• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Brak Apple CarPlay po podłączeniu iPhone 13 Pro z iOS 15.1

gruby19

Nowy
Giulia Veloce TI
Cześć

W ubiegłym tygodniu zmieniłem telefon na iPhone 13 Pro z iOS 15.1. Podłączyłem się po BT z samochodem - telefon i media działają prawidłowo. Poprzednie urządzenie (iPhone XS) usunąłem. Ostatnio miałem potrzebę skorzystać z Apple CarPlay i po podłączeniu kablem (tym samym kablem, którym podłączałem poprzednie urządzenie) nie wyświetliła się opcja CarPlay w menu samochodu. Auto wykryło podłączony telefon po kablu, bo pojawiły się okładki płyt w mediach (co dzieje się tylko po kablu). Jednak w menu telefonu również nie było dostępnej opcji CarPlay, więc wygląda jakby problem był po stronie telefonu - trzeba to jakoś włączyć? Jeśli tak to gdzie? Ostatnio robiłem to 3 lata temu, więc nie pamiętam co wtedy klikałem....

Cześć,

czy to oryginalny kabel appla? Na podróbach Ci sie CarPlay nie włączy, najlepiej to weź kabel USBC>lighting i podepnij tak telefon z samochodem. U mnie dopiero tak zadziałało. USBC jest w schowku

Cześć,

czy to oryginalny kabel appla? Na podróbach Ci sie CarPlay nie włączy, najlepiej to weź kabel USBC>lighting i podepnij tak telefon z samochodem. U mnie dopiero tak zadziałało. USBC jest w schowku

Tak, oryginalny. Pisałem, że wcześniejsze urządzenie na nim działało więc to nie problem.

Siri właczone?

Oczywiście, że wyłączone. Jako pierwsza rzecz jaką robię w nowym iP :)
Faktycznie, teraz pamiętam, że Siri musi być włączone, żeby korzystać z ACP.
Później sprawdzę! :)

iOS 15+ ma poważne problemy z CarPlay. Są raporty, że może spowodować uszkodzenie procesora multimediów w samochodzie. Od 15+ wbudowany jest też backdoor, teoretycznie nieaktywny mający służyć do walki z pedofilią a praktycznie każde urządzenie będzie mogło być inwigilowane.

Także, update iOS jest winny nie Alfusia....

U mnie działa bez żadnych problemów. Musi być aktywne Siri + czasem trzeba odblokować ekran po podłączeniu, później śmiga jak powinno.

1. Siri musi koniecznie być uruchomiona, żeby CarPlay działał (w poprzednich systemach było tak samo;
2. Kabel musi być Apple albo z certyfikatem MFI (czyli sensownej jakości);
3. 15.1 masz? Czy 15.0.1? Różnica taka, że 15.1 to beta, a więc zwyczajnie normalne, że może coś nie działać.

Hej mam inne pytanie. Mam alfę po lifcie, zmieniłem telefon z samsunga galaxy s10 na iPhone 13Pro i nie działają mi smsy. w samsungu działały (w sensie przychodziły, można było odczytać na postoju lub poprosić syntezator mowy o odczytanie w trakcie jazdy) teraz ikonka smsów jest szara... jakieś sugestie z czym to związane? Czy tak ma być z iphone?

A jednak potwierdzam ten problem z 13PRO - z 12 działa wszystko jak należy, a z nowym modelem nie ma smsów.

Nie korzystam z SMSów w żadnej formie przez ACP więc nie wiem czy działają, ale na pewno żadna z ikonek nie jest u mnie szara - bo to bym zauważył.

Chodzi o połączenie bez CarPlay, normalnie po BT, tak, żeby był system głośnomówiący plus właśnie wiadomości tekstowe (które swoją drogą system samochodu lepiej odczytuje niż Siri).

A jednak potwierdzam ten problem z 13PRO - z 12 działa wszystko jak należy, a z nowym modelem nie ma smsów.

odkryłem sposób i odblokowałem w 13PRO smsy - musisz kliknać w ustawienia BT, alfa romeo connect i zaznaczyć powiadomienia - po restarcie auta i podłączeniu telefonu smsy działają :)

Amortyzatory
Powrót