• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Monostabilny przełącznik DNA - problemy, service news

epsonix

Aktywny
Auto
Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
Daję znać.
Na to badziewie jest nowy service news. Jest update firmwaru, ale jeśli się zbrickował to już tylko wymiana (+update). Już kiedyś była poprawka ale guzik dała widać.
Gadałem z kumplem z ASO, powiedział że to badziewie tez czasem doprowadza do rozładowania aku (nie wiem w jaki sposób, może blokuje uśpienie się innych modułów, bo samo przy tak małych gabarytach nie jest w stanie pobierać niewiadomo jakiego prądu żeby doprowadzić do rozładowania aku szybko). Tak właśnie miał mój klient który dzisiaj dzwonił - wczoraj przyjechał po trasie, rano auto dead, podładował aku, DNA nie działa - niestety teraz to mój problem bo klient chciał mieć monostabilny przełącznik z Q (napis RACE) i ja mu go sprowadzałem/sprzedałem pół roku temu. Kolejne potwierdzenie żeby się trzymać z daleka od odpłatnego retrofitowania/sprzedaży gratów z FCA bo na końcu to tylko problemy a nie żaden biznes.

Poniżej PDF service newsa
Pokaż załącznik DSCM.pdf

Ostatnia edycja:
Monostabilny, to ten z pierwszych wypustów? Co to zostaje na danym trybie?

Szkoda, że takie jaja z tym są. Myślałem coby to sobie w końcu sprawić.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Monostabilny, to ten z pierwszych wypustów? Co to zostaje na danym trybie?

Szkoda, że takie jaja z tym są. Myślałem coby to sobie w końcu sprawić.

Monostabilny to ten od MY19, który nie pamięta pozycji - odbija do środka.

Z resztą - w PDFie masz:
Service News dotyczy wszystkich samochodów Giulia i Stelvio wyprodukowanych od maja 2018 roku do 11 grudnia 2020 roku.

O, Quadrifoglio w dieselu:
2.9 V6 JTD z kierownicą z lewej strony

hahahaha

Ostatnia edycja:
mono-stabilny = jedno stabilny przecież to proste słowotwórstwo i nazwa którą tu na forum używamy wiecznie (i ogólnie od dzisięcioleci używana w elektryce czy elektronice) - czyli do jednej pozycji zawsze wraca. tylko te mają firmware (są na CAN), starsze (które nazywam tri-stabilne(+ew Race monostabilny jeśli pod Q)) to przełączniki typowo elektromechaniczne, bez procka/firmwaru i bezproblemowe raczej.
No właśnie, jeszcze jest PDF załączony który wszstko opisuje. Kolego [MENTION=72470]Trevor[/MENTION] ogarnij się, oczekujesz wszystkiego pod nos? I tak dałem pełne info i gdyby CI się chciało to byś sam wyczytał

Ja tak miałem wczoraj. auto w niedzielę normalnie , wczoraj rano zgon. Nawet z kabli nie poszedł. Potem jazda z choinką lampek i brakiem trybów. ale w końcu te tryby wróciły, pewnie kwestia poziomu doładowania Aku.

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Jeszcze trzeba dodać, że ten monostabilny dość znacznie się grzeje...

[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] dzięki za info

Jeszcze trzeba dodać, że ten monostabilny dość znacznie się grzeje...
no właśnie nie wiem czy każdemu - ileś tam tych aut kilka u mnie i jedne faktycznie były dość ciepłe, ale też któyś kojarzę był normalny - nie wnikałem jakie firmwary czy roczniki produkcji, ot tak miałem w głowie że ludzie skarżą się ze te przełączniki się grzeją

mono-stabilny = jedno stabilny przecież to proste słowotwórstwo i nazwa którą tu na forum używamy wiecznie (i ogólnie od dzisięcioleci używana w elektryce czy elektronice) - czyli do jednej pozycji zawsze wraca. tylko te mają firmware (są na CAN), starsze (które nazywam tri-stabilne(+ew Race monostabilny jeśli pod Q)) to przełączniki typowo elektromechaniczne, bez procka/firmwaru i bezproblemowe raczej.
No właśnie, jeszcze jest PDF załączony który wszstko opisuje. Kolego [MENTION=72470]Trevor[/MENTION] ogarnij się, oczekujesz wszystkiego pod nos? I tak dałem pełne info i gdyby CI się chciało to byś sam wyczytał
Ej spokojnie. Sory nie zauważyłem pdfa. A dla mnie ta logika słowotwórcza nie jest oczywista (mono stabilny wydawało mi się, że fizycznie pokrętło wraca do jedynej pozycji).

Ej spokojnie. Sory nie zauważyłem pdfa. A dla mnie ta logika słowotwórcza nie jest oczywista (mono stabilny wydawało mi się, że fizycznie pokrętło wraca do jedynej pozycji).
DOkładnie tak jest, ono wraca do jednej pozycji środkowej. Przekręcasz zgodnie ze wskazówkami, podnosisz tryb o 1 w górę ale pokrętło wraca na sprężynce, przeciwnie, tryb leci w dół i też pokrętło wraca. To po krętło góra/dół zatem a nie DNA(R)

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że w pdf datowanym na 19.01.2021, podają numery części które są nieaktualne i zostały zastąpione innymi numerami (zapewne dosyć długo przed opublikowaniem tegoż dokumentu)
przykłady dla aut z kierownicą z lewej strony;
156158642 - 156164871
156158645 - 156164874
156158644 - 156164873
przełącznik.jpg
dodatkowo w pozycji 156158646 - błąd w opisie winno być "z kierownica z prawej strony" co może skutkować omyłkowym zamówieniem przełącznika.

Ostatnia edycja:
Przyznam szczerze, zmartwił mnie ten post. Mam Giulię z września 2018 (produkcja) i też posiadam omawiany przełącznik. Ogólnie to działa ok i się nie grzeje, ale w przyszłości chciałem dodać race mode. Czy jeżeli wszystko u mnie działa to czy powinienem się zgłosić do ASO celem serwisu? i czy jeżeli przestanie działać już po gwarancji - czy mi to nieodpłatnie naprawią?

Czy jeżeli wszystko u mnie działa to czy powinienem się zgłosić do ASO celem serwisu?

No ogólnie wymaganą rzeczą do zrobienia aktualizacji czy wymiany przełącznika jest występowanie pewnie przynajmniej jednego z błędów opisanych w Service Newsie. Jeżeli masz gwarancję, to raczej nic nie szkodzi podjechać do ASO zobaczyć czy nie ma błędów, o których mowa.

czy jeżeli przestanie działać już po gwarancji - czy mi to nieodpłatnie naprawią?

Jeżeli nie jest to kwestia akcji serwisowej, a w tym przypadku nie jest, to nie sądzę, że po gwarancji wymiana będzie nieodpłatna.

inaczej - oni czekają aż będzie problem i wtedy przyjedziesz. tylko w międzyczasie możesz mieć auto nie w pełni działające - po co czekać na usterkę i ryzykować zbrikowanie się przełącznika a wtecy wsadzanie łap przez ASO i demontowanie paneli - wiecie jak oni robią? Mi wymieniali pokrętło infotainmentu bo strasznie skrzypiało i jakoś luźno latało, najpierw próbowali podważać plastik wokół pokrętła więc zrobili mi ślady widoczne, potem zdjęli jednak panelale połamali mi pod panelem 2 łapy, pokleili, nie przyznali się. A resztki spinek połamanych leżały wewnątrz tunelu. Do tego pęknięcie plastiku przy jednym zaczepie pod alu. Odkryłem jak montowałem u siebie Race, no ale oprócz poklnięcia że nie wymienili mi na nowy co mogłem - podjechać i powiedzieć że ściągnąłem panel i widzę klejone zaczepy?
lepiej działać zapobiegawczo i wymusić na nich ten update powołując się na numer service newsa. zawsze mmożna powiedzieć że raz nie działał w ogóle ale zaczął a że teraz macie info o poprawce.

- - - Updated - - -

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że w pdf datowanym na 19.01.2021, podają numery części które są nieaktualne i zostały zastąpione innymi numerami (zapewne dosyć długo przed opublikowaniem tegoż dokumentu)
przykłady dla aut z kierownicą z lewej strony;
156158642 - 156164871
156158645 - 156164874
156158644 - 156164873
Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję Nazwa: przełącznik.jpg Wyświetleń: 0 Rozmiar: 40.4 KB ID: 276175
dodatkowo w pozycji 156158646 - błąd w opisie winno być "z kierownica z prawej strony" co może skutkować omyłkowym zamówieniem przełącznika.
numery to się cały czas zmieniają, każdy z nich ma jeszcze po 2 starsze o ile pamietam.

najlepsze w kupowaniu pokrętła od Q (klient chciał napis RACE mimo że nie było potrzeby wymiany), było to że zamówiłem wg VINu Q 2019 która stała w BB. Przyszło mi pokrętło bez RACE... Reklamacja - odrzucili bo jest właściwy. Długa do salonu, zrobiłem na dowód fotki auta - no to reklamacja była mozliwa, ale ani Polcar ani kontakt w BB z zaopatrzenia nie potrafili powiedzieć jaki numer jest w takim razie właściwy. WYkupiłem na 1h ePera, poszukałem po opcjach i wtedy mi wyszedł 156158644 - taki mi przyszedł i faktycznie był właściwy (wg VIN z Q wychodził wtedy z końcówką 645)

[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] tak też właśnie postanowiłem zrobić, pomimo, że na chwilę obecną się nic nie działo. Obecnie właśnie czekam na auto, mam info że co prawda nie było błędów, ale według newsa kwalifikuje się do aktualizacji. Dam znać po wszystkim

Soft zaktualizowany:
Podczas diagnozy miałem błąd:
U1700-87 – usterka modułu Body Computera (BCM) – brak komunikatu. Błąd występował już wcześniej. Zatem zobaczymy czy się ponownie zapisze podczas kolejnej diagnozy.
Całość operacji ok. 40 minut
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION], jeszcze raz dzięki za info, może to było kwestią aku i że miałem raz właśnie brak reakcji DNA, pożyjemy zobaczymy

Ostatnia edycja:
Daję znać, klient odłączył aku, podłączył DNA ożył, podjedzie przy okazji na update firmwaru na gwarancji do ASO.

Dzisiaj jakoś nie jeździłem jakoś szczególnie dużo, ale kilkukrotnie dotykałem przełącznik. Za każdym razem był chłodny. Wcześniej był wyraźnie ciepły. Pojeżdżę więcej to dam znać jakby coś się zmieniło, ale wydaje mi się, że jest różnica

Proaktywnie ASO nie chce zmieniać softu - sprawdzają czy były błędy przełącznika (testowane w Carserwis Warszawa)

co serwis to inne podejście

Jak jest błąd to za update dostają kasę z FCA.
Jeśli nie ma objawów robią to za free dlatego nie chcą

Amortyzatory
Powrót