• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Używana Giulia 2.0 2016/2017

• Autor wątku Autor wątku VenO
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

VenO

Nowy
Auto
Skoda Superb 3T4
Witam,

od kilku miesięcy zastanawiam się nad zmiana samochodu - od samego poczatku bardzo podobała mi się Giulia i ostatecznie spośród Superbów, trójek i C klas to właśnie na nia padł mój wybór. Jako że interesuja mnie samochody używane to stwierdziłem, że zanim umówie się na ogladanie to zapytam madrzejszych od siebie na co zwracać uwage (poza standardowymi rzeczami) w przypadku zakupu używanej Giulii 2.0 z rocznika 2016/2017. Przeczytałem już spora część watku o typowych usterkach w tym modelu ale wyglada na to ze większość problemów jest indywidualna i nie powtarza się za często.
A więc - na co zwracać uwagę przy zakupie używanej Giulii 2.0 z rocznika 2016/2017?

Jak używane to przedewszystkim przebiegi i czy nie bita - jak sprowadzony to napewno bity lub duży przebieg- jak wszystkie nie tylko alfy.

Raczej wad usterek nie ma, po 5 latach produkcji to można stwierdzić. Obecnie każda nowa ma 5 lat gwarancji lub 200 tys km. Wiec to mówi samo za siebie.

Zwrócił bym uwagę na interwał olejowy gdy jest duży lubi wysiadać multiair aczkolwiek nie jest to reguła.

Akumulator ze względu na ułomne lądowanie i dużo elektroniki na pokładzie

Sprawdź czy dotychczasowy właściciel jest na tym forum, jeżeli tak to przeczytaj wszystkie jego posty. Na pewno pochwalił się usterkami jeżeli były, stylem jazdy (czy często traktował autko jako wyścigowe), co pisał o zmianie oleju itd.

Jak używane to przedewszystkim przebiegi i czy nie bita - jak sprowadzony to napewno bity lub duży przebieg- jak wszystkie nie tylko alfy.

Raczej wad usterek nie ma, po 5 latach produkcji to można stwierdzić. Obecnie każda nowa ma 5 lat gwarancji lub 200 tys km. Wiec to mówi samo za siebie.

Zwrócił bym uwagę na interwał olejowy gdy jest duży lubi wysiadać multiair aczkolwiek nie jest to reguła.

Akumulator ze względu na ułomne lądowanie i dużo elektroniki na pokładzie
Interwał olejowy w Alfie to 15kkm, więc raczej normalnie, rozsądnie. Duży to jest 20-30tys.

Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka

A więc - na co zwracać uwagę przy zakupie używanej Giulii 2.0 z rocznika 2016/2017?
z 10-20% alf ma problemy z wyświetlaczem w desce pęka powłoka od wewnętrznej strony szybki w niektórych na zewnątrz się łuszczy. nowy droga zabawa (nominalna cena ok 4tys).
Wyciek z chłodnicy lewa strona góra blisko łączenia metal/plastik czy jest różowy osad - w ASO wymiana to baaaardzo droga sprawa - niestety temat też dotyka z 10% alf. MOże w niezależnych warsztatach da się po prostu naprawić. Przy turbo też może podciekaćtam gdzie metalowe przewody przychodzą - w miarę drobiazg (uszczelki za parę zł) ale pooglądaj bo też częsta sprawa (choc gruba robota to nie jest, zawsze ciut odchudzi portfel)
Żadne z powyższych nie eliminuje auta, tyklo trzeba być świadomym żeby to sprawdzić i uwzględnić w negocjacjach.
Multiair - doczytaj wątek.

Jeśli auto z USA to temat rzeka - ciężko będzie updatować, 90% nie jest przerobiona w pełni (brak lamp EU lub brak auto-poziomowania/sprysków jeśli wsadzone są 35W EU).

Auta 2016/17 bez mocnego poupdatowania nie przyjmą też retrofitów niektórych (Race w niektórych konfigach np Q4 trzeba mieć jesień 2017 minimum firmwary, ACC<2017), w autach z USA nie dostaniesz updatów - taka polityka FCA dla aut z za oceanu u nas.

Dzięki za odpowiedzi.

Wczoraj udało mi się sprawdzić auto - jest krajowe, po pierwszym właścicielu udokumentowane 32k przebiegu.
W trakcie jazdy próbnej wpadliśmy na stacje kontroli pojazdów i sprawdziliśmy hamulce, zawieszenie i lakier. Wszystko wydaje się być zdrowe i w dobrym stanie. Pod maską nie zauważyłem nic podejrzanego ale zgodnie z sugestiami kolegi epsonix'a rzuce jeszcze okiem czy nie widać we wspomnianych miejscach żadnych wycieków/podejrzanych nalotów.

Polecam zapoznać się z ofertą idea leasing aukcje, mają teraz w ofercie kilka Giulii z małym przebiegiem i w bardzo dobrej cenie. Kupiłem jedną z nich kilka tygodni temu i wszystko jest w porządku, wcześniej wysłałem rzeczoznawcę który polecił egzemplarz, był w bardzo dobrym stanie. Oczywiście egzemplarz egzemplarzowi nie równy, ale na Twoim miejscu przynajmniej rzuciłbym okiem

Polecam zapoznać się z ofertą idea leasing aukcje, mają teraz w ofercie kilka Giulii z małym przebiegiem i w bardzo dobrej cenie. Kupiłem jedną z nich kilka tygodni temu i wszystko jest w porządku, wcześniej wysłałem rzeczoznawcę który polecił egzemplarz, był w bardzo dobrym stanie. Oczywiście egzemplarz egzemplarzowi nie równy, ale na Twoim miejscu przynajmniej rzuciłbym okiem

Brałem u nich dwuletnie stelvio, 34tkm przebiegu i wszystko super.

[MENTION=87365]tomweg[/MENTION] Widziałem już jak Idea Leasing traktuje swoich klientów i jak wygląda proces oddawania samochodu u nich - podziękuję.

[MENTION=1012]Ludvigus[/MENTION] Jasne, mam nadzieję, że mi też się tak poszczęści :)

Widziałem już jak Idea Leasing traktuje swoich klientów i jak wygląda proces oddawania samochodu u nich - podziękuję.

Nie kumam, przecież nie chodzi byś brał u nich leasing, tylko kupił auto poleasingowe, chyba że coś mnie ominęło

Amortyzatory
Powrót