[Giulia] Uruchomienie trybu race

Mam wrażenie że na trybie 3 w D jest podpity gaz. Sprawdzałem jadąc równo i przełączając z N na D od razu podpija obroty (nie ma tego pomiędzy A a N)

Dodatkowo odniosłem wrażenie że na trybie 2 mimo wszystko dopiero w w race skrzynia jest bardziej agresywna, a w każdym pozostałym identyczna - ale może to subiektywne odczucie - za mało testów.
Na razie zostawię na trybie 3 i potestuje.

Podbija obroty to znaczy, że skrzynia zmienia bieg w innym punkcie a nie, że pedał ma inną charakterystykę.
Jak nie ma Race to w BCM są trzy mapy silnika (i pedału) osobno dla A/N/D. W Gliulii/Stelvio Q dla Race jest czwarta charakterystyka - której brak w kompie Q2/Q4. Dlatego jak w nich uruchamiasz Race w proxi to w pewnym sensie upośledzasz działanie komputera i szlag trafia charakterystyki A/N/D - dla wszystkich jest wykorzystywana tylko jedna. Nie ma to związku z działaniem skrzyni która dla A/N/D działa jak wcześniej (nie przeprogramujesz jej grzebiąc w proxi) a dla R - jak napisał epsonix - działa szybszy tryb skrzyni. Skrzynia żyje jakby swoim życiem :-).

U mnie za to pojawia się check engine przy przerzucaniu na race.
Ustawiłem u siebie tryb 2 i race działa, łopatki działają, wyświetlanie na liczniku, a na nawigacji nie czyli tak jak ma być.

Za to żeby nie było za kolorowo problem pojawia się co jakiś czas przy przełączeniu na race i sypie błędem w ECU: U142D-00 - Invalid Data Received from driving mode switch. Oczywiście blokuje to zmianę trybów dna, start-stop itp. Następnie kilkukrotne zgaszenie auta i błąd się usuwa, można przerzucić na race - działa.
Na zagranicznych forach czytałem różne podpowiedzi, takie jak odpalanie race przy osiągnięciu pewnej temperatury silnika, albo przełączanie najpierw na A i później po kolei do góry, ale nic z tego nie było rozwiązaniem problemu. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?
2.0 MY22 model 23

U mnie za to pojawia się check engine przy przerzucaniu na race.
Ustawiłem u siebie tryb 2 i race działa, łopatki działają, wyświetlanie na liczniku, a na nawigacji nie czyli tak jak ma być.

Za to żeby nie było za kolorowo problem pojawia się co jakiś czas przy przełączeniu na race i sypie błędem w ECU: U142D-00 - Invalid Data Received from driving mode switch. Oczywiście blokuje to zmianę trybów dna, start-stop itp. Następnie kilkukrotne zgaszenie auta i błąd się usuwa, można przerzucić na race - działa.
Na zagranicznych forach czytałem różne podpowiedzi, takie jak odpalanie race przy osiągnięciu pewnej temperatury silnika, albo przełączanie najpierw na A i później po kolei do góry, ale nic z tego nie było rozwiązaniem problemu. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?
2.0 MY22 model 23

PODŁOZ ORGINALNY WYLACZNIK i zobacz wtedy.

Amortyzatory
Powrót