[Giulia] Podatność na wiatr

07105415

Użytkownik
Auto
Giulia 2.0/200KM
Czy Wy też macie takie odczucie, że Giulia jest strasznie czuła na boczny wiatr?!
Dziś trochę wieje i jadąc powyżej 120 km/h robi się już bardzo nieprzyjemnie, wręcz rzuca po drodze... Nigdy wcześniej z aż takimi odczuciami się spotkałem...!

Czy to kwestia lekkości auta, napędu na tył...? Jak jest u Was?

Tak. Najbardziej odczuwam to na A1 z Gdańska do Torunia, trasa którą zdarza mi się dosyć czesto jechać. A tam chyba zawsze wieje, jak nie z boku to chociaż w oczy. Jakos nigdy z tyłu.

Również mam takie odczucia, szczególnie na S7 koło Kielc - nie jestem ekspertem, ale nie wydaje mi się żeby napęd na tył miał tutaj jakieś duże znaczenie - w poprzednim aucie o praktycznie takiej samej wadze z napędem na przód było dokładnie tak samo, samochód wręcz pływał na boki.

Czy Wy też macie takie odczucie, że Giulia jest strasznie czuła na boczny wiatr?!
Dziś trochę wieje i jadąc powyżej 120 km/h robi się już bardzo nieprzyjemnie, wręcz rzuca po drodze... Nigdy wcześniej z aż takimi odczuciami się spotkałem...!

Również to zauważyłem , ale przy wyższych prędkościach 160-200 - oczywiście na niemieckich autostradach. Zauważyłem jeszcze coś lekko falującą maskę przy tych 160-200 - nie było to cały czas , ale miejscami pojawiły się takie drgania. Mieliście coś podobnego ?

O masce jest w innym temacie dosyć szeroko. A co do wrażliwości na wiatr boczny, to chyba z powodu niskiej masy. Poprzednia moja Alfka, 159 z ciężkim 2,4, cała ok. 1.8 t, jechała prościutko, nawet nie drgnęła. A robię te same trasy, warunki podobne.

O masce jest w innym temacie dosyć szeroko. A co do wrażliwości na wiatr boczny, to chyba z powodu niskiej masy. Poprzednia moja Alfka, 159 z ciężkim 2,4, cała ok. 1.8 t, jechała prościutko, nawet nie drgnęła. A robię te same trasy, warunki podobne.

Szukam i nie mogę znaleść możesz mi podesłać link

Maske regulujesz tymi gumowymi odbojnikami ale podobno wyjątkowo w tej sprawie lepiej zdać się na ASO -wiele osób zgłaszało i po regulacji jest spokój, tzn zaczyna falować dopiero powyżej 200 :)

A co zrobić żeby nie drgała przy > 200? Żadne regulacje nie pomagają, ma ktoś na to jakiś sposób?

A co zrobić żeby nie drgała przy > 200? Żadne regulacje nie pomagają, ma ktoś na to jakiś sposób?

Mam maksymalnie nisko fotel i nie widzę tego ;)
Maska jest lekka, po kupieniu Giulii to była jedna z pierwszych rzeczy które mnie zaskoczyły w Giulii. Waga maski.
Jeśli nie ma ryzyka, że się otworzy a drga sobie trochę ja nie widzę problemu ;)

Jak najbardziej lekkości auta. Im auto cięższe, tym bardziej stabilne przy dużych prędkościach i mniej podatne na boczny wiatr. 200kg różnicy wagi potrafi już dać odczuwalną różnicę.

Poprzednia moja Alfka, 159 z ciężkim 2,4, cała ok. 1.8 t, jechała prościutko, nawet nie drgnęła. A robię te same trasy, warunki podobne.

Też to zauważyłem... Zastanawiam sie czy zmiana 159 na Giulię to był dobry pomysł. Pomijając napęd, bo ten w Giuli jest świetny

Dzięki chłopaki. Naprawdę. Gdyby nie wy, to nie wiedziałbym, że samochód może być podatny na silny wiatr boczny.

Od czego jest forum! Pytasz - wiesz. Nawet się dowiedziałeś, że jedno auto jest podatne bardziej (np Giulia) , drugie mniej (np. 159). Dodam, że inne (np Octavia) jeszcze bardziej.

- - - Updated - - -

Od czego jest forum! Pytasz - wiesz. Nawet się dowiedziałeś, że jedno auto jest podatne bardziej (np Giulia) , drugie mniej (np. 159). Dodam, że inne (np Octavia) jeszcze bardziej.
Jak już jesteśmy przy wietrze to napisz czy przy słupku B też słyszysz szum wiatru (wrażenie niedomkniętej szyby) . Nie wiem czy u mnie jest coś nie tak czy TTTM.

O nic nie pytałem.
Poza tym wiesz, co to jest ironia?
Odnośnie szumu wiatru: coś słyszę ale raczej nie jest to efekt otwartej szyby.

Nie czujesz subtelnej ironii? Ja jeżdzę też Giulią i 159 i boczny wiatr (nie huragan) specjalnie mi nie przeszkadza w żadnej z nich, natomiast to falowanie maski w Giulii zaczyna mnie mocno denerwować. Muszę z tym coś zrobić.
Edit: pisałem w tym czasie co kol. Daras stad ta powtórzona ironia.

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem efekt falowania maski jest do kompletnego wyeliminowania i to dość prosto za pomocą regulacji odbojnikow

ani stelvio ani giulia nie ma typowych odbojników - reguluje się rygle od zamka umieszczone w masce kluczem o ile pamiętam 13 stką- wystarczy dosłownie minimalnie opuścić maskę poniżej przedniej linii zderzaka i problem znika.

OK. Przepraszam. Rzeczywiście nie załapałem. Może za wczesna pora. Proszę o wybaczenie.
Jak to powiedział kolega, który zawalił sprawę: Przepraszam. Miałeś rację ale ja też miałem rację :)
Maską specjalnie bym się nie przejmował. Wkurzające to to jest ale na szczęście jeszcze nikomu nie odpadła :) W przeciwieństwie do hamulców, które dziwnie zadziałały...
O szum wiatru pytam bo jest to wkurzające. Być może poprzedni właściciel grzebał przy uszczelkach i ramkach bo jest przerwa pomiędzy nakładką słupka i uszczelką.

Też to zauważyłem... Zastanawiam sie czy zmiana 159 na Giulię to był dobry pomysł. Pomijając napęd, bo ten w Giuli jest świetny

no w sumie fajnie porównanie- prehistoryczne z punktu widzenia konstrukcji niemal 20 letni model kontra zupełnie inne auto z inne epoki o odmiennej konstrukcji- czasem mam wrażenie że ktoś się gdzieś konkretnie w dynie uderzył pisząc te dyrdymały.

Amortyzatory
Powrót