę o przejściu na Xenon 25W. Bo na 35W to już wątek można podłączyć z forum o zamianie z 25W na 35W. Czyli trzeba zrobić to co napisałem plus to co na forum. Największym wyzwaniem będzie chyba dorwać reflektory.
84.jpg
85.jpg
86.jpg

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Dlatego zinterpretowałem to jakby brakło znaku interpunkcyjnego czyli żarówki + DRL w technologi LED. Szkoda bo bardzo ładne te ledy są dodają rasowego wyrazu. Pewnie podmiana reflektorów na bixenon nie jest typu plug'n'play. Wymieniał ktoś ?

Zgadzam się. Piękny samochód, zaś halogeny trochę go psują. Natknąłem się na recenzje, że te LED-y to jak "skośne" czy wręcz "zezowane" oczy ale ja uważam, że stylistyka tych lamp 100% trafiona, idealnie pasuje do auta. W Stelvio również. Lampy w Giulii z tyłu też są OK, stałe/postojowe i STOP-u realizują te same diody (przyjemniej tak wygląda - świecą mocniej dla STOP) co dla mnie też jest na plus. Nie są to "koraliki" z zawijasem jak w giuleccie i dlatego jak mnie fajniej to wygląda w Giulii. Kierunkowskazy też są wyraźne (zastosowany LED z przodu i z tyłu) i wg. mnie fajniejsze niż "dynamiczne" kierunkowskazy w grupie VW, któe - ale to moja prywtna opinia - wyglądają trochę odpustowo. Więc uważam, że warto zmienić, tym bardziej że jak kolega piter_afa pisze, jest to do zrobienia.

DRL w lampach bez ksenonu, nie realizują światła drogowe o zmniejszonej jasności.
Tam jest żarówka H15 z podwójnym włóknem, jedno do długich, drugie do DRL. Jest w opisie na obrazku.
Podobny patent był, zdaje się, w Golfie VI.

piter_alfa
Witam, a masz może jakieś schematy przewodów z BCM które trzeba dołożyć też właśnie staram się uruchomić 25W ze zwykłych. Pozamieniałem wtyczki praktycznie wszystko działa tylko sypie błędy, skontroluj światła pozycyjne

Amortyzatory
Powrót