[Giulia] Giulia, awaria chłodnicy i oringu po 24000km

NOWY80

Nowy
Auto
Giulia SUPER 2.0T, Citroen DS5 THP 200, Mercedes A200
Witam Wszystkich na forum.

Mam duży problem z moją Giulią 200hp. Przeglądałem forum w kontekście awarii , ale ogrom postów jest nie do przejścia. Moja julka z 2016 roku produkcji, ale rejestracja to rok 2018. Kupiłem ją w Carserwisie, jeszcze u Pana Marka Babińskiego. Samochód ma przejechane 24000 km. Jest po gwarancji i w czwartek 4 marca byłem na przeglądzie nr 3. Wszystko było by pięknie oprócz dwóch awarii.... Pierwsza to rozszczelnienie oringu na przewodzie doprowadzającym chłodzenie płynem do turbo... (to jeszcze jestem w stanie zrozumieć), ale drugie to rozszczelnienie głównej chłodnicy!!! Przypominam samochód ma przebieg 24000km, a od ostatniego przeglądu przejechałem 5000km. Koszty: chłodnica 2800, oringi grosze około 30-40zł i robocizna 2000, plus spuszczenie i napełnienie układu chłodzenia... razem około 5000zł... A teraz do brzegu. CZY KTOŚ KIEDYŚ MIAŁ TAKĄ AWARIĘ???I czy Kochani miłośnicy macie jakieś rady, uwagi czy spostrzeżenia??? Uwielbiam tą moją czerwoną Julkę, ale i tak jestem w szoku.... PS. Jeżeli był taki wątek na forum a go nie znalazłem to przepraszam(szukałem).... Pozdrawiam

Moja jedyna sugestia to broń Cię Panie Boże robić to w ASO...

Oringi chłodzenia turbo były wymieniane w ramach akcji naprawczej w związku z ich wadą materiałową ale to pierdoła... Może warto się o to upomnieć.

Ostatnia edycja:
Co prawda w S-max , ale też w 3 roku pojawiło się rozszczelnienie. Zamontowanie OEM chłodnicy to ponowne proszenie się o problemy. Na moje szczęście chłodnice były już w zamienniku. Co do kosztów to pewnie jeszcze musisz doliczyć klimę . Mnie w ASO krzyknęli 4300 ( ford) . Zrobiłem to sam ( ale mam warunki) i zamknęło się wszystko w 680zł. Po dziś dzień spokój.
Też zależy z którego miejsca masz wyciek - w Hyundaiu miałem na pionowej szynie - w punkcie napraw chłodnic skasowali 60 zł za naprawę ( czyli "doprasowanie" tej szyny). Wszystko zależy od miejsca wycieku i innych składowych.

Dziękuję za info. Wiesz oringi to pierdiła ale robocizna już nie. Ten przewód jest mega ujowym miejscu... i za to sobie życzą.... Ale rozszczelnienie chłodnicy to mi się w głowie nie mieści.... a widziałem te miejsca na własne oczy.... jeszcze raz dzięki...

- - - Updated - - -

To jest chłodnica płynu chłodniczego i nie ma nic wspólnego z chłodnicą klimy... ale wyciek jest na dolnym zaworze i niestety w pionie u góry... mikro, ale jest.... Dzięki

Ostatnia edycja:
A może można ją zdemontować, dać do ludzi, którzy to naprawią. Chłodnice da się skutecznie reperować.

wiele Giulii Stelvio z tego okresu ma tą wadę- rozszczelnia sie na łączeniu rdzenia z plastikową obudowa najczęściej jak otworzysz maskę zstojąc przodem do auta prawy górny róg- popatrz czy masz czerwone ślady paraflu.

- - - Updated - - -

Tak na marginesie nie ma co się dziwować jak wloty powietrza są coraz bardziej ażurowe.
https://sklep.akuki.pl/Chlodnica-wody-Alfa-Romeo-Stelvio-Giulia-2.0-50533794
Z wszystkim zmieścisz sie w 2200zł na ori po za ASO.
Natomiast dobry zamiennik
https://allegro.pl/oferta/chlodnica-alfa-romeo-giulia-stelvio-denso-drm01004-9330085750
I w tym przypadku zamkniesz sie w 1500-1600zł.
Wybór nalezy do Ciebie.

tia - pod warunkiem że leje jedna - tam są dwie

właśnie tak jest u mnie... stojąc przed prawy górny róg i pod samochodem prawy dolny róg....

wszystko sie zgadza- wiele aut miało je wymieniane- pisz o partycypacje do FCA- niech w ramach gestu wymieniają tym bardziej iż jest minimalny przebieg.

oringi na chlodzeniu turbo syandard - u mnie po 27tys ale na gwarancji - akcji nie bylo, robota chyba nie jakas droga no chyba ze w catserwisie (albo ogolnie w Wwie - wiem jak ceny za przeglad 2-3x niz w BB). chlodbice maja czesto drobny wyciek - na 100 ait w kilku widzialem osobiscie (zawsze zahladalem pod maske tez zeby wylapac klientom problemy) ale moze jak koledzy sugeruja da sie naprawic

Na oringi była akcja serwisowa, dotyczyło to o ile pamiętam modeli do marca 2017 r. Chłodnicę u mnie wymieniano na gwarancji. Zdjęcie 1 pokazuje miejsce wycieku, zdjęcie 2 jak wygląda Giulia podczas wymiany. Klimatyzacja do ponownego nabicia.

Załączniki

• chlodnica6.jpg
    chlodnica6.jpg
    78.8 KB · Wyświetleń: 57
  • chlodnica3.jpg
    chlodnica3.jpg
    119.3 KB · Wyświetleń: 65
Moja chłodnica też się rozszczelniła ok 1,5 roku temu, też prawy górny róg. Naprawili mi to w Euromobilu na Krasnobrodzkiej w Wwie, bez konieczności wymiany chłodnicy i jak do tej pory nie zauważyłem ubytku płynu.

Moja chłodnica też się rozszczelniła ok 1,5 roku temu, też prawy górny róg. Naprawili mi to w Euromobilu na Krasnobrodzkiej w Wwie, bez konieczności wymiany chłodnicy i jak do tej pory nie zauważyłem ubytku płynu.

Jaki koszt naprawy ?

Dziękuję Wszystkim za info i rady. Jutro zostawiam samochód w ASO i będe walczył dalej.... Kilka rzeczy już sprawdziłem, ale to jest odbijanie się od ścian. Jeszcze raz dziękuję.

Amortyzatory
Powrót