• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Blind spot monitoring - retrofit

jakubc

Nowy
Auto
Giulia 2.0
Uszanownie,

przymierzam się do retrofitu blind spot sensora.

Mam zamontowany zderzak z czujnikami - wiązki pod to były.
W lusterkach wiązki nie ma, trzeba by je całe wymienić albo dorobić wiązkę i wymienić szkło.

Czy ktoś próbował to dokładać? Czy coś trzeba wprogramowywać?

Ma ktoś może schematy el. lusterek? Interesują mnie piny/kolory na których jest zasilanie tej diody - raz, żeby sprawdzić czy to w ogóle działa, dwa - do rozważenia, czy koniecznie wymieniać całe lusterka czy coś dorobić.

Kilka pytań do osób które mają oryginalnie system:

1. Sygnalizacja jest tylko w lusterku czy jakaś dodatkowa - np dźwiękowa?
2. Czy macie jakieś ustawienia do tego modułu w menu systemowym?
3. Czy włącza/wyłącza się system razem z czujnikami parkowania?

radary uzywane nie zadzialaja no chyba ze masz wersje inzynieryjna softu do ich obslugi, nie znam nikogo kto by mial (poza Lio ktory przedni uzywke odpalal no ale to we wloszech). ogolnie wszystko jest do zrobienia "tylko" kwestia nakladu czasowego i kosztow, nawet gdybym mial czas to dla siebie nie chcialoby mi sie robic.

jesli jestes tak zdesperowany żeby się za to brać to schematy Ci podesle (daj email), moge nawet kiedys pogrzebac w Twoim proxi jak zdecydujesz się kupić nowe radary (wyślesz mi zrzut hexa a ja Ci odeślę zedytowany; ale niepriorytetowo mam za duzo tematow obecnie w plecy). reszte pytan to sobie instrukcje poczytaj. za raczke niestety nie mam czasu prowadzic, bo nie mam czasu na nic, więc musisz być samodzielny albo innych pytać o pozostałe kwestie - ja pomogę w tym w czym od nikogo nie masz szans uzyskać info (edycja proxi).

aha, nie wiem czy ktoś nowe radary przyuczał z MESem, pieron wie czy zadziała - np z MESa jednemu forumowiczowi który wymieniał radio na nowe miga przebieg dalej mimo zrobienia proxi, a poprawianie z Witecha nic nie dało...

Ostatnia edycja:
Uszanownie,

przymierzam się do retrofitu blind spot sensora.

Mam zamontowany zderzak z czujnikami - wiązki pod to były.
W lusterkach wiązki nie ma, trzeba by je całe wymienić albo dorobić wiązkę i wymienić szkło.

Czy ktoś próbował to dokładać? Czy coś trzeba wprogramowywać?

Ma ktoś może schematy el. lusterek? Interesują mnie piny/kolory na których jest zasilanie tej diody - raz, żeby sprawdzić czy to w ogóle działa, dwa - do rozważenia, czy koniecznie wymieniać całe lusterka czy coś dorobić.

Kilka pytań do osób które mają oryginalnie system:

1. Sygnalizacja jest tylko w lusterku czy jakaś dodatkowa - np dźwiękowa?
2. Czy macie jakieś ustawienia do tego modułu w menu systemowym?
3. Czy włącza/wyłącza się system razem z czujnikami parkowania?

Mam to dołożone nowe radary lusterka z blissem w drzwiach brakuje 2 lub 3 przewodów w tyle jest wiazka do radarów tylko brakuje zasilania. kodujesz mesem i pojawia sie funkcja w infomecie.

a to dobra wiadomość że MES ogarnia, ale Proxi MESa nie ma zadnych ustawieńna blind spot, za to mapa proxi ma na blind spota - stąd moja odpowiedź. Oczywiście już się przekonałem że niektóre z ustawień w proxi są tylko jakby ustawiona pro-forma - np 3.5" vs 7" wyświetlacz nikt nie zmienia a działa retrofit, ustawienie jest ignorowane przez wyświetlacz bo "on wie" jaki jest. Tak samo z wyświetlaczem na desce po retroficie 8.8" wcale nie trzeba zmieniać w proxi z 6.5" na 8.8" bo i tak działa OK, ale konfigi aut a fabryki przestrzegają tego z jakiś powodów (może przygotowanie pod jakieś updaty, albo poo prostu był jakiś plan, powstała dokumentacja proxi a potem i tak zrobili inaczej i ignorują). Są jednak ustawienia które trzeba zmienić - np jeśli chodzi o łopatki w niektórych autach żeby działało wrzucanie D z R/P/N po naciśniećiu + łopatki, czy żeby wrzucał się N jeśli przyciśniemy + i - razem. Jest też wiele innych które przynoszą efekt.

wszystkie funkcje blind spota Ci działają ostrzeganie dźwiękiem i wizualne?

PS, miałeś mi wysłać swój zrzut proxi do edycji

a to dobra wiadomość że MES ogarnia, ale Proxi MESa nie ma zadnych ustawieńna blind spot, za to mapa proxi ma na blind spota - stąd moja odpowiedź. Oczywiście już się przekonałem że niektóre z ustawień w proxi są tylko jakby ustawiona pro-forma - np 3.5" vs 7" wyświetlacz nikt nie zmienia a działa retrofit, ustawienie jest ignorowane przez wyświetlacz bo "on wie" jaki jest. Tak samo z wyświetlaczem na desce po retroficie 8.8" wcale nie trzeba zmieniać w proxi z 6.5" na 8.8" bo i tak działa OK, ale konfigi aut a fabryki przestrzegają tego z jakiś powodów (może przygotowanie pod jakieś updaty, albo poo prostu był jakiś plan, powstała dokumentacja proxi a potem i tak zrobili inaczej i ignorują). Są jednak ustawienia które trzeba zmienić - np jeśli chodzi o łopatki w niektórych autach żeby działało wrzucanie D z R/P/N po naciśniećiu + łopatki, czy żeby wrzucał się N jeśli przyciśniemy + i - razem. Jest też wiele innych które przynoszą efekt.

wszystkie funkcje blind spota Ci działają ostrzeganie dźwiękiem i wizualne?

PS, miałeś mi wysłać swój zrzut proxi do edycji

emeilem ci wyslalem

Mam to dołożone nowe radary lusterka z blissem w drzwiach brakuje 2 lub 3 przewodów w tyle jest wiazka do radarów tylko brakuje zasilania. kodujesz mesem i pojawia sie funkcja w infomecie.
Możesz opisać szerzej temat - gdzie dokładnie wpiąłeś się w drzwiach, wymieniałeś całe lusterka czy tylko szkła?
W mesie tylko standardowo proxi aligment czy coś jeszcze dodawałeś?

jesli jestes tak zdesperowany żeby się za to brać to schematy Ci podesle (daj email), moge nawet kiedys pogrzebac w Twoim proxi jak zdecydujesz się kupić nowe radary
Odezwę się via mail po schemat, dzięki. Kupna nowych radarów nie biorę pod uwagę - albo zadziała to co kupiłem ze zderzakiem, albo oleję temat.

Ostatnia edycja:
Odezwę się via mail po schemat, dzięki. Kupna nowych radarów nie biorę pod uwagę - albo zadziała to co kupiłem ze zderzakiem, albo oleję temat.
uzywki nie dzialaja. now ok 1.5k szt

uzywki nie dzialaja. now ok 1.5k szt

To w zasadzie zamyka temat. 3k radary, 1-1,5k lusterka. Zostawiam, może w przyszłości pojawi się jakaś opcja odblokowania części.

Dla pewności, bo po prawdzie nie znam historii tych części, które mam - co pojawia się w MES przy nowych modułach?

Swoją drogą - jak na ilość braków w sofcie giulii to dość sporo energii poświęcili na to, żeby nie dało się używać aftermarketowych części. My kombinujemy dla kombinowania, ale jak komuś taki moduł padnie, lub uszkodzi się w stłuczce, to

BLISy służą bezpieczeństwu a Ty się dziwisz, że producent nie pozwala wrzucić używki? :)

Co to za argument. Czy używka jest gorsza od nowego ze startu? Rozumiem, że wzmacniacz audio też służy bezpieczeństwu?

Ciekaw jestem czy jak coś wytworzysz to będziesz "bronił" swojego czy puścisz na rynek mówiąc bierzcie i korzystajcie wszyscy. Prześledź wpisy Kolegi [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] a będziesz wiedział co to produkt intelektualny, homologacja, odpowiedzialność. Na marginesie wielki "szacun" za te wpisy. Wiem że parę osób było zdziwionych takim podejściem.

To moja codzienność. Bardzo szanuje wlasnosc intelektualna, patenty, licencje, homologacje i na co dzień biorę odpowiedzialność za wytwarzane produkty.

Mylisz tematy - celowe ubijanie rynku części używanych przez korporacje motoryzacyjne nie ma nic wspólnego z własnością intelektualną czy czymkolwiek o czym wspomina epsonix w swoich postach.

Zamknijmy proszę ten OOT. Być może pojawi się kiedyś opcja i części, które dziś mają wartość złomową uda się jeszcze użyć.

W kontekście zero-waste do którego powinniśmy dążyć blokowanie po VIN jest złym podejściem. Mógłbym się jeszcze zgodzić z podejściem, że np w BCM część proxi od krytycznych systemów bezpieczeństwa jest wpisana jednorazowo i takich rzeczy się nie doda/nie wyłączy, ale blokowanie np włożenia używki do auta które miało już wyposażenie (np używany radar po stłuczce) to ewidentne działanie na nabijanie kasy w ASO na nowe części.
Z drugiej strony poduszki zrobili tak że bez problemu rezystorem nieuczciwi handlarze oszukują lub inni "regenerują".

Moze to byc cos takiego, jak VAG ma pod nazwa "component protection" sluzy jako ochrona przed uzyciem skradzionych czesci przynajmniej to, co mowia w ASO.
Lub po prostu sluzy aby kupowali nowe czesci od ASO - ta wersja brzmi bardziej prawdziwie.

Maglownica, PDC modul, CDCM modul mozesz uzyc z innego samochodu bez problemu - bedzie tylko VIN od drugiego samochodu.

ACC radar, ABS, TVM (torque vectoring tylko QV wersija) - poda kod bledu "VIN mismatch" i nie bedzie dzialac, nie da wykonac adaptacje/kalibracje. Na razie ABS/TVM juz udalo sie uzyc z drugiego samochodu bez problemu.

Czy w Alfie radar martwego pola jest zawsze sparowany z radarem ruchu poprzecznego?
Wydaje mi się, że w Jeepie w 18roku ruch poprzeczny był za dopłatą.

Czy w Alfie radar martwego pola jest zawsze sparowany z radarem ruchu poprzecznego?
Wydaje mi się, że w Jeepie w 18roku ruch poprzeczny był za dopłatą.

Po co dodawać ze jeepie tak w bmw tak audi tak itp tu jest kącik alfa i w alfie radar martwego pola jest z razem z ruchem poprzecznym.

Amortyzatory
Powrót