MULTIAIR - alfa giulia ,stelvio 2.0 benzyna - rady , sugestie

od 15 do 175 tkm- zdecydowania większość (ok 90%) dotyczy stelvio

od 15 do 175 tkm- zdecydowania większość (ok 90%) dotyczy stelvio

Zastanawiam sie nad przedluzeniem gwarancji o 3 lata, ale z przebiegami okolo 10 _11 tys km na rok za 3 lata Giulia bedzie miala okolo 55 tys km a 1700 euro to jednak troche kasy, jezeli cos sie stanie po tych 3 latach gdy 'ie bedzie juz gwarancji np.modul multiair , to wymiana bedzie podobnie kosztowala

gdybym miał wybór przedłużałbym gwarę tylko w wersji POWER TRAIN na maksymalny możliwy okres

wiesz - miałbym wątpliwości tym bardziej iż usterki dotyczą 280 tek

wiesz - miałbym wątpliwości tym bardziej iż usterki dotyczą 280 tek

Właśnie dlatego się ciągle zastanawiałem, a Ty utwierdziłeś mnie w przekonaniu żeby sobie darować przedłużenie gwarancji. Wiadomo zawsze można mieć pecha, ale mi głównie chodzi o to, że sam lepiej zadbam o bieżącą obsługę mojego auta niż ASO,a w przypadku dłuższej gwarancji na przeglądy do nich musze jechać.

Właśnie dlatego się ciągle zastanawiałem, a Ty utwierdziłeś mnie w przekonaniu żeby sobie darować przedłużenie gwarancji. Wiadomo zawsze można mieć pecha, ale mi głównie chodzi o to, że sam lepiej zadbam o bieżącą obsługę mojego auta niż ASO,a w przypadku dłuższej gwarancji na przeglądy do nich musze jechać.

Mam ten sam dylemat co Ty, ale w kwietniu jade do Aso na wymiane oleju, mam tez maly wyciek na wysokosci alternatora i jezeli mi to zrobia dobrze to wtedy daruje sobie gwarancje, ale jezeli dalej bedzie sie pocilo to wtedy dokupie rok

W związku z pojawiającymi się domysłami co do kosztu nowego modułu MULTIAIR w silniku 2.0 GME, to temat wygląda następująco;
Moduł 50053409 - stosowany do 15.11.2019 roku jest już niedostępny, został zastąpiony numerem 50054837 stosowanym od 15.11.2019 do chwili obecnej.
Pokaż załącznik 276449
Koszt zakupu modułu 50054837 na chwilę obecną wg cen katalogowych to 3916,29 netto, 4817,04 brutto. Oczywiście można, a nawet trzeba się jeszcze targować.

Ciekawy komentarz, może naprawili coś w nowym module? (nie wiem jak to sprawdzić...)

i tak powstają legendy jak w poprawionym module MA w giulietcie- to że jest nowy numer o niczym nie świdczy - całkiem dobrze może być zmiana dostawcy oznaczenia cześci i już jest inny nr katalogowy

i tak powstają legendy jak w poprawionym module MA w giulietcie- to że jest nowy numer o niczym nie świdczy - całkiem dobrze może być zmiana dostawcy oznaczenia cześci i już jest inny nr katalogowy

Ehh bądź człowiekiem, daj się innym połudzić :D

Dareek masz jakieś zdjęcia padów 4 cylindrów i tłoków ?

Ja kupiłem Powertrain do 4 lat i 240 tys. Po dwóch latach moim Stelvio mam przebiegu 90 tys, więc raczej nie miałem się co się zastanawiać. Póki co nie było żadnych awarii.

Nie chcę zaczynać nowego wątku, ale MOCNO związany z głównym wątkiem.

Bardzo chętnie zasięgnął bym informacji co do filtra oleju systemu MultiAir w silnikach 2.0 GME. Pod materiałami na Youtube pojawiają się komentarze, w których jest napisane, że owy filtr oleju (sitko?) jest bez problemu dostępny do wymiany w okolicach rozrządu i wcale nie trzeba zrzucać głowicy by go wymienić. Dlatego proszę o konkretne sprawdzone informacje - jak to z tym filtrem oleju MA jest? Może ktoś ma foto gdzie owy filtr się znajduje?

Druga sprawa - okazuje się, że moduł/system MultiAir w silnikach 2.0 GME jest baaaaardzo łatwo dostępny po zdjęciu dekla/pokrywy_klawiatury i demontuje się go bez dotykania rozrządu oraz bez zrzucania głowicy. Mnie ta informacja ucieszyła, bo jeśli to prawda, a poniżej umieszczam film z YT, a którego wynika że tak jest, to ewentualna wymiana modułu MA w silniku 2.0 GME raz na 50-100 kkm to wcale nie jest jakiś dramat i horror, bo nie rozbieramy w dużym stopniu silnika.
Przemilczmy tutaj cenę 10kPLN za moduł + robociznę, bo z pewnością z tej kwoty jest coś do urwania.

Materiał, który mógł już się pojawić na forum, więc nie bijcie.

ps. jeśli jestem w błędzie to śmiało mnie poprawcie.

L.

Szkoda że w pokrywie jest multum czujników mocowań itp i niektóre łatwo się urywają, sam jeden czujnik przy demontażu pokrywy urwałem

Witam, czy ma ktoś numer części filtra multiair do Stelvio 2.0 200KM? Chce kupić zrobić płukankę silnika oraz wymienić filtr zanim zacznę szukać nowego modułu.

Zrzut ekranu 2021-03-17 123658.jpg
50050777 - cena katalogowa 21,70 brutto
zerknij na numer w grafice google, to filtr siatkowy, zapewne można go również wyczyścić i umyć.

No niestety nie ma innej opcji. Dbaj o olej, stosuj płukanki i ciesz się jazdą ;) W aucie może tyle rzeczy paść, że szkoda sobie tym głowę zawracać. Też wcześniej panikowałem z MA ale dałem sobie spokój.

No niestety nie ma innej opcji. Dbaj o olej, stosuj płukanki i ciesz się jazdą ;) W aucie może tyle rzeczy paść, że szkoda sobie tym głowę zawracać. Też wcześniej panikowałem z MA ale dałem sobie spokój.

Dzięki za info, racja nie ma co się wyrywać. To że padnie to kwestia czasu myślę, bo mam nalatane 132tys i na razie nic poważnego się nie działo ale rano na zimnym silniku odpala co jakiś czas nierówno na 3 cylindrach i muszę poczekać aż mu przejdzie i zacznie równo pracować. Może nie codziennie, ale jak już nie załapie to wywala check engine i musze resetować błędy przez OBDII. Nie wiem czy w silniku 2.0 ale w 1.4 jest jeszcze taki filtr czy aktywator multiair na allegro kosztuje jakieś 140zł i chyba coś łatwo to wymienić?

Amortyzatory
Powrót