• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Downpipe + dolot 2.0

O dobra informacja, ceny bardzo konkurencyjne wzgledem podobnych z np. Ragazzona. Chetnie sie skusze ale juz po gwarancji ;)

jaka srednica na wyjsciu?

Ostatnia edycja:
a wersji z 200 komorowym katem sportowym nie planujesz? a jeśli tak to jaki byłby rząd wielkości ceny? pytam bo jednak bez kata jeździć to nie chce.

a wersji z 200 komorowym katem sportowym nie planujesz? a jeśli tak to jaki byłby rząd wielkości ceny? pytam bo jednak bez kata jeździć to nie chce.

Już zaplanował :D Wybierz sobie w sklepie opcję Euro 3 (2100) albo Euro 4 (2500) i gotowe :)

Jak wyżej w zasadzie mogę wspawać co sobie zażyczycie w sklepie są 3 najważniejsze.
Downpipe'y oparte o polskie katalizatory AWG Polonez ( sprawdzone w wielu projektach znoszą ogromne katuszę i nic im nie jest)

Jakich przyrostów mocy możemy się spodziewać ?
Na seryjnym programie zakładam że 10-15 koni - ale i tak musisz grzebać w sofcie nawet przy euro 4 bo niestety wywali check i w zasadzie nie ma na rynku katalizatora sportowego przy którym nie trzeba grzebać. [MENTION=79678]kozak[/MENTION] przeszedł zdaje się przez wszystkie możliwe stage w giulii i odpowie z własnego doświadczenia

Właśnie, pytanie o te katy. Trochę jestem zielony w temacie - czy z katem euro 3/4 można bez przypału jechać na przegląd (rejestracyjny)?

Edit, już padła odpowiedź w trakcie jak pisałem:
Drugie pytanie - jaki potencjał mocowy drzemie w modyfikacji DP (z katem euro 3/4) + ewentualnie reszta wydechu + ewentualne strojenie jeśli potrzebne względem stage 1?

Na seryjnym programie zakładam że 10-15 koni - ale i tak musisz grzebać w sofcie nawet przy euro 4 bo niestety wywali check i w zasadzie nie ma na rynku katalizatora sportowego przy którym nie trzeba grzebać. kozak przeszedł zdaje się przez wszystkie możliwe stage w giulii i odpowie z własnego doświadczenia

Ostatnia edycja:
Właśnie, pytanie o te katy. Trochę jestem zielony w temacie - czy z katem euro 3/4 można bez przypału jechać na przegląd (rejestracyjny)?

Drugie pytanie - jaki potencjał mocowy drzemie w modyfikacji DP (z katem euro 3/4) + ewentualnie reszta wydechu + ewentualne strojenie jeśli potrzebne względem stage 1?

W dowodzie masz eur5 wiec na bank nie przejdziesz jak ktos ci wlozy bagnet w rure wydechowa :)
soft lajtowy + DP ok 315/320ps
soft mocny + DP mysle max 340ps(ale chyba mało kto z tunerów robi mocny soft ;) )

W dowodzie masz eur5 wiec na bank nie przejdziesz jak ktos ci wlozy bagnet w rure wydechowa :)
soft mocny + DP mysle max 340ps(ale chyba mało kto z tunerów robi mocny soft ;) )

Zakładam że kluczowe jest "jeśli włoży" ;) A w dowodzie mam euro 6.

Ja mam raczej z tych lajtowych (290/460 na pb98). ale może te 315 byłoby tego warte..

Ostatnia edycja:

Polskie normy spełnić bardzo łatwo sprawny silnik z katem euro 2 100cpsi przejdzie luzem pomiar spalin na każdej SKP.
Jakby było inaczej do 50% aut z polskich dróg by znikneło i to nie jest kwestia banknotu w dowodzie bo aż tylko skorumpowanych diagnostów w PL nie ma :)

- - - Updated - - -

Zakładam że kluczowe jest "jeśli włoży" ;) A w dowodzie mam euro 6.

Ja mam raczej z tych lajtowych (290/460 na pb98). ale może te 315 byłoby tego warte..

W benzynie zdarzyło mi się w mojej 156 jak jeszcze nie była oklatkowa ,wóz po remoncie bez katalizatora, pan na SKP stwierdził przekroczenie iluś krotnie zawartości związków siarki w spalinach zamarudził że katalizator pewnie zimy jeszcze i podbił :D fakt że to pare lat temu jak diagnosci rzadko kiedy od biurka wstawali :) ale jednak jak już wstał to sprawdzał. Ale jak napisałem polskie normy - są .. Polskie :)
Najczęściej diesle dostają dymomierz w tyłek

Ja myślałem że dopiero niedawno zaczęli w ogóle sprawdzać spaliny. Do tej pory nigdy mi jeszcze nie sprawdzali (ale od 2-3 lat nie miałem okazji być na badaniu technicznym).

Na necie jakieś DP z katem sportowym które niby spełniają EURO6 wygooglałem, ale do innych aut. [MENTION=6679]Teddy84[/MENTION], jest taka możliwość w Giulii?

Tak zmienimy katalizator na Wagner albo amerykańskiego Gesi g sport tylko sam kat to +-1500zl ale mozliwe jest wszystko

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

a widzisz, to już brzmi ciekawiej (choć szkoda że tak cena rośnie, nie ma jakiś polskich np dobrej jakości a tańszych?). czy przy zmianie na EUR6 trzeba od razu robić strojenie (błędy), czy można sobie taki luzniejszy EUR6 założyć, pojeździć ciesząc się może ciut lepszymi osiągami a kiedyś zająć się dalej turbiną hybrydową i strojeniem?

a widzisz, to już brzmi ciekawiej (choć szkoda że tak cena rośnie, nie ma jakiś polskich np dobrej jakości a tańszych?). czy przy zmianie na EUR6 trzeba od razu robić strojenie (błędy), czy można sobie taki luzniejszy EUR6 założyć, pojeździć ciesząc się może ciut lepszymi osiągami a kiedyś zająć się dalej turbiną hybrydową i strojeniem?

Bardzo dobre pytanie, podbijam.

I jeszcze jedno ode mnie a propos instalacji: czytam że jest dość problematyczna z powodu osłony termicznej. Czy to prawda? Z jakimi kosztami robocizny za wymianę trzeba się liczyć?

[MENTION=6679]Teddy84[/MENTION], może poprawię jeszcze swoje pytanie, sam kat Wagner/Gesi to ~1500, no to ile całość, bo to 1500 DP + 1500 kat, czy mam liczyć 2500+1500 czy jeszcze inaczej.
a przy stock ustawieniach jaki wpływ na HP/Nm taki EUR6 (o ile ten przejdzie bez strojenia). pytam bo raczej etapowo bym to robił - fundusze ograniczone narazie - dużo wydatków było i jest planowanych u mnie i w firmie i w domu więc na 1 strzał robić kat + turbinę + strojenie to tak średnio (tym bardziej że za miesiąc wykup leasingu, przegląd 3 lata, OC/AC a ciągle korci zakup GTA z busso jakie mam na oku)

Amortyzatory
Powrót