• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Monostabilny przełącznik DNA - problemy, service news

Zamiast działać proaktywnie i już ludzi nie denerwować tylko dać update jak chce, to taka głupia polityka. A wiadomo że prędzej czy później komuś ten przełącznik zrobi problem, nawet większy jak się zbrickuje.

Jest jeszcze drugi service news o tym o 1 wyższym numerze, tu już jest działanie proaktywne przed sprzedażą ale dla listy prawie 1500 numerów VIN (niestety nie daje mi wrzucić pliku xls jako załącznik):
Pokaż załącznik DSCM2.pdf

ogólnie FCA ma wywalone na wszelkie update-y. W moim ASO już kilka samochodów czeka na rożne update-y, pootwierane zlecena i... cisza- italiańcy mają czas.

Odnośnie zachowania po aktualizacji. Dzisiaj zrobiłem trochę kilometrów, przełącznik tak samo ciepły jak był wcześniej, zatem to po zmianie softu się nie zmieniło

U mnie monostabilny padł podczas podróży do Włoch, pewnego ranka po prostu przestał się świecić i ogólnie działać (jechałem przez przełęcz Stelvio i nie mogłem przełączyć na d :()
Dzisiaj byłem w serwisie w Żorach, zamówili nowy przełącznik, ale też wspomnieli o drugim błędzie, którego przyczyny nie są w stanie zlokalizować na ten moment.
Wrzucam skrina z MESa.
IMG_4297.jpg

a próbowałeś odłączać klemę na parę sekund? z reguły naprawia problem. FYI, były u mnie auta z nowszym firmwarem niż w service newsie (405) i też były zapisane błędy które w serwis newsie kwalifikują do upgradu na 403... co do pytania Twojego nie wypowiadam się, nie wiem z głowy

Tak, odłączałem akumulator, wyciągałem bezpiecznik, ale bez skutku. W piątek podobno ma przyjść przełącznik, dam znać jak to wszystko się skończy. Okaże się też, czy zrobią to w ramach rozszerzonej gwarancji.

no to się faktycznie zbrickował co sporadycznie też może się zdarzyć zamiast zwiechy. jak włożą nowy to niech i tak sprawdzą updaty, kto wie może coś wyskoczy choćby dla przełącznika (ale moze i nie tylko)

no to się faktycznie zbrickował co sporadycznie też może się zdarzyć zamiast zwiechy. jak włożą nowy to niech i tak sprawdzą updaty, kto wie może coś wyskoczy choćby dla przełącznika (ale moze i nie tylko)

A wiesz może, po co w ogóle była zmiana prostego mechanicznego przełącznika na taki "wyrafinowany", który się grzeje i zawiesza? Pytam z czystej ciekawości, bo przecież ten nowy spełnia takie same funkcje, jak ten stary, chyba że o czymś nie wiem.

nie pracuję w FCA, mogę zgadywać, mniej kabli, miało być lepiej, wyszło tak sobie

Może nie jest to jedyny powód, ale taki przełącznik, który jest bardziej elektroniczny jest bardziej "elastyczny". Jeśli jedziemy na D, auto wpada ma wejść w tryb awaryjny to na takim przełączniku jest prościej to wymuśić i załączyć N. Jeżeli układ taki jak w starym DNA ma zawsze słuchać tego co jest na pokrętle, a pokrętło nie posiada żadnego mechanizmu, który go "odbije" na żądaną pozycję to auto będzie musiał wciąż respektować tryb D.

Ale tryb awaryjny nie jest wymuszany w przełączniku, tylko gdzieś w systemie. Przy monostabilnym wchodząc w tryb awaryjny jesteś w N w dowolnym ustawieniu przełącznika. Niebezpieczne byłoby poleganie na samym przełączniku.

Osobiście też wolę monostabilny, gdzie od razu widać w którym trybie jesteś.

Ale tryb awaryjny nie jest wymuszany w przełączniku, tylko gdzieś w systemie. Przy monostabilnym wchodząc w tryb awaryjny jesteś w N w dowolnym ustawieniu przełącznika. Niebezpieczne byłoby poleganie na samym przełączniku.

Osobiście też wolę monostabilny, gdzie od razu widać w którym trybie jesteś.

No o tym mówię przecież... Jeśli dobrze kojarzę to stary, tristabilny przełącznik działał pomimo np. wyłączenia ABSu. Tak chyba działają dongle Squadry, które na nowym, monostabilnym kończą się koniecznością używania trybu N.

Czekałem prawie 1,5 miesiąca na przełącznik, ale już jest, najpierw zamówili ten awaryjny, następnie czekali na dostawę poprawionej wersji. Wymienili w 1,5 h w serwisie i wszystko śmiga, 0 błędów.

Czekałem prawie 1,5 miesiąca na przełącznik, ale już jest, najpierw zamówili ten awaryjny, następnie czekali na dostawę poprawionej wersji. Wymienili w 1,5 h w serwisie i wszystko śmiga, 0 błędów.
Jak jeszcze udało im się nie uszkodzić plastików konsoli środkowej, to już w ogóle super ;-)

Dziś rano, po dwóch dobach postoju... przełącznik trybów jazdy umarł. Przez 650km nie ożył ani na chwile. Czyli pierwsza awaria przed 5000 km przebiegu. Wiedziałem że będzie fajnie ale nie wiedziałem że aż tak. Do tego szyba od kierowcy czasem podnosi się/opuszcza całkowicie losowo. Przykładowo naciskam " w dół" a ona się podnosi :D No i coś mi wyje jakby przy tylnej osi przy prędkościach 120-130km/h i naciskaniu gazu. Ehhhh :D

Na przelącznik odłącz na chwilę akumulator. Na szybę po podlaczeniu akumulatora zrób adaptację - u mnie strona 34 w instrukcji. Tylny most wyje u niektórych (albo nie wszyscy słyszą). Serwis twierdzi że ten typ tak ma. Nieoficjalnie mówią by zmienić olej (w sensie markę).

jeśli dobrze rozumiem to chcąc wsadzić do auta z DNA pokrętło DNAR muszę trzymać się zasady:

monostabilny DNA tylko i wyłącznie na monostabilny DNAR
niemonostabilny DNA tylko i wyłącznie na niemonostabilny DNAR

Sama procedura dodania w MES jak taka sama bez względu na typ?

jeśli dobrze rozumiem to chcąc wsadzić do auta z DNA pokrętło DNAR muszę trzymać się zasady:

monostabilny DNA tylko i wyłącznie na monostabilny DNAR
niemonostabilny DNA tylko i wyłącznie na niemonostabilny DNAR

Sama procedura dodania w MES jak taka sama bez względu na typ?

Wszystko się zgadza. Przy monostabilnym nie trzeba wymieniać przełącznika też. Przy niemonostabilnym można sobie go przerobić (chyba coś wyłamać, jakiś plastik, nie robiłem tego sam). W obu przypadkach nie będzie po prostu wskazania Race na pokrętle.

tristabilne da sie przerobić ale te z 2017+ maja juz brak mikrostyka i innych komponentów co robi zabawe nieopłacalną (chyba że ktos cierpi na nadmiar czasu i może poszukać komponentow. podcięcie swoją drogą trzeba zrobić

tristabilne da sie przerobić ale te z 2017+ maja juz brak mikrostyka i innych komponentów co robi zabawe nieopłacalną (chyba że ktos cierpi na nadmiar czasu i może poszukać komponentow. podcięcie swoją drogą trzeba zrobić
Kuszące ... trzeba sprawdzić czy w moim "tri" są jeszcze mikrostyki. W razie czego mam też wersję mono, ale jak widzę, że lubią "padać, to sprawdzę najpierw możliwości na "tri".

Amortyzatory
Powrót