[Stelvio] Drgania fotela pasażera

Sagi80

Nowy
Auto
Stelvio MY21 280KM / Mazda MX-5 / BMW 430i
Cześć,

Kilka dni temu zauważyłem, że fotel pasażera - a konkretnie oparcie i zagłówek - czasem wpadają w drgawki. Widać to właśnie szczególnie po zagłówku, ale drży całe oparcie. Zazwyczaj dzieje się to oczywiście podczas jazdy na gorszej nawierzchni - niezależnie od prędkości. Czasem zdarza się też na postoju przy niskich obrotach - co wyklucza kwestie opon, zawieszenia, etc - to ewidentnie kwestia samego fotela.
I teraz pytanie - może to normalne? :) Fotel nie wydaje przy tym kompletnie żadnych dźwięków, ale boję się że jak tak będzie dalej to wkrótce zacznie (auto praktycznie nowe, ma 2500 km). Organoleptycznie próbowałem sprawdzić jakieś luzy - ale przy próbach ręcznego kołysania fotela nie czuć żadnych luzów, jest tak samo stabilny jak fotel kierowcy. Gdy siedzi na nim pasażer - nie ma odczuwalnych żadnych drgań czy luzów.
Acha - to wersja Veloce, ze sportowymi elektrycznymi fotelami. Macie jakieś sugestie?

Mam to samo, przebieg 41000,nic nie trzeszczy. Chyba taki jego urok

Cześć,

Kilka dni temu zauważyłem, że fotel pasażera - a konkretnie oparcie i zagłówek - czasem wpadają w drgawki. Widać to właśnie szczególnie po zagłówku, ale drży całe oparcie. Zazwyczaj dzieje się to oczywiście podczas jazdy na gorszej nawierzchni - niezależnie od prędkości. Czasem zdarza się też na postoju przy niskich obrotach - co wyklucza kwestie opon, zawieszenia, etc - to ewidentnie kwestia samego fotela.
I teraz pytanie - może to normalne? :) Fotel nie wydaje przy tym kompletnie żadnych dźwięków, ale boję się że jak tak będzie dalej to wkrótce zacznie (auto praktycznie nowe, ma 2500 km). Organoleptycznie próbowałem sprawdzić jakieś luzy - ale przy próbach ręcznego kołysania fotela nie czuć żadnych luzów, jest tak samo stabilny jak fotel kierowcy. Gdy siedzi na nim pasażer - nie ma odczuwalnych żadnych drgań czy luzów.
Acha - to wersja Veloce, ze sportowymi elektrycznymi fotelami. Macie jakieś sugestie?

To napiszę Ci co ja sprawdziłem :

- Poduszki silnika
- dokręcenie wału
- sprawdzałem MA - tylko pod względem błędów.
- wyważenie kół
- byłem na "przegłądzie"zawieszenia u znajomego - naprawdę chciał znaleść coś i nic.

- - - Updated - - -

I mam tak jak piszesz.

U mnie to samo , zgłaszane na serwisie , wymieniali oparcie całe . Oczywiście nic to nie dało , lekka konstrukcja itp itd. Dobijam do 40 tys , nie pogłębia się nic , nie hałasuje . Ten typ tak ma

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Zapomniałem jeszcze o jednej sprawie wtryski były sprawdzane czyszczone i świece wymienione.

doważyć koła na samochodzie- fotele przestaną wibrować.
miałem podobnie w Giulietcie. - po doważeniu drogi się "wyprostowały".
90% wulkanizatorów nie umie wyważać kół. Tolerancje nawet i na 10 gramów poustawiane - grunt aby kasa się zgadzała

Doważanie na samochodzie to nie to samo co wyważanie i niewielu to robi :) owszem może pomóc ale nic pewnego.
90% wulkanizatorów nie umie wyważać kół.
Przesadzasz :) możesz to równie dobrze uogólnić do lakierników, blacharzy, mechaników, elektryków itd. itp.

stwierdzam fakty po swoich doświadczeniach a że niewiele osób robi doważanie to potem ma takie a nie inne "atrakcje". Koła są coraz większe opony dużej średnicy z niskim profilem i szerokie i stają się b. wrażliwe na właściwe wyważanie.

Panowie, dziękuję. Wygląda na to, że "ten typ tak ma".
Tak jak pisałem - objaw występuje też na postoju, więc to nie jest kwestia wyważenia kół.

Ten typ tak ma, chyba w pewnych położeniach fotela jest luz. U mnie jak pusty fotel się telepie to wystarczy dotknąć regulacji oparcia żeby się usztywniło. Widocznie zależy jak się na śrubie pociągowej ułoży.

Ten typ tak ma, chyba w pewnych położeniach fotela jest luz. U mnie jak pusty fotel się telepie to wystarczy dotknąć regulacji oparcia żeby się usztywniło. Widocznie zależy jak się na śrubie pociągowej ułoży.

Próbowałem i nie zauważyłem jakiejś różnicy.

miałem podobnie w Giulietcie. - po doważeniu drogi się "wyprostowały".
90% wulkanizatorów nie umie wyważać kół. Tolerancje nawet i na 10 gramów poustawiane - grunt aby kasa się zgadzała

100% potwierdzam, szybko tanio. Tolerancja 10-20 g. 30minut pracy i siedem dyszek bez paragonu.

Amortyzatory
Powrót