• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Stelvio - reflektory nie doświetlają zakrętów

Sprawdź przy małej prędkości na krętej drodze. U mnie wtedy widać najlepiej. Nawet większy parking powinien wystarczyć

[MENTION=89350]Krzyk[/MENTION]. W porównaniu do volvo, w stelvio dużo mniej jest to widoczne. W volvo nawet jak stoisz i kręcisz kierownicą to widać ruch. W stelvio trzeba jechać. I też - im szybciej, tym mniej się światła wychylają.
Ja mam wrażenie że czasem światło zmienia pozycje zanim zacznę kręcić kierownicą (może na podstawie kamery przedniej)? Tego nie wiem, jakie czynniki wpływają na kierunek snopu światła. Ale fakt jest taki, że doświetlenie działa bardzo precyzyjnie (ale bez przesadnych wychyleń).

W volvo faktycznie jest to dużo bardziej widoczne.

Wysłane z mojego XQ-AT51 przy użyciu Tapatalka

[MENTION=89350]Krzyk[/MENTION]. W porównaniu do volvo, w stelvio dużo mniej jest to widoczne. W volvo nawet jak stoisz i kręcisz kierownicą to widać ruch. W stelvio trzeba jechać. I też - im szybciej, tym mniej się światła wychylają.
Ja mam wrażenie że czasem światło zmienia pozycje zanim zacznę kręcić kierownicą (może na podstawie kamery przedniej)? Tego nie wiem, jakie czynniki wpływają na kierunek snopu światła. Ale fakt jest taki, że doświetlenie działa bardzo precyzyjnie (ale bez przesadnych wychyleń).

W volvo faktycznie jest to dużo bardziej widoczne.

Wysłane z mojego XQ-AT51 przy użyciu Tapatalka

W moim volvo reflektory kręciły od prędkości 6km/h. W stelvio nie ma nawet symptomów ruchu. Nagram film tak jak napisałem powyżej i podrzucę go tu do oceny. Może ktoś coś zauważy, ja nie widzę żadnego ruchu.

W moim volvo reflektory kręciły od prędkości 6km/h. W stelvio nie ma nawet symptomów ruchu. Nagram film tak jak napisałem powyżej i podrzucę go tu do oceny. Może ktoś coś zauważy, ja nie widzę żadnego ruchu.
Może najpierw sprawdź, czy masz spryskiwacze reflektorów na przednim zderzaku :-) Jak nie masz, to nie masz skrętnych 35W :P

Może najpierw sprawdź, czy masz spryskiwacze reflektorów na przednim zderzaku :-) Jak nie masz, to nie masz skrętnych 35W :P
może jak czegoś nie wiesz to nie piszcz bredni- stelvio miało TYLKO 35W ksenon i ZAWSZE w EU były spryskiwacze i poziomowanie i NIE BYŁO wersji BEZ AFS! Spryskiwaczy nie miała tylko wersja halogenowa.

To może ja najpierw sprawdzę, czy mam samochód, a potem - jeśli się okaże, że mam - to czy jest to Stelvio? Spryskiwacze to w tej sytuacji wydaje się być najmniejszy problem. Lecę do garaźu :)

może jak czegoś nie wiesz to nie piszcz bredni- stelvio miało TYLKO 35W ksenon i ZAWSZE w EU były spryskiwacze i poziomowanie i NIE BYŁO wersji BEZ AFS! Spryskiwaczy nie miała tylko wersja halogenowa.

A co jest brednią w tym co napisałem? Że ksenony 35W MUSZĄ mieć spryskiwacze, a inne wersje świateł nie?

- - - Updated - - -

To może ja najpierw sprawdzę, czy mam samochód, a potem - jeśli się okaże, że mam - to czy jest to Stelvio? Spryskiwacze to w tej sytuacji wydaje się być najmniejszy problem. Lecę do garaźu :)

Sądzę, że to dobry kierunek, bo czytając Twoje posty odnoszę wrażenie, że sam nie wiesz co kupiłeś :P

Sądzę, że to dobry kierunek, bo czytając Twoje posty odnoszę wrażenie, że sam nie wiesz co kupiłeś

Ja natomiast sądzę, że komentujesz coś, czego nie przeczytałeś. Na początku wątku wyraźnie napisałem, że miałem wymieniany wadliwy spryskiwacz. Czyżby wymienili w ASO coś, czego nie ma? Jak to mówią: chleb oddany.

Tak to wygląda:

Uskok miedzy snopem swiatła lewego i prawego reflektora porusza się wraz z samochodem zamiast "pójść" w stronę zakrętu.

Ostatnia edycja:
[MENTION=89350]Krzyk[/MENTION], no na tym filmie nie widać ruchu, ale i ujęcie nie za bardzo miało okazję to oddawać, najlepiej to widać podczas jazdy krętą drogą

[MENTION=89350]Krzyk[/MENTION], no na tym filmie nie widać ruchu, ale i ujęcie nie za bardzo miało okazję to oddawać, najlepiej to widać podczas jazdy krętą drogą

To tylko przykład. Generalnie na krętej ciemnej drodze przy różnych prędkościach jest identycznie. W poniedziałek umówię się z ASO. Zobaczymy co powiedzą.

[MENTION=89350]Krzyk[/MENTION] Powinno to działać tak https://www.youtube.com/watch?v=MeP6qSKFelI. Ewidentnie albo nie masz reflektorów z AFS'em albo coś jest uszkodzone. Tak samo masz niezależnie od prędkości z jaką skręcasz ?

Dzięki za film. Widać ich działanie w przeciwieństwie do moich.

Aby więcej nie powtarzać:
1. Jest tak samo w każdych warunkach prędkość/kąt skrętu
2. Mam te biksenony ( są na liście wyposażenia/mam spryskiwacze/robią zeza po uruchomieniu )

Po prostu z jakiegoś powodu nie działają i będę to wyjaśniał w ASO.

@Krzyk Powinno to działać tak https://www.youtube.com/watch?v=MeP6qSKFelI. Ewidentnie albo nie masz reflektorów z AFS'em albo coś jest uszkodzone. Tak samo masz niezależnie od prędkości z jaką skręcasz ?

No ok, ale film jest z września 2019 roku, zatem przedlift. Ustaliliśmy, że w przedliftach tak działało, może w do pewnego momentu w poliftach też, ale było sporo sygnałów, że w pewnym momencie się to zmieniło. Może niech kolega [MENTION=80713]grucha2666[/MENTION] powie jak się to skończyło u niego?

Mam MY20 i wygląda to podobnie jak na filmie powyżej. Wczoraj jechałem nocą i zwracałem specjalnie na to uwagę.
Jak kolega Krzyk nic takiego nie widzi to nie ma co dywagować tylko musi sprawdzić w serwisie.

Ja w Giulia mam doświetlanie zakrętów i jest ono z małych diod zamontowanych w lampach. Światła nie skręcają za kołami tylko przy odpowiednim skręceniu kierownicy włączają się właśnie te małe kiedy i doświetlają zakręt. Jest o tym w instrukcji. Może też w stelvio jest tak samo.

No ok, ale film jest z września 2019 roku, zatem przedlift. Ustaliliśmy, że w przedliftach tak działało, może w do pewnego momentu w poliftach też, ale było sporo sygnałów, że w pewnym momencie się to zmieniło. Może niech kolega [MENTION=80713]grucha2666[/MENTION] powie jak się to skończyło u niego?
Jeśli kupujesz reflektory z AFS'em to oczekujesz ich poprawnego działania. Skoro przy różnych prędkościach snop światła nie podąża za torem jazdy to ewidentnie coś jest nie tak. Może głupie pytanie ale czy istnieje możliwość zaimplementowania funkcji wyłączenia AFS'u w menu ?

Jeśli kupujesz reflektory z AFS'em to oczekujesz ich poprawnego działania. Skoro przy różnych prędkościach snop światła nie podąża za torem jazdy to ewidentnie coś jest nie tak. Może głupie pytanie ale czy istnieje możliwość zaimplementowania funkcji wyłączenia AFS'u w menu ?

Jestem umówiony do ASO na środę. Przyznam szczerze, że nie oczekuję zbyt wiele. Szukałem ewentualnej funkcji włączenia/wyłączenia afs ale nic takiego nie znalazĺem.

Zatem poczekajmy do tej środy.

Jestem umówiony do ASO na środę. Przyznam szczerze, że nie oczekuję zbyt wiele. Szukałem ewentualnej funkcji włączenia/wyłączenia afs ale nic takiego nie znalazĺem.

Zatem poczekajmy do tej środy.

Ja mam ten system w Maździe MX-5, jak i w Stelvio. W Maździe jest bardzo widoczny - snop światła leci z lewa na prawo i na odwrót - jak na koncercie :) W Stelvio są to minimalne ruchy. Szczerze mówiąc to zauważyłem je dopiero jak zobaczyłem Twój post.

Może głupie pytanie ale czy istnieje możliwość zaimplementowania funkcji wyłączenia AFS'u w menu ?
Z pozycji menu infotainment, nie

Ja w Giulia mam doświetlanie zakrętów i jest ono z małych diod zamontowanych w lampach. Światła nie skręcają za kołami tylko przy odpowiednim skręceniu kierownicy włączają się właśnie te małe kiedy i doświetlają zakręt. Jest o tym w instrukcji. Może też w stelvio jest tak samo.

To statyczne doświetlanie, o ile mi wiadomo nie występowało to rozwiązanie w Stelvio, jedynie w Giulii, ale to dwie różne rzeczy

Amortyzatory
Powrót