• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

MULTIAIR - alfa giulia ,stelvio 2.0 benzyna - rady , sugestie

W nowym silniku nie ma "znaczników" malowanych czerwonym sprayem. Tak więc można - można.

Ewentualnie znaczy I zabezpiecza silnik przed ewentualną próba rozkręcenia i podmiany elementów, a następnie zasłaniania się gwarancja przez potencjalnego kupującego

[MENTION=85147]bronek90[/MENTION] - chyba nie dokładnie obejrzałeś zdjęcia, zaznaczone miejsca nie mają nic wspólnego z ewentualną próbą rozkręcenia. Według mnie silnik gatunek "drugi".

Rzeczywiście możesz mieć rację, teraz zerknąłem

[MENTION=85147]bronek90[/MENTION] - chyba nie dokładnie obejrzałeś zdjęcia, zaznaczone miejsca nie mają nic wspólnego z ewentualną próbą rozkręcenia. Według mnie silnik gatunek "drugi".

Panowie nie rozumiem tej dyskusji. Mówicie, że to jakiś silnik 2 sortu? na jakiej podstawie?

A z ciekawości zapytam, jakie jest pochodzenie części drugiego gatunku? 10 lat w produkcji automotive pracuję (tier2) i nie znam takiego pojęcia jak części gatunku drugiego.

Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka

A z ciekawości zapytam, jakie jest pochodzenie części drugiego gatunku?

Kolegom chyba chodzi o to, że to chyba silnik naprawiany, regenerowany? Czy tak jest nie wiem.

Natomiast odpowiadając na Twoje pytanie odnośnie części drugiego gatunku. Może nie konkretnie, ale pamiętam że np. są cześci/podzespoły po regeneracji. Na przykład numer zamówieniowy był jak części nowej, ale np. z literą X. Był to podzespół po regeneracji, dostarczany przez producenta.

- - - Updated - - -

znikanie płynu chłodzącego , nierówna praca silnika, czasami praca na 3 garach.

U mnie płyn znikał aż doszedł do kreski minimum. I tak stoi od dobrych kilku tys.km. Nie wiem czy znikanie płynu nie jest związane ze wzrostem jego objętości,a przez to i zwiększonego ciśnienia w układzie chłodzenia. To samo mam w Lancii Ypsilon 0.9. Co dolewałem to znikał i w końcu to zostawiłem i też zatrzymał się na minimum. ( To moje przemyślenia :) )
Ja zawsze po jeździe podnoszę maskę w garażu, żeby sinik mógł odetchnąć :)

[MENTION=71743]sailor_p[/MENTION]; [MENTION=80564]bob@[/MENTION] - przez drugi gatunek, stwierdzenie umowne, ja rozumiem "urządzenie" które nie spełnia norm jako całość lecz może być użyte jako dawca części.
Dla ciekawości ten sam sprzedawca sprzedaje jako nowy aktywator zaworów (multiair) bez dwóch krzywek. Nikt mi nie wmówi że jest to pełnowartościowa część, choć wiem że nie takie "numery" przechodzą w warsztatach.

Właśnie jestem po wymianie aktywatora MA w Julce z 2011 z przebiegiem 91000. Wcześniej ciągłe wywalało błędy brak DNA szarpanie przy wchodzeniu na obroty. Teraz wszystko jest OK.

Ale w Gulietta 1,4 jest inny aktywator MA. Konstrukcja w Giulii jest poprawiona.

Właśnie jestem po wymianie aktywatora MA w Julce z 2011 z przebiegiem 91000. Wcześniej ciągłe wywalało błędy brak DNA szarpanie przy wchodzeniu na obroty. Teraz wszystko jest OK.
Witam te szarpanie czułeś tylko przy większych obrotach ? Co się działo z silnikiem po odpaleniu na postoju ?

Witam te szarpanie czułeś tylko przy większych obrotach ? Co się działo z silnikiem po odpaleniu na postoju ?
Witam, szarpanie zaczynało się tylko podczas jazdy na niższych obrotach i mijało po zwiększeniu obrotów na jakieś 5tys. i przejechaniu kilkudziesięciu metrów. Na postoju i poranne odpalenie bez problemów.

- - - Updated - - -

Ale w Gulietta 1,4 jest inny aktywator MA. Konstrukcja w Giulii jest poprawiona.

Witam, no tak tak już teraz to wiem. Ale i aktywatory do Gulietty podobno są poprawione konstrukcyjnie po 2013 roku. Ja na wymianę dostałem z 2015 roku okazało się, że wypadał zapłon na 4 cylindrze oraz cewka była uszkodzona a jest wtłoczona na stałe w obudowę.

co to znaczy poprawiona? zasada działania taka sama ale reszta budowy inna.

- - - Updated - - -

Ale i aktywatory do Gulietty podobno są poprawione konstrukcyjnie po 2013 roku.
bzdura - jeden "mondry" kiedyś to napisał reszta to powtarza- i tak powstala legenda o poprawionych modułach MA

Tak w ogole, czy komus z forum padll juz ten modul, jezeli tak to przy jakim przebiegu
Tak, u mnie pierwsze objawy wystąpiły po 78 kkm. Teraz mam 98 i chyba muszę wymienić moduł bo dziś nie mogłem jechać A ikona silnika nie chce zgasnąć (wcześniej gasła). Zobaczę jutro. Olej wymieniam w ASO co 15 kkm.

no tyle ze pierwsze w giuliettach te z 2010-11 sypaly sie szybko typu 2 lata(czesto gwarancja lub wkrotce po z partycypacja FCAw kosztach) a nowsze ktore ludzie pozakladali w 2013-14 jezdza dluzej albo i do dzis nie maja problemow z tego co gadalem z kilkoma uzytkownikami 1.4ma, wiec moze nie w pelni ale troche ulepszyli? a moze blad statystyczny małej proby do ktorej sie odnosze?

Według katalogu w Giulietta od 24.01.2011 stosowano zmodernizowany moduł MA, który zresztą później również został zastąpiony jeszcze nowszym modelem MA. Jednak zawsze znajdzie się ktoś, kto powtarza legendy i który będzie negował wszystkie informacje o jakichkolwiek zmianach i modernizacjach przeprowadzanych przez producentów w samochodach. Czasami różnice w budowie są bardzo niewielkie i niewidoczne z zewnątrz, cały podzespół może wyglądać wprost identycznie, co nie oznacza, że faktycznie nie zastosowano wewnątrz choćby niewielkiej modernizacji. Naprawdę nie uważam aby producenci samochodów nie mieli co robić i dla utrudnienia życia sobie, serwisom i użytkownikom wprowadzali zmiany numerów i tworzyli legendy o rzekomym zmodernizowaniu części.

Amortyzatory
Powrót