Obecnie mam dwa tropy:
1. Coś poszło nie tak w sofcie na etapie produkcji
2. Jak powyżej na etapie montażu haka u dealera.
W gruncie rzeczy na filmie widać też, że po wjeździe samochodu na długi spowalniacz reflektory idą w niebo i nie próbują korygować pozycji. Podobnie przy hamowaniu - samochód nurkuje i reflektory z nim. W innych samochodach widać na tym etapie pracę reflektorów na poprzedzajàcym pojeździe i ich powrót do pozycji wyjściowej po zatrzymaniu samochodu.
Jak napisałem wcześniej - poczekam do środy i wizyty w ASO.
Ostatnio edytowane przez Krzyk ; 18-09-2021 o 19:17
sądzę, że to jednak oprogramowanie w poliftach. Też nie widzę dużego ruchu reflektorów. Jakoś mi to zbytnio nie przeszkadza bo i tak 35W daje radę.
Warto zrozumieć jaka jest natura działania AFS, gdyż jego celem nie jest poziomowanie światła przy pochyleniu auta, ani podążanie 1:1 za ruchem kierownicy.
W miarę dokładnie jest to przedtawione na filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=Cu_0G9QtAMo&t=149s
AFS działa tak, że na podstawie kilku czynników uruchamia predefiniowane tryby pracy oświetlenia.
Film wspomina o 6 trybów pracy, ja jednak doliczłem się 4 trybów i 2 efektów:
- tryb Town light (w obszarze zabudowanym do 50 km/h)
Skutek 1: snop świateł "krótkich" bardziej doświetla boki jezdni, a zasięg świateł jest ograniczany
Skutek 2: aktywowane są światła doświetlające boki (Cornering Light) świecące do 90 stopni na lewo lub prawo, o płynnej intensywności załączania i wyłączania. Wspomagają one światła "krótkie".
Czynniki brane pod uwagę: prędkość, promień skrętu i fakt włączenia kierunkowskazu.
- tryb Country light (poza obszarem zabudowanym, między 50 a 120).
Skutek: doświetlanie lewej i prawej strony drogi, a także skręt snopu światła lewo/prawo (Dynamic bend lighting)
Czynniki brane pod uwagę: prędkość, promień skrętu i efekt "zbaczania"
- tryb Motorway light (aktywowany automatycznie od prędkości 120 km/h)
Efekt: zasięg świateł "krótkich" regulowany automatycznie w zakresie od 65 do 110 m
Czynniki brane pod uwagę: prędkość, promień skrętu
- tryb Adverse weather light, czyli "światła niekorzystnej pogody" - jeżeli dobrze zrozumiałem tryb aktywowany niezależnie od pozostałych i łącznie z "Town light" lub "Country light"
Efekt: snop światła jest skracany, aby uniknąć rekleksów od mokrej nawierzchni i oślepiania nadjeżdżających pojazdów, a także zwiększane jest doświetlenie lewego boku drogi
Czyniki brane pod uwagę: opady deszczu (przypuszczam, że również prędkość)
- efekt: Cornering Light - wykorzystywany w trybie "Town light"
- efekt: Dynamic bend lighting - wykorzystywany w trybie "Country light"
Dopiero po npaisaniu akapitu powyżej znalazłem dokładne wyjaśnienie zasad działania AFS, a konkretnie modułu Hella VarioX, z którego AFS korzysta.
wersja ENG
https://www.hella.com/techworld/us/T...eadlights-663/
wersja PL
https://www.hella.com/techworld/pl/T...ktory-AFS-663/
Jak widać wspomniane 6 trybów to: TOWN LIGHT / COUNTRY LIGHT / HIGHWAY (MOTORWAY) LIGHT / HIGH BEAM / BEND LIGHTING / ADVERSE WEATHER LIGHT
Nie dziwne więc, że tak trudno wychwycić efekt działania AFS, bo jak widać logika ich działania jest dosyć skomplikowana i raczej mało intuicyjna względem tego, czego się spodziewamy![]()
@AR-Fan z całym szacunkiem, ale chyba nieco przytaczanie czegoś takiego nie ma sensu. Ogólnie AFS to Adaptive front lighting system i nie jest on realizowany w ten sam sposób w każdym samochodzie.
Problem rozwiązany, dlatego zedytowałem tytuł wątku ( jednak nie zedytowałem)
W ASO potwierdzono brak reakcji reflektorów na skręt kierownicą i brak poziomowania. Był to Ich drugi przypadek w nowym Stelvio zaś powodem okazało się niewykonanie kalibracji reflektorów ( nie wiem tylko, na jakim etapie powinna być wykonana rzeczona kalibracja: producent czy sprzedawca ).
Cała naprawa zajęła około 45min. Po tym auto na podnośniku "rozpędzono" zaś na ścianie widać było wyraźne ruchy reflektorów podczas kręcenia kierownicą w zakresie prędkości od około 20km/h do około 40km/h.
Tak więc wzrok mnie nie mylił. Jeśli ktoś z Was ma podobne odczucia, polecam wizytę w ASO. Postaram się w wolnej chwili nagrać filmik na poprzednio nagranej trasie, aby było można zobaczyć różnicę.
Dla przypomnienia: kontrolne ruchy reflektorów podczas uruchamiania nie oznaczają, że w trakcie jazdy system działa, czego dowodem jest przypadek mojego samochodu.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez Krzyk ; 23-09-2021 o 00:25
Właśnie w tym problem. Być może wielu Użytkowników jeździ bez świadomości tego, że system nie działa. W ASO pierwsze słowa mechanika - ruchy reflektorów mogą być nieuchwytne. Potem jednak sprawdził i przyznał mi rację.
Pytanie, skąd brak kalibracji? Przychodzi mi do głowy niechlujstwo wykonawcy lub celowe działanie na czas transportu auta do przecież niewiadomego kraju, gdzie przepisy mogą być różne.
Ostatnio edytowane przez Krzyk ; 22-09-2021 o 18:51
mnie już nic nie zdziwi - na grupie FB AR STelvio Giulia gościu wrzucił foto widoku światłe które max 10 m przed autem świecą - wszyscy klepali że świecą oki- nie wiem zaczynam się bać - albo po drogach jeżdżą idioci albo niewidomi.
mam wrażenie iż na ulicach coraz więcej jest użytkowników którzy zachowują się jakby jakieś zwarcie mieli pod kopułą- póki jedzie nie ma problem u dopieeero może jak koło odpadnie to się tematem zajmie- dramat!