• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Dodatkowe odbojniki w klapie bagażnika z MY20

epsonix

Quadrifoglio Verde
Auto
Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
U mnie były oryginalnie takie jak chyba we wszystkich 2016-2019, które praktycznie nie pełniły żadnej roli:
20210205_001440.jpg
U klienta w polifcie widziałem że zmienili na masywne, nie wiem czy chodzi o zapobieganie np rysowania się zderzaka od krawędzi klapy czy o coś innego. Przy okazji zamówiłem (niestety trzeba kupić paczkę 5szt, kilkanaście zł/szt), właśnie wymieniłem:
20210205_001813.jpg
Nie są może piękne, ale skoro na takie wymienili to powód pewnie był. Mam i ja :)

Jakby ktoś też chciał to podaję numer 50557476 części.

Jak ktoś jest chętny na zakup 2szt ode mnie, to pierwszy wyrazi tu chęć to mu wyślę - wtedy podam email do kontaktu (mój priv wyłączony bo szło zwariować z ilością zapytań)

Epsonix biore 2szt. Jeszcze wezme modul SS jak masz na stanie. Michal35 o mnie juz wspominal. Moge albo podskoczyc w przyszlym tygodniu po poludniu, albo jak nei masz czasu to wysylka tez ok.

Ostatnia edycja:
U mnie były oryginalnie takie jak chyba we wszystkich 2016-2019, które praktycznie nie pełniły żadnej roli:
Pokaż załącznik 276064
U klienta w polifcie widziałem że zmienili na masywne, nie wiem czy chodzi o zapobieganie np rysowania się zderzaka od krawędzi klapy czy o coś innego. Przy okazji zamówiłem (niestety trzeba kupić paczkę 5szt, kilkanaście zł/szt), właśnie wymieniłem:
Pokaż załącznik 276065
Nie są może piękne, ale skoro na takie wymienili to powód pewnie był. Mam i ja :)

Jakby ktoś też chciał to podaję numer 50557476 części.

Jak ktoś jest chętny na zakup 2szt ode mnie, to pierwszy wyrazi tu chęć to mu wyślę - wtedy podam email do kontaktu (mój priv wyłączony bo szło zwariować z ilością zapytań)

A zmieniła się jakość zamykania?
U mnie zamykanie określam jako mocno kiepskie (kiedyś już próbowałem regulować i coś tam zmieniałem z odbojami), natomiast tydzień temu gościłem `20 która przyjechała prosto z salonu i zamyka się rewelacyjnie..

Ja mam listopad my2018 i mam już te nowsze co epsonix, ale ja byłem w aso już parę razy zeby mi poprawili otwieranie klapy, sprężyny i amorek z Q, więc pewnie przy okazji mi to też wymienili. Otwiera się ok,ale zamykanie "klapą" trzeba zdrowo "jbnąć".
Na wzniesieniu dalej klapa leci sama, a nie mam spojlera (jeszcze)

A zmieniła się jakość zamykania?
U mnie zamykanie określam jako mocno kiepskie (kiedyś już próbowałem regulować i coś tam zmieniałem z odbojami), natomiast tydzień temu gościłem `20 która przyjechała prosto z salonu i zamyka się rewelacyjnie..
narazie faktycznie ciut mocniej muszę walnąć - podejżewam że przez 2.5 roku już zderzak się trochę wygiął (stąd pojawiły się otarcia od krawędzi klapy i stąd decyzja o wymianie tych odbojów).

Ja mam listopad my2018 i mam już te nowsze co epsonix, ale ja byłem w aso już parę razy zeby mi poprawili otwieranie klapy, sprężyny i amorek z Q, więc pewnie przy okazji mi to też wymienili. Otwiera się ok,ale zamykanie "klapą" trzeba zdrowo "jbnąć".
no bo Ty masz inny problem, z tego co pamietam to nie powymieniali Ci części na to co trzeba o których pisaliśmy w dedykowanym wątku, tylko dali sprężyny z Q a tam problem nie był rozwiązany

Ty masz rocznik 2018 ale MY2019 :P

Ty masz rocznik 2018 ale MY2019 :P

hehe dokladnie ten slawny dekoder VIN pokazuje MY2019 ;)

no bo Ty masz inny problem, z tego co pamietam to nie powymieniali Ci części na to co trzeba o których pisaliśmy w dedykowanym wątku, tylko dali sprężyny z Q a tam problem nie był rozwiązany

oni mi juz 3 razy robili ta klape (2 sprezyny z QV i 1 amortyzator tez z QV), ostatnio okazalo sie ze zawias prawy byl walniety i wymienili, otwiera sie ladnie ostatnie 5cm dociaga do pionu. Niedawno pracownik z ASO napisal mi, ze z elementow do mechanizmu otwierania klapy pozostal jeden o numerze: 50559309 - wkładka elastyczna do zawiasu. Tylko,ze ona w sumie odpowiada za to ograniczenie dobijania zbyt mocnego, o ktorym sam pisales kiedys...można juz chyba ksiazke o tym napisac ;)

Mozna ten problem ze wzniesieniem i opadajaca klapa rozwiazac poprzez dolozenie drugiego amortyzatora z QV, tylko ze wtedy duzo gorzej sie zamyka klapa (wiec pewnie to ma [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION]) i testowane ponoc to bylo :)

1kg.jpg

dobra juz nie offtopuje...

hehe dokladnie ten slawny dekoder VIN pokazuje MY2019 ;)

oni mi juz 3 razy robili ta klape (2 sprezyny z QV i 1 amortyzator tez z QV), ostatnio okazalo sie ze zawias prawy byl walniety i wymienili, otwiera sie ladnie ostatnie 5cm dociaga do pionu. Niedawno pracownik z ASO napisal mi, ze z elementow do mechanizmu otwierania klapy pozostal jeden o numerze: 50559309 - wkładka elastyczna do zawiasu. Tylko,ze ona w sumie odpowiada za to ograniczenie dobijania zbyt mocnego, o ktorym sam pisales kiedys...można juz chyba ksiazke o tym napisac ;)

Mozna ten problem ze wzniesieniem i opadajaca klapa rozwiazac poprzez dolozenie drugiego amortyzatora z QV, tylko ze wtedy duzo gorzej sie zamyka klapa (wiec pewnie to ma [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION]) i testowane ponoc to bylo :)

Pokaż załącznik 276113

dobra juz nie offtopuje...

Ej ale o jakim amortyzatorze mowa? Czy tam nie są tylko 2 sprężyny?

Mały update. Odbojniki 2szt wziął ode mnie kolega [MENTION=85581]korzen555[/MENTION]. Okazuje się że w jego (2016) blacha w miejscu odbojnika jest lekko przetłoczona i coś tam musiał podskrobać nożykiem żeby w ogóle dało się to założyć, widać w międzyczasie były jakieś drobne zmiany. Najlepiej niech on się za jakiś czas wypowie jak to dopasował i czy przyniosło skutek.

Moje otwory w których były zaślepki (nazywać odbojem tego nie sposób) byly ok 0.5mm mniejsze niż zatrzask/klips w odboju MY2019. Lekko pilnikiem przypiłowałem plastik (nozyk do tapet itp. też zrobi robotę) zaczepu i weszło. Tylko przez to wybrzuszenie (które notabene ma kilka innych giulia MY2017 które widziałem), mam wrażenie że odbój nie dochodzi idealnie do rantu klapy. Zweryfikuje to jeszcze i dam znać. Na pewno klapą trzeba mocniej trzepnąć, żeby zamknąć. Myślę, że powinno to rozwiązać problem obcierania o zderzak (ja miałem ślady na zderzaku).

Według katalogu wraz ze zmiana odbojników zmieniła się także pokrywa bagażnika

NOWA TYLNA POKRYWKA i NOWY KOREK
Data produkcji ≥ 15/01/2018
Podwozie ≥ 7576602

przełącznik.jpg

OK, wszystko jasne zatem, moja wyprodukowana 4.2018 więc już mam nową klapę wg tego co piszesz (nie sprawdzałem w ePerze), natomiast odbojniki wewnętrzne jeszcze mi wkładali małe w fabryce.

Tak u mnie siadły nowe odboje. Na razie jest ok.
23.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

podejść do rysowania się zderzaka od klapy kolejny etap. o ile w miejscach nowych odbojów zderzak zszedł na dół, to na środku się bardziej wybrzuszył i mam tam więcej zarysowań. przy montażu haka i zdejmowaniu zderzaka looknąłem, ale tam nic nie poczaruje chyba żeby dodać jakieś mocowania i przykręcić zderzak do nadwozia jakoś. ale przy okazji też sobie przewierciłem przy ślizgu i trytytką złapałem ucho zderzaka do ślizgu, bo mimo usprawnień jakie pół roku wcześniej przy montażu lamp z GTA robiłem, już z jednej strony spadł i odstawał (może i przez to też odkształca się bardziej do tyłu a potem łatwiej wybrzusza? generalnie zderzak chyba od ciepła z tłumika odchodzi w tył i się wybrzusza stąd u wielu losowo rysuje się od klapy po czasie. wczoraj przyszło mi do głowy wsadzić kolejny taki odbojnik w miejsce odpływu na środku. Ciut przyciąłem zaczepy bo nie wchodził. teraz zderzak na środku jest niżej, z lewej strony też fajniej się ułożył, ale bardziej z prawej ciągle wybrzuszony do góry. Chyba się skończy na doklejeniu jakiś wysokich odbojów gumowych z Leroy jesze w 2 miejscach na klapie. irytujący temat

20210609_191521.jpg20210609_191524.jpg20210609_191531_HDR.jpg20210609_191548_HDR.jpg

aha, na środku u mnie było już przetłoczenie jak u innych/starszych giuliach w miejscach normalnych odbojów - musiałem podkleić dystanse żeby się trzymała taśma dwustronna odbojnika

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót