[Stelvio] AA/CP z Eng-Custom -kilka pytań

ja właśnie jestem po próbie montażu modułu-
niestety nie działa - schemat nijak się ma do tego co dostaje się w zestawie - trzeba to guano odesłać.
pytanie- jak z procedurą zwrotu.

no to ciąg dalszy "sagi" z modułem eng- Cutom.
Po analizie schematu i kostek udało mi se go zamontować. Na razie się go uczę ale parę spostrzeżeń.
Wersja modułu AA/CP - Imperium.
1. Moduł intuicyjnie się uruchamia daje wybór AA/CP mirror link
2. No i niespodzianka mam Samsunga galaxy S9 plus z Androidiem 10 i AA działa.... bezprzewodowo po wi-fi podobnie jak Car Play
3. Na kablu działa mirror link.
4. moduł korzysta z OE mikrofonu wiec nie ma potrzeby montażu będącego w zestawie- także menu daje wybór mikrofonu.
5. kolejna kwestia - połączenia telefoniczne - bez problemu niezależnie czy moduł włączony czy nie - ba śmiem twierdzić, że jakość rozmów się poprawiła
6. po odpaleniu samochodu i od razu włącza opcje AA - to akurat można wyłaczyć
z wad
1. niestety są - np korzystasz z mirror link czy np AA nie działa regulacja siły głosu - musi się wrócić do OE menu.
na razie tyle.

Ostatnia edycja:
nie kumam jakiej sagi, rozumiem że coś było niejasne w instrukcji albo błędne, choć nie napisałeś co. i tak IMHO zanim się myśli o odsyłaniu i pisze posty na forum to po prostu kontaktuje się ze sprzedawcą i wyjaśnia/próbuje rozwiązać problem, nie wydaje Ci się?

co do problemu z głośnością, nie kojarzę żeby ktoś taki miał, no ale większość montowała te starsze wersje boxa - moze jakiegoś buga wprowadzili w nowych, napisz do nich, pewnie są w stanie zrobić poprawkę, zupdatujesz i będzie git.

mówiąc w skrócie - nie szło podłączyć zgodnie ze schematem wyświetlacza ponieważ schemat blednie opisywał gniazdo wejścia i wyjścia.
druga sprawa że kontakt z firma delikatnie mówiąc jest ciężki.
co do głośności - pisałem do nich myśląc że to jakiś feler - niestety tak to działa pomimo, że jak reguluję pokrętłem pojawia się skala, to siła dźwięku nie ulega zmianie.

mówiąc w skrócie - nie szło podłączyć zgodnie ze schematem wyświetlacza ponieważ schemat blednie opisywał gniazdo wejścia i wyjścia.
no OK, pomylili się na schemacie, chocnie powinno tak się zdażyć, tak to jest na świecie szczególnie jak jest mix chińczyk + włoch :)

druga sprawa że kontakt z firma delikatnie mówiąc jest ciężki.
zaraz, wydawało mi się ze dopiero parę dni temu dostałeś paczkę, a montowałeś w weekend. czy nie oczekujesz za dużo? firmy działają powiedzmy w tygodniu i przyzwoicie jest jak w 2 dni robocze dostaniesz odpowiedź a dobrze jak w 1.

co do głośności - pisałem do nich myśląc że to jakiś feler - niestety tak to działa pomimo, że jak reguluję pokrętłem pojawia się skala, to siła dźwięku nie ulega zmianie.
to bardzo dziwne, wydaje mi się że są w stanie to ogarnąć softwarowo - męcz ich

no OK, pomylili się na schemacie, chocnie powinno tak się zdażyć, tak to jest na świecie szczególnie jak jest mix chińczyk + włoch :)

zaraz, wydawało mi się ze dopiero parę dni temu dostałeś paczkę, a montowałeś w weekend. czy nie oczekujesz za dużo? firmy działają powiedzmy w tygodniu i przyzwoicie jest jak w 2 dni robocze dostaniesz odpowiedź a dobrze jak w 1.
oczywiście może się zdarzyć - dobrze że bez konsekwencji tylko co byłoby gdyby przez ich błąd padło coś w aucie?
ocena kontaktu dotyczy aspektu zakupu - dla mnie dziwny styl - no ale to Italy.

u mnie też był błąd w schemacie, ale można się było szybko połapać, bo wtyczki nie pasowały w ten sposób i szybko można było ogarnąć co i jak ma być. Tym bardziej, że same przewody też są podpisane.

kolejna prawidłowość - rozmowy telefoniczne ZAWSZE idą po module. dla mnie to bez sensu tym bardziej że np nie da się regulować głosu- muszę popatrzeć czy da się to wyłączyć.

problem głośności to musicie pisać do Lio, niech rozwiążą jakimś updatem. przez moduł musi raczej iśc, nie wiem czy AA ogarnie/pozwala na rozdzielanie że BT media przez device, rozmowy przez radio na osobnym sparowaniu. za dużo bym nie wymagał, google robi tępe rozwiązania które robią 95% roboty łatwej ale nic ponad to

Cześć.
Czy przy Apple Carplay moduł też korzysta z oryginalnego mikrofonu ? W starej/nowej wersji ?
Chciałbym uniknąć montowania dodatkowego mikrofonu.

w zestawie masz dodatkowy mikrofon i możesz ale nie musisz go montować -w menu ustawień masz opcje wyboru dokładany lub OEM mikrofon.

w zestawie masz dodatkowy mikrofon i możesz ale nie musisz go montować -w menu ustawień masz opcje wyboru dokładany lub OEM mikrofon.

Napisałeś na priv, że nie testowałeś Carplay tylko Android Auto.

Interesuje mnie czy Carplay działa na oryginalnym mikrofonie?

skoro masz 2 opcje: albo dodatkowy mikrofon albo OEM to znaczy że działa i na AA i na CP

hejka
pytanko, czy ktokolwiek miał problem z modułem? u mnie wyglada to tak, że po pierwszej euforii przyszła proza życia i problem z ACP. Po włączeniu radia, iPhone łączy się z modułem i wtedy dzieją się trzy rzeczy (alternatywnie):
a) wszystko śmiga elegancko (30%)
b) ekran wyłącza się i nie ma opcji powrotu nawet do menu infotainmentu (10% przypadków)
c) menu pozostaje, po przyciśnięciu przycisku MENU i przytrzymaniu ekran wyłącza się, natomiast jest opcja powrotu do menu. jeśli rozmawiam przez telefon w czasie łączenia z ACP, dźwięk będzie słyszany z głośników Alfy, obrazu nie ma. (60% przypadków)
Jestem w kontakcie z ENG, natomiast czuć, że nie mają pojęcia o co come on i szykują się do odebrania przesyłki ode mnie :) Dostałem aktualizację oprogramowania, ale niestety nie przyniosło to rezultatu. Miał ktoś podobny problem?

Film jak wygląda fakap można znaleźć pod poniższym linkiem

https://youtu.be/GdtGjjjaytE

Wypróbowałem wszystkie kombinacje z supportem live via WhatsApp. Nic nie zadziałało. DHL zamówiony przez ENG Custom, po dwóch dniach od wysyłki miałem do odebrania nowy moduł. Wg info od Włochów w poprzednim był problem z softem, którego aktualizacja nie wyeliminowała. Support na 5, sprzęt póki co na 3 z + (choć kiedy działał, to powinna być 5).

mój moduł Eng Custom w wersji Imperium odesłałem. Po jego zamontowaniu i po włączeniu zapłonu modu mniej więcej po 2-3 sek startuje i zaczynał siec zakłócenia radia FM. Radio gubiło stacje wyraźnie spadła czułość miało problemy z działaniem funkcji AF.

ciąg dalszy po odesłaniu oddano kasę w kilka godzin mimo, że sprzedawca twierdził że jest sprawny - akurat.
- kupiłem moduł innej firmy od usera który ogłaszał się na FB. Generalnie moduł bliźniaczy do eng ale nie sieje zakłóceń to raz. dwa - jest lepszy w funkcjonowaniu ponieważ np w trybie mirror link można regulować głośność oe pokrętłem bez potrzeby wychodzenia do OE menu podobnie jak przerzucanie pozycji w np youtube pokrętło głośności pyk w bok i gotowe. Tego nie miał ENG. jedyna rzecz to że eng w najnowszej wersji korzysta z OE mikrofonu ale akurat dla mnie to nie problem.
243136367_388813909554960_4157592978537871126_n.jpg243002863_986447458812156_6347363572561159525_n.jpg243131166_659317288363248_3724259532179434668_n.jpg

jedyna rzecz to że eng w najnowszej wersji korzysta z OE mikrofonu ale akurat dla mnie to nie problem.

Dla CarPlay również????
Bardzo słaby jest mikrofon w opcji CP, wymieniałem nawet na coś z górnej półki, ale pogłos niestety nie zniknął. Jeśli ENG Custom ogarnęli obsługę mikrofonów OE dla CarPlay to byłbym skłonny kupić u nich jeszcze raz nowy moduł.

Nie odpowiem na to pytanie, ponieważ zwróciłem im ten moduł. A druga kwestia mam telefon a Androidem. teraz testuje moduł innej firmy.

Działa wam CarPlay na iOS 17 na eng Custom? Po aktualizacji iosa nie chce wystartować.

Amortyzatory
Powrót