• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

MULTIAIR - alfa giulia ,stelvio 2.0 benzyna - rady , sugestie

Pewny jesteś [MENTION=77017]TadekSz[/MENTION] że to multiair, on nie jest taki sam jak w 1,4 i jego budowa jest nieco inna.

Dzięki za info, racja nie ma co się wyrywać. To że padnie to kwestia czasu myślę, bo mam nalatane 132tys i na razie nic poważnego się nie działo ale rano na zimnym silniku odpala co jakiś czas nierówno na 3 cylindrach i muszę poczekać aż mu przejdzie i zacznie równo pracować. Może nie codziennie, ale jak już nie załapie to wywala check engine i musze resetować błędy przez OBDII. Nie wiem czy w silniku 2.0 ale w 1.4 jest jeszcze taki filtr czy aktywator multiair na allegro kosztuje jakieś 140zł i chyba coś łatwo to wymienić?

Jeśli masz błąd i taka nie równa pracę , proponuje zmienić olej np na ravenol (wymiana co 7 tyś) plus płukanka i do tego 98 na stacji

Jeśli masz błąd i taka nie równa pracę , proponuje zmienić olej np na ravenol (wymiana co 7 tyś) plus płukanka i do tego 98 na stacji
A jaki wpływ ma paliwo na działanie układu rozrządu?

Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka

Na rozrząd nie ma ale często winowajcą szarpania są wtryski.

Temat chyba o multiair a nie o wyryskach.

Btw
Przy odbiorze pan w salonie powiedział mi, żeby lać 95,bo Giulia nie lubi 98 ( dziwne, ale tak powiedział). Najgorzej jest lać na zmiany 95 i 98, w tym wypadku wg szefa salonu (który wydawał auto) wpada w tryb awaryjny, szarpie itd.

Wiem o czym jest temat ale nie zawsze winnym szarpania po rozruchu jest MA. Niekiedy problemy ustają po zastosowaniu środka do czyszczenia wtryskiwaczy. U mnie szarpanie pojawiło się przy 39tkm, zmieniłem olej, dodałem AR 9100, lm do czyszczenia wtrysków, paliwo 98 i wymiana swiec. Póki co nic nie szarpie, silnik pracuje zdecydowanie lepiej.

Przy odbiorze pan w salonie powiedział mi, żeby lać 95,bo Giulia nie lubi 98 ( dziwne, ale tak powiedział). Najgorzej jest lać na zmiany 95 i 98, w tym wypadku wg szefa salonu (który wydawał auto) wpada w tryb awaryjny, szarpie itd.

Okłamał Cię. Tak po prostu. To, że sprzedaje auta nie znaczy, że się na nich zna.

Okłamał Cię. Tak po prostu. To, że sprzedaje auta nie znaczy, że się na nich zna.
Nie napisałem, że się zna :)
Natomiast forumowe opinie o wyższości jednego paliwa nad drugim czy oleju A nad olejem B są równie bliskie prawdzie :D

Silnik jest przystosowany do PB95 i takie paliwo z normapnej stacji do seryjnego silnika wystarczy. Nikt poza koncernami paliwowymi nie udowodnił wyższości 98 w seryjnym aucie (poza wyższością ceny )

To że wystarczy to prawda, nieprawdą jest, że wlanie 98 rodzi jakieś negatywne skutki. I w tym zakresie stwierdziłem, że Cię okłamał. Ale sprzedawcy tak mają, opowiadają często głupoty, żeby gadać. Pracuję w ASO to wiem :) .

To że wystarczy to prawda, nieprawdą jest, że wlanie 98 rodzi jakieś negatywne skutki. I w tym zakresie stwierdziłem, że Cię okłamał. Ale sprzedawcy tak mają, opowiadają często głupoty, żeby gadać. Pracuję w ASO to wiem :) .

Tylko zatrważające jest to, że ktoś mu to powiedział..., przecież sam nie wymyślił. Może na jakimś szkoleniu..., i tak rodzą się legendy z powołaniem na autorytet bo gdzie lepiej wiedzą, robią? Tylko ASO...:)

Było na forum, po zalaniu 98 wyskakiwały błędy , pan z ASO miał rację.

Było na forum, po zalaniu 98 wyskakiwały błędy , pan z ASO miał rację.

W cyfrowej instrukcji obsługi samochodu która jest w radiu znajduje się wpisek że dla najlepszych osiągów zaleca się tankowanie 98. Ja tak przynajmniej mam u siebie w 2.0 Veloce. Zalewałem wielokrotnie 98, czasami 100 i nic się nie działo nigdy.

U mnie brak błędów, zrobiłem około 5tkm na 95 i teraz 3 tkm na 98

Mogą wyskoczyć raz przy zmianie z 95 na 98. Mnóstwo osób jeździ na 98 i nie ma żadnego problemu. Pan z ASO nie miał racji.
No przecież pisałem, że lanie na zmiany 95 i 98 powoduje błędy.

Ale nie o tym wątek, więc koniec o paliwie :)

od poczatku tylko 98 stosuje, czasami jak jest w promocji to v power 100, moze 2 razy tyko na doleweke wlalem 95 bo nie bylo na stacji 98, nie mam problemow z wypadajacymi zaplonami, przebieg 23 tys

XxY c.jpg na czerwono masz zaznaczone pęknięcie cylindra pionowe i poziome

Pokaż załącznik 276908 na czerwono masz zaznaczone pęknięcie cylindra pionowe i poziome

Masakra... pewnie ciężko rokować dlaczego, ale podejrzewam, że bardziej prawdopodobna jest jakas wada tego konkretnego egzemplarza. No bo chyba od braku zmiany oleju i pałowania na zimny coś takiego by się nie stało? Jakieś oponie?

Amortyzatory
Powrót