• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa Giulia adaptacja pompy abs, nie działający panel komfortu

andriumce

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulia 2.2d
Cześć wszystkim.
Od niedawna jestem posiadaczem Giulii. Samochód został zakupiony powypadkowy, jest już praktycznie na ukończeniu, jednak mam dwa poważne problemy:
Po pierwsze w samochodzie uległa uszkodzeniu mechanicznemu pompa ABS. Jak wiadomo w tym samochodzie jest to już element teoretycznie nie wymienny. Kupiłem używaną pompe i zamontowałem jednak mam wszystkie możliwe błędy, ABS, Utrzymanie pasa, aktywny tempomat etc.
Czy jest ktoś, kto jest w stanie zaadoptować pompę oraz systemy powiązane?

Drugi problem dotyczy tego że nie działa cały panel klimy. Byłem dziś na serwisie nabić klimę i zrobić diagnostykę. Myślałem że może jest to spowodowane brakiem czynnika. Po nabiciu to samo. W ASO stwierdzili że uszkodzony jest panel. Jednak przed chwilą podmieniłem panel z alfy stelvio i jest to samo, a w stelvio mój panel działa... bezpieczniki oczywiscie sprawdzone. Czy jest ktoś z okolic Mysłowic do +\- 100km kto podjąłby się takiego wyzwania?

Pozdrowionka

dopoki VIN w modulu ABS nie zostanie zmieniony na aktualny samochod, zadne adaptacje nie moga byc wykonane w ABS

dopoki VIN w modulu ABS nie zostanie zmieniony na aktualny samochod, zadne adaptacje nie moga byc wykonane w ABS

Nie wyraziłem się jasno... zatem chcę rozwiązać problem a nie polemizować czy chodzi o adaptację czy kodowanie vinu. Potrzebuje osoby, która jest w temacie i podejmie się zadania.

Zakup nowy moduł ABS a problem sam sie rozwiąże.
Kolega odp. na Twoje pytanie
2 post i już masz pretensje do kolegi.

Zakup nowy moduł ABS a problem sam sie rozwiąże.
Kolega odp. na Twoje pytanie
2 post i już masz pretensje do kolegi.

Pretensji w swoim poscie nie zauwazylem, kolega raczej tez nie napisal zadnych konkretow, czy ilosc postow ma tu jakies znaczenie? Rozumie ze jak zakupie nowy modul i dalej będe miał ten sam problem to otrzymam zwrot pieniędzy od ciebie? Szukam konkretnych odpowiedzi, wiem że są tu osoby ktore są w stanie mi pomóc oczywiście odpłatnie.

Za stary jestem na siedzenie i nabijanie postów, ogolnie mam swojego GM TRUCKA i bardziej siedze w tym temacie, alfe kupiłem dla żony, mam z nią (alfą) pewien problem więc próbuje rozwiązać go w Waszym gronie. Jestem obojętny na treści tzw forumowych przypier*alaczy, potrzebuje zaczerpnąć info u kogoś kto miał bezpośrednio z tym modelem (lub stelvio) styczność.
Pozdrawiam

Edit: z tego co wiem to moduł abs jest w pompie abs. Niestety nie ma 2 takich samych pomp więc nawet nową pompę ktoś musi programować/adoptować pod vin samochodu. Czy jest szansa zrobić to na używanej pompie z innego samochodu? ( oczywiscie tego modelu o innym nr vin)

Ostatnia edycja:
Jeszcze nikomu nie udało się zaadoptować używanej części do alfy. Tu jest chyba problem. Nowa części po podłączeniu zakoduje sobie Vin auta

Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka

proxi i tak będzie potrzebne przy nowej. ktoś się chwalił że zrobili na używce swap, nie wiem czy nie acab lub kgb na alfaowner.com. Acab też jest u nas na forum czasem (ale pisze po angielsku)

proxi i tak będzie potrzebne przy nowej. ktoś się chwalił że zrobili na używce swap, nie wiem czy nie acab lub kgb na alfaowner.com. Acab też jest u nas na forum czasem (ale pisze po angielsku)

Dzięki za odpowiedź.
Myślałem jeszcze nad przelutowaniem układu z moich strzępów, ale nie mam żadnej wiedzy który to element, poza tym uważam to za ostateczność, nie chciałbym grzebać mechanicznie w układzie bezpieczenstwa.

juz kilka razy wymienialem uzyty modul ABS. ale robi sie to na stole, wiec modul musi byc zdemontowany z samochodu.
nie moge polecic kogos w Polsce, kto moglby ci pomoc w tym.

moze [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] moze kogos polecic

Dzięki za odp. Uszkodzoną pompę rozebrałem z sukcesem, z tego co widzę są tam 2 płytki. Jedna duża sterująca, druga mała z QR CODEM. Bez wiekszego problemu można je wyciągnąć i rozłączyć od układu sterującego bo nie są lutowane tylko wsuwane na wcisk. Niestety dopiero teraz odczytałem post więc nie sprawdziłem czy jest tam taki moduł pamięci.
Jeśli będzie to jest szansa że podmiana samej pamięci wystarczy? To chyba byłoby zbyt proste :rolleyes:

ja nie podpowiem, nie robiłem nigdy większych napraw/wymian - jeśli chodzi o grzebanie w Alfach to jestem tylko wprawionym retrofiterem ograniczającym się do czystych robót wewnątrz auta, naprawy to dla tych którzy mają wyposażony warsztat (a nie ciasny garaż) i doświadczenie, do tego z tego żyją więc mają motywację/potrzebę zgłębiać każdy temat napraw i kupę okazji do zbierania doświadczenia.
myślę że [MENTION=115]majk[/MENTION] tu będzie właściwą osobą

EDIT
a samych płytek nie podmienisz? po robocie pewnie tylko kalibracje w ABS puścić z kompa i spokój.

Ostatnia edycja:
Jeśli będzie to jest szansa że podmiana samej pamięci wystarczy? To chyba byłoby zbyt proste

zbyt proste ;)
moze mogloby dzialac, gdyby wersje oprogramowania byly takie same w ABS. ale podmiana pamieci nigdy nie dzialalo u mnie

tez najprawdopodobniej bedziesz musial odwiedzic ASO aby zaktualizowac oprogramowanie do tego samego poziomu

ja nie podpowiem, nie robiłem nigdy większych napraw/wymian - jeśli chodzi o grzebanie w Alfach to jestem tylko wprawionym retrofiterem ograniczającym się do czystych robót wewnątrz auta, naprawy to dla tych którzy mają wyposażony warsztat (a nie ciasny garaż) i doświadczenie, do tego z tego żyją więc mają motywację/potrzebę zgłębiać każdy temat napraw i kupę okazji do zbierania doświadczenia.
myślę że [MENTION=115]majk[/MENTION] tu będzie właściwą osobą

EDIT
a samych płytek nie podmienisz? po robocie pewnie tylko kalibracje w ABS puścić z kompa i spokój.

Właśnie po rozebraniu myślałem nad tym. Tą małą płytkę z QR CODEM wymienie bez najmniejszego problemu. Jest nienaruszona. Jeśli chodzi o tą dużą płytkę to lekko dostała, niby nie jest nigdzie złamana, ale delikatnie róg się odkształcił, w jednym miejscu dostała się woda, wydaje mi się że ze 2-3 jakieś mikro rezystorki się poutleniały. Nie jestem pewny bo jest to miejsce troche przyśniedziałe więc dowiem się dopiero gdy będe miał obie płytki obok siebie do porównania. Jakieś swiatełko w tunelu jest... nigdy nie przypuszczałem że z pompą mogą być aż takie cyrki :P

E0245ABA-6882-403F-A43A-C4AC1A0257BB.jpg
40E9277B-A527-4C64-A1D4-28C56B412A34.jpg

Ostatnia edycja:
nie znam schematu, w rękach nigdy nie miałem rozebranej pompy ABS, ale po tym co widzę na zdjęciach (1 stronę tylko pokazałeś, ciekawe czy na drugiej podobnie), to wydaje mi się że ta duża płytka to może tylko wykonawcza - jakieś diody/tranzystory/zasilania itp a mała ma logikę, a skoro nienaruszona mała to do dzieła tylko ja wymień jeśli wygląda tak samo. no chyba że na drugiej stronie są jakieś scalaki wrzuć fotkę dobrej jakości w razie czego.

a to jednak na "dużej" też trochę scalaków. nie wiem na której siedzi pamięć o której majk wspominał, poczekajmy na jego podpowiedź bo ja sobie będę spekulował tylko.

Pretensji w swoim poscie nie zauwazylem, kolega raczej tez nie napisal zadnych konkretow, czy ilosc postow ma tu jakies znaczenie? Rozumie ze jak zakupie nowy modul i dalej będe miał ten sam problem to otrzymam zwrot pieniędzy od ciebie? Szukam konkretnych odpowiedzi, wiem że są tu osoby ktore są w stanie mi pomóc oczywiście odpłatnie.

Za stary jestem na siedzenie i nabijanie postów, ogolnie mam swojego GM TRUCKA i bardziej siedze w tym temacie, alfe kupiłem dla żony, mam z nią (alfą) pewien problem więc próbuje rozwiązać go w Waszym gronie. Jestem obojętny na treści tzw forumowych przypier*alaczy, potrzebuje zaczerpnąć info u kogoś kto miał bezpośrednio z tym modelem (lub stelvio) styczność.
Pozdrawiam

Edit: z tego co wiem to moduł abs jest w pompie abs. Niestety nie ma 2 takich samych pomp więc nawet nową pompę ktoś musi programować/adoptować pod vin samochodu. Czy jest szansa zrobić to na używanej pompie z innego samochodu? ( oczywiscie tego modelu o innym nr vin)
Taka moja uwaga
Bycie aroganckim na tym forum nie jest zbyt mile widziane.

Spoko, nie jestem arogancki , mam konkretny problem, szukam konkretow a nie pitu pitu.
O pogodzie i przypuszczeniach moge pogadac z byle kim, a nie na forum, w ktorym sa niektore osoby bardziej w temacie ode mnie. Mysle ze temat tez jest warty uwagi bo w przyszlosci na pewno ktos sie spotka z podobnym problemem. Jesli jednak uwazasz inaczej mozesz usunac temat, problem pewnie i tak rozwiaze jak kazdy inny. Pozdro

P.S. Shpuncik, w poniedzialek musze sie przyjrzec temu bo jestem na wyjezdzie, dzieki za cenna rade.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót