[Stelvio] AA/CP z Eng-Custom -kilka pytań

Trzeba by mieć naprawdę dwie lewe ręce, aby sobie nie poradzić z montażem, każdy kto się bawił klockami lego, wie do czego służy śrubokręt i jest cierpliwy da radę samodzielnie to zamontować ;) Ja sam, za przeproszeniem, robiłem w gacie jak przyszła do mnie paczka z Włoch, a potem się okazało, że montaż jest prosty.

Ostatnia edycja:
No to będziemy walczyć! ;) jak narazie dostałem info o złożeniu zamówienia. Napisałem zapytanie o konto do wpłaty i cisza.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No to będziemy walczyć! ;) jak narazie dostałem info o złożeniu zamówienia. Napisałem zapytanie o konto do wpłaty i cisza.

Zadzwoń do nich, bo czas reakcji na maile mają wybitnie długi.

Mam i ja!!! Właśnie przyszła paczka z ENG! Czy ktoś chce się podzielić jakimś uwagami na temat montażu? Na coś szczególnie uważać? Podłączyliście USB pod sterowanieM klimatyzacji?

montowałem 3x ENG i raz KAP. starannie pomontować, kable owijam taśmą wełnianą i przypinam trytytkami gdzie się da (tak żeby nie obcierały np o ostre krawędzie, kabel z mikrofonu na odcinku górnym szyby co parę cm naklejałem pasek pianki audio i wpychałem pod odchyloną podsufitkę tak żeby nie wypadał i nie obijał się, moduł taśma dwustronna do radia, potem antena na moduł, potem pasek pianki pionowo na środku i to spinałem jeszcze długa trytytką do okoła z radiem. wyjmowanie USB pod panelem klimy to lekka masakra - ja mam skuteczność 50% na połamanie gniazd górnych - nie mam patentu - na wszelki wypadek wyjmuję panel na tunelu i wtedy mogę wyjąć klapkę schowka tak żeby przy wyszarpywaniu panelu z USB nie zostawić jakiś śladów na klapce. jak gniazda pękną to na dużej ilości kleju topliwego montuję z powrotem. u jednego klienta ciągnąłem na przedłużce USB do schowka w podłokietniku bo tam chiał sobie podłączać telefon. mikrofon wklejam w wycięcie w panelu przy lusterku, na fotkach poniżej zrobione w głównej obudowie, ale potem już robiłem w tej mniejszej i nawet nie babrałem się w precyzyjne wycinanie tylko obcęgami wyciąłem trójkąt nic nie widać, bardzo dobrze wyglądało tym bardziej że klej topliwy używam czarny
nie mam zbytnio fotek, z pierwszego montażu coś zostało
20200520_114234.jpg20200520_120320.jpg20200520_122612.jpg20200520_121717.jpg

Są jakieś różnice między działaniem systemów / łatwością podłączania / modułów od ENG / KAP / tych z Aliexpress?

Chodzi mi min. o możliwość podłączenia kamery parkowania z przodu, słuchania radia podczas korzystania z CP/AA, oraz konieczności montażu nowego mikrofonu / gniazda USB

Są jakieś różnice między działaniem systemów / łatwością podłączania / modułów od ENG / KAP / tych z Aliexpress?
ENT vs KAP, bardzo podobne, innych nie znam

hodzi mi min. o możliwość podłączenia kamery parkowania z przodu, słuchania radia podczas korzystania z CP/AA, oraz konieczności montażu nowego mikrofonu / gniazda USB
to samo podejście, dźwięk przez AUX, zewnętrzny mikrofon, USB dodajesz swoje. ENG ma za to AA po WiFi z nowymi telefonami, oraz dual screen w AA dla 8.8, KAP przynajmniej rok temu AA rozciągał poziomo na całą szerokość 8.8 co trochę średnio wyglądało

ENT vs KAP, bardzo podobne, innych nie znam

to samo podejście, dźwięk przez AUX, zewnętrzny mikrofon, USB dodajesz swoje. ENG ma za to AA po WiFi z nowymi telefonami, oraz dual screen w AA dla 8.8, KAP przynajmniej rok temu AA rozciągał poziomo na całą szerokość 8.8 co trochę średnio wyglądało

Czyli obydwa nie są bez wad, ale jednak ENG wygrywa tym dual screenem i AA po WiFi.

Co do innych systemów, Michał Marcin z forum Giulii / Stelvio reklamował się że instaluje coś innego niż KAP/ENG, gdzie można słuchać radia podczas korzystania z CP i nie trzeba zmieniać USB. Jakiś czas temu widziałem też na AliExpress moduły CP/AA do Giulii, może tam się w nie zaopatruje :confused:

Tak czy inaczej dzięki wielkie za wyjaśnienie, będę się z ENG kontaktował ;)

W ENG i KAP też można słuchać radia podczas korzystania, z tym że problem wydaje mi się że będzie np z komunikatami z map czy telefonem bo źródło przełączasz wtedy z AUX na Radio. No chyba że nowe firmwary ENG/KAP sobie z tym radzą przynajmniej przy rozmowach - te z zeszłego roku nie przełączały się automatycznie

Zdecydowałem się na moduł CP/AA od Eng Custom i jestem bardzo zadowolony.

- Jest bezprzewodowe AA i działa bez problemów (CP podobnie)
- można podpiąć dowolną kamerę przednią / boczną (chociaż to dopiero przede mną, bo myślę gdzie je umieścic)
- wszystko działa płynnie
- instalacja zajęła mi godzinę, (byłoby szybciej gdyby nie jedna uparta śruba przy radiu), panel USB udało mi się wyjąć bez szkód dla auta ;)

Jedyne co mnie trochę irytuje, to konieczność ręcznego przełączania źródła w Radio->AUX przy każdym uruchomieniu auta. Czy da się to jakoś na stałe zmienić?

- instalacja zajęła mi godzinę, (byłoby szybciej gdyby nie jedna uparta śruba przy radiu), panel USB udało mi się wyjąć bez szkód dla auta
jeden kolega tu na forum zainstalował i w 35minut, ale zrobić to porządnie a nie tylko spiąć i rzucić, tak z połapaniem kabelków żeby przypadkowo nie latały, owinięciem taśmą wełnianą w miejscach ryzykownych + spinaniem do elementów stałych auta, zamocowaniem modułu/anteny np do radia, wklejeniem mikrofonu np w wycięcie w osłonie przy lusterku, dodaniem pianek żeby kabelek mikrofonu nie wysuwał się spod podsufitki, zamocowaniem portu USB to jakieś 2.5h dla mnie - nie raz robiłem więc mam wprawę a szybciej nie robię. aha pierwszy raz to było ponad 3h.

jedyne co mnie trochę irytuje, to konieczność ręcznego przełączania źródła w Radio->AUX przy każdym uruchomieniu auta. Czy da się to jakoś na stałe zmienić?
no niestety wada tego jest właśnie taka, przynajmniej ja nie znam rozwiązania

Napisał Styczek
jedyne co mnie trochę irytuje, to konieczność ręcznego przełączania źródła w Radio->AUX przy każdym uruchomieniu auta. Czy da się to jakoś na stałe zmienić?
no niestety wada tego jest właśnie taka, przynajmniej ja nie znam rozwiązania

A to ciekawostka! U mnie jak już raz nastawiłem AUX to tak jest cały czas, nawet przy ponownym uruchamianiu auta. Może dlatego, że moja Giulia jest już stara (2016) i nie chce się jej już samej niczego zmieniać ;-)

Dorzucę swoje trzy grosze, jeśli chodzi o moduł eng custom. Co prawda nie w kwestii stelvio czy gulii ale giulietty. Z czystym sercem mogę go polecić zainteresowanym, przyszedł następnego dnia po opłaceniu zamówienia. Montaż, specjalnie skomplikowany nie był ale wymagał trochę dłubania. Wsparcie eng-custom naprawdę porządne (miałem problem z jedną częścią, to następnego przysłali mi dwie zastępcze za darmo). Moduł sam w sobie działa dobrze, jedyne co jest trochę irytujące to czułość przy przewijaniu stron, ale podejrzewam, że to jest charakterystyka samego ekranu a nie modułu. Generalnie bardzo fajny sposób na odmłodzenie G :)

a rozgryzł ktoś problem pogłosu podczas rozmów telefonicznych przez Carplay? Jakies patenty z mikrofonem kierunkowym może ktoś stosował?

Mam problem, bo automatycznie odbierają mi się rozmowy jak jestem połączony z aa. W tel Mam wyłączone automatyczne odbieranie rozmow, spotkał się ktoś z tym na module od eng custom? Wersja bezprzewodowa.

Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka

Mam problem, bo automatycznie odbierają mi się rozmowy jak jestem połączony z aa. W tel Mam wyłączone automatyczne odbieranie rozmow, spotkał się ktoś z tym na module od eng custom? Wersja bezprzewodowa.

U mnie jest tak samo. Kojarzę, że w opcjach modułu można było to zmienić, ale nie przeszkadza mi to na tyle aby tego szukać. Sprawdzę i dam znać jak znajdę ;)

Ja mam pytanie nieco z innej beczki - czy ktoś podłączał do modułu ENGa przednią kamerkę? Zastanawiam się, czy można w miarę bezproblemowo pociągnąć okablowanie do kabiny, a także skąd wziąć zasilanie (może bezpieczniki?). Jakieś sugestie?

Dorzucę swoje trzy grosze, jeśli chodzi o moduł eng custom. Co prawda nie w kwestii stelvio czy gulii ale giulietty. Z czystym sercem mogę go polecić zainteresowanym, przyszedł następnego dnia po opłaceniu zamówienia. Montaż, specjalnie skomplikowany nie był ale wymagał trochę dłubania. Wsparcie eng-custom naprawdę porządne (miałem problem z jedną częścią, to następnego przysłali mi dwie zastępcze za darmo). Moduł sam w sobie działa dobrze, jedyne co jest trochę irytujące to czułość przy przewijaniu stron, ale podejrzewam, że to jest charakterystyka samego ekranu a nie modułu. Generalnie bardzo fajny sposób na odmłodzenie G :)

złożyłem zamówienie- przyszedł mail ale żadnego śladu co i jak zapłacić? jak było u Ciebie?

Problem

hejka
pytanko, czy ktokolwiek miał problem z modułem? u mnie wyglada to tak, że po pierwszej euforii przyszła proza życia i problem z ACP. Po włączeniu radia, iPhone łączy się z modułem i wtedy dzieją się trzy rzeczy (alternatywnie):
a) wszystko śmiga elegancko (30%)
b) ekran wyłącza się i nie ma opcji powrotu nawet do menu infotainmentu (10% przypadków)
c) menu pozostaje, po przyciśnięciu przycisku MENU i przytrzymaniu ekran wyłącza się, natomiast jest opcja powrotu do menu. jeśli rozmawiam przez telefon w czasie łączenia z ACP, dźwięk będzie słyszany z głośników Alfy, obrazu nie ma. (60% przypadków)
Jestem w kontakcie z ENG, natomiast czuć, że nie mają pojęcia o co come on i szykują się do odebrania przesyłki ode mnie :) Dostałem aktualizację oprogramowania, ale niestety nie przyniosło to rezultatu. Miał ktoś podobny problem?

Film jak wygląda fakap można znaleźć pod poniższym linkiem

https://youtu.be/GdtGjjjaytE

Amortyzatory
Powrót