• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Check engine - niedostępny system start/stop

Auto
Alfa Romeo Giulia VeloceTi
Witam,
od dwóch tygodni byłem szczęśliwym właścicielem Giuli VeloceTi, ale niestety w poniedziałek pojawił mi się komunikat Check engine - niedostępny system start/stop. Samochód przejechał 2000km. We wtorek rano komunikat zniknął by ponownie się pojawić w czwartek. Czy ktoś coś podobnego miał? jaka była diagnoza w ASO?

Start stop zazwyczaj fisiuje od akumulatora. Wystarczy małe niedoładowanie i auto wyłącza funkcję ss.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Miałeś auto z produkcji czy ze stocku i postało trochę u dealera?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Start/stop może "fisiować" od akumulatora ale chyba nie wyrzuca wtedy check engine, jeśli dobrze pamiętam. Check engine zawsze wyłącza start/stop i zmiany trybów jazdy.

Jedź do ASO to może być wszystko.

Jedź do ASO to może być wszystko.

dodatkowo nie działa DNA?
dokładnie, ogólnie najbardziej prawdopodobne to:
-niedoładowany akumulator
-może być kwestia aktualizacji selektora DNA
-lub jakiś błąd związany z magistralą (jakieś połączenie)

Daj znać co wyszło

Czy ktoś coś podobnego miał? jaka była diagnoza w ASO?

To jest niestotne czy ktokolwiek miał podobną sytację. Ten zestaw kontrolek wyświetlać się będzie przy kilkudziesięciu różnych kodach błędów. Albo podepniesz sobie kompa i je odczytasz albo pójdziesz z tym do ASO. Bez kodów nic nie wywróżymy.

Ja widziałem takie błędy przy zrobionym GPF delete. Raczej nie to samo co u Ciebie, prawda? ;)

Zdaza sie raz na rok, samo kasuje. ASO nie znalazlo przyczyny.

Witam, wczoraj byłem w ASO na diagnostyce komputerowej. Okazało się że błąd jest efektem usterki termozaworu w układzie chłodzenia. On wyrzuca błąd przez co pojawia się check engine i nie dział start/stóp oraz dna. W przyszłym tygodniu mam odstawić auto. Zobaczymy co poradzą.

Witam, wczoraj byłem w ASO na diagnostyce komputerowej. Okazało się że błąd jest efektem usterki termozaworu w układzie chłodzenia. On wyrzuca błąd przez co pojawia się check engine i nie dział start/stóp oraz dna. W przyszłym tygodniu mam odstawić auto. Zobaczymy co poradzą.

Miałem to samo w ciągu pierwszych 100 przejechanych kilometrów. Wymienili termozawór na gwarancji, zero problemów później. Auto było ze stoku i stało ok. 1.5 roku niejeżdżone.

To jest jakaś plaga z tym błędem w nowo odbieranych alfach. Świeżynka, produkcja 1 tydz sierpnia, 43 km na zegarach i też P2B61 - HT COOLANT CONTROL VALVE. Zawór przetestowany, błędy skasowane, ciekawe co było przyczyną - może to kwestia niewłaściwego odpowietrzenia układu HT w fabryce

Dziś wyskoczyło mi to samo. Jaki koszt wymiany termozaworu i czym może się zakończyć taka usterka? w sensie czy można z tym błędem jeździć?

Amortyzatory
Powrót