[Giulia] Android Auto & Apple Carplay

marco_radik

Użytkownik
Auto
Giulia my21
Jestem NOWY - nie krzyczcie!

06 2019

Witam serdecznie
Mam pytanie czy ma ktoś może porównanie android kontra carplay Apple ?
Używałem na androidzie i wszystko pięknie chodziło w Giulli, a teraz kupiłem iPhona i zaczęło mnie to trochę irytować, mianowicie: telefon z androidem nie gubił tak często połączenia BT jak iPhone, z Android Auto można było bez problemu wrócić na menu fabryczne, a z kolei Apple carplay się nie da tylko aby wrócić trzeba odłączyć przewód USB, również przełączanie stacji radiowych włączonych z aplikacji np. RMF ON można było robić z pozycji przycisków na kierownicy a iPhone tego nie robi. Dodam iż telefon z Androidem to Nokia 8 Sirocco, telefon z carplay to iPhone XS.

Czy miał ktoś podobne doświadczenia, czy może można to jakoś ustawić lub skonfigurować aby iPhone działał tak samo dobrze jak telefon z Androidem ?

Używam iPhone'a w dużo starszej wersji i wszystko działa jak należy. Nie gubi zasięgu BT, momentalnie się łączy i szybko przełącza.
Jak chcesz przełączyć z ekranu CP na podstawowy ekran AR to naciśnij ikonę AlfaRomeo na ekranie lub lewy przycisk przy pokrętle nawigacyjnym w tunelu środkowym.

Właśnie jeśli chodzi o ikonę AR na ekranie to jej nie mam, nie wiem dlaczego. Aczkolwiek zapomniałem o przełączniku przy pokrętłe bo prawie wógole go nieużywam. A jak u Ciebie z działaniem przycisków na kierownicy, możesz przełączać radia w aplikacji w telefonie ?

Naciskam na kierownicy ikonę poleceń głosowych i mówię "RADIO" - system przełącza się na radio ;)

Może się mylę, ale czy przypadkiem nie macie różnych wersji radia? MY2020 i starsze?

A tego to już kolega [MENTION=82964]marco_radik[/MENTION] nie sprecyzował... więc trudno powiedzieć ;) u mnie w opisie jest, że MY2020 i tej wersji tycza się podpowiedzi.

Moja Giulia to czerwiec 2018, komendy głosowe działają bez problemu. Chodzi o coś innego, mianowicie gdy jadę samochodem to często używam radia z aplikacji w telefonie (np.RMF on) jak wiadomo jest tam wiele stacji radiowych i właśnie przy Android Auto można przełączać te stację z poziomu kierownicy, a w Carplay nie

Ja używam radia internetowego myTuner (mam ikonę tego radia na ekranie CP) i bez problemu zmieniam stacje z poziomu kierownicy lub pokrętłem głośności (przesuwając go w bok) umieszczonym w konsoli środkowej. Ja mam system MY2020.

Amortyzatory
Powrót