MULTIAIR - alfa giulia ,stelvio 2.0 benzyna - rady , sugestie

Niestety nic się nie zmieniło. Nadal wyskakuje ten sam błąd: P0425-00 - Catalytic converter (6). Mechanik zasugerował zapchanie/zużycie katalizatora, ale nie jestem chętny do jego wymiany. Może przyczyna tkwi w innym miejscu.
Jest taki parametr odczytywalny pt GPF clogging. U mnie oscyluje na poziomie 2-10% w zaleznosci od sposobu jazdy. Nie wiem o czym dokładnie mówi, ale pachnie, że może warto go pogooglać i odczytac.

@lisu7, zmiana P/N nie musi nic oznaczać dobrego. Byle jaka zmiana na to wpływa, również ta zła typu tańszy komponent (np uszczelka). Więc wiadomo, że coś zmienili i nic więcej, zero wniosków z tego powodu dla użytkownika.

Problemy Alfy i całego Stellantisa jest taki, że nie wprowadzają żadnych poprawek i mają w poważaniu Klienta mimo powszechnej wiedzy o wadach konstrukcyjnych. Wyciągający się łańcuch w BMW w silnikach N20 został rozwiązany po 5 latach poprzez zastąpienie silnikiem B48 który jest bezawaryjny. Alfa ma problem z MA od 2010 - Giulietty. Mamy 2026 a w dwu letnich Giuliach przy przebiegu 40-50 kkm ten problem nadal potrafi wystąpić. Podobnie sprawa wygląda ze słynnym PureTech, mamy 2026 a oni dalej to klepią. W Tonale powszechny jest problem z łancuchem rozrządu który często nie dojeżdża 40 kkm i wygląda jak łańcuch do Wigry 3. Ostatnio był lifting Tonale, myślicie że to poprawili? Bynajmniej. Z takim podejściem Stellantis i Alfa jest skazana na niebyt. Co by o BMW nie powiedzieć, jednak tam potrafią wyciągać wnioski i obsługa serwisowa, poziom ASO jest z innej planety w porównaniu do tego co prezentuje Alfa (przynajmniej w Polsce), gdzie często jest to poziom Polmozbytu.
Tak, poziom ASO BMW jest z innej planety - pojedź ze swoimi częściami kupionymi w ASO w Niemczech to powiedzą, że nie naprawiają na częściach nie kupionych u nich. Nawet jak te części są w ASO w Polsce niedostępne :D

Jest taki parametr odczytywalny pt GPF clogging. U mnie oscyluje na poziomie 2-10% w zaleznosci od sposobu jazdy. Nie wiem o czym dokładnie mówi, ale pachnie, że może warto go pogooglać i odczytac.

W jaki sposób ten parametr można odczytać ?

Problemy Alfy i całego Stellantisa jest taki, że nie wprowadzają żadnych poprawek i mają w poważaniu Klienta mimo powszechnej wiedzy o wadach konstrukcyjnych. Wyciągający się łańcuch w BMW w silnikach N20 został rozwiązany po 5 latach poprzez zastąpienie silnikiem B48 który jest bezawaryjny. Alfa ma problem z MA od 2010 - Giulietty. Mamy 2026 a w dwu letnich Giuliach przy przebiegu 40-50 kkm ten problem nadal potrafi wystąpić. Podobnie sprawa wygląda ze słynnym PureTech, mamy 2026 a oni dalej to klepią. W Tonale powszechny jest problem z łancuchem rozrządu który często nie dojeżdża 40 kkm i wygląda jak łańcuch do Wigry 3. Ostatnio był lifting Tonale, myślicie że to poprawili? Bynajmniej. Z takim podejściem Stellantis i Alfa jest skazana na niebyt. Co by o BMW nie powiedzieć, jednak tam potrafią wyciągać wnioski i obsługa serwisowa, poziom ASO jest z innej planety w porównaniu do tego co prezentuje Alfa (przynajmniej w Polsce), gdzie często jest to poziom Polmozbytu.
Jakies wprowadzają, ale tempo jest jakie jest. MA na początku w 2010r to się sypały totalnie - u kolegi ori nie przejechał 2 lat 30tys km w Giulietcie 2010 1.4MA, a ten wymieniony przejechał kolejne 210tys km 12 lat i auto sprzedał sprawne bez oznak problemów z MA.

W Giuliach raczej 40-50tys ten problem się nie zdarza - raczej to 80-120tys km, choć są tacy co mają nalatane >150 i nie mają problemu/oznak.

Może jednak coś poprawili (co nie znaczy rozwiązali definitywnie)?

Puretechy akurat nie masz racji - przecież go przeprojektowali choćby dla Junior-a i nie ma już paska w kąpieli który był przyczyną zapychania smoka i padów silnika a masz jakiś łańcuch (jak dobry to się okaże).

W Tonale 1.5 zonk - faktycznie dali ciała. Moim zdaniem powinni wywalić funkcję hybrydową - MHEVy innych marek nie jeżdżą na samym elektryku (to nie HEV), a problem z przeskoczeniem z tego co się powypytywałem ludzi ze Stelantisa jest przy właśnie załączaniu spalinowego podczas jazdy - na mój chłopski rozum prosty mod firmware ECM i po problemie (no ale wzrośnie na papierze CO2/spalanie i jest problem dla koncernu, no i co z autami które już sprzedali - przcież je zaliczyli po niższych emisjach).

ASO Alfy są różne, często faktycznie poziom słaby. Cenowo jednak BMW to killer - nie raz słyszałem od znajomych jakie ceny walili.

Tak, poziom ASO BMW jest z innej planety - pojedź ze swoimi częściami kupionymi w ASO w Niemczech to powiedzą, że nie naprawiają na częściach nie kupionych u nich. Nawet jak te części są w ASO w Polsce niedostępne :D
w ASO Alfy w Bielsku-B. nie można robić też na swoich częściach - decyzja kierownictwa - a swoje oferuję ponad 2x drożej niż ja mogę kupić te same też z oficjalnej dystrybucji Stellantisa, tylko na rabatach.

W jaki sposób ten parametr można odczytać ?
Czytam to jakimś swoim urzadzeniem, nie jestem pewien czy w MES to jest, spróbuj poszukać. Mogę Ci podac ID na Can jeżeli chcesz to odczytac przy pomocy np Savvycan.

Amortyzatory
Powrót