[Stelvio] Wyciszenie / izolacja termiczna maski

• Autor wątku Autor wątku AxeD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

AxeD

Nowy
Auto
AR Stelvio Veloce Ti 2021
Cześć.
Od niedawna mam Stelvio i zastanawiam się nad dodatkowym usztywnieniem / wyciszeniem / izolacją termiczną maski. Chciałem użyć maty butylowej AERO i pianki trudnopalnej. W innych autach osiągałem kilka rzeczy:
- szybsze nagrzewanie
- lepszą stabilność temperaturową silnika
- lepsze wyciszenie
- mniejsze spalanie

Jak myślicie, czy takie coś ma sens w Stelvio?

Cześć.
Od niedawna mam Stelvio i zastanawiam się nad dodatkowym usztywnieniem / wyciszeniem / izolacją termiczną maski. Chciałem użyć maty butylowej AERO i pianki trudnopalnej. W innych autach osiągałem kilka rzeczy:
- szybsze nagrzewanie
- lepszą stabilność temperaturową silnika
- lepsze wyciszenie
- mniejsze spalanie

Jak myślicie, czy takie coś ma sens w Stelvio?
A czemu uważasz, że producent auta nie wie, jaki przepływ powietrza pod maską jest wskazany do prawidłowej pracy silnika?

P.S. Ostatni raz takie "czary mary" robiłem w maluchu, gdy temperatura spadała do -20 st. C. :P

Cóż, ja robiłem tak przy Alfie 159, Fiat 500, Mazda 6 GJ. We Fiacie i Mazdie robiłem drzwi, bagaznik, maskę, bagażnik - w fiacie jeszcze dach robiłem. Co do producenta, to robią tak, żeby im sie opłacało i było akceptowalne a nie tak, żeby było bardzo dobrze.

Cóż, ja robiłem tak przy Alfie 159, Fiat 500, Mazda 6 GJ. We Fiacie i Mazdie robiłem drzwi, bagaznik, maskę, bagażnik - w fiacie jeszcze dach robiłem. Co do producenta, to robią tak, żeby im sie opłacało i było akceptowalne a nie tak, żeby było bardzo dobrze.
A jaki wpływ mają drzwi, dach i bagażnik na nagrzewanie i wyciszenie silnika?

Podałem po prostu co wyciszałem. Zapomniałem jeszcze o nadkolach. Nadkola przy grodzi dodatkowo izoluja termicznie. Swoją drogą, masz zamiar odpowiedzieć na moje pytania, czy tak tylko sobie podewagujemy ? :D

Podałem po prostu co wyciszałem. Zapomniałem jeszcze o nadkolach. Nadkola przy grodzi dodatkowo izoluja termicznie. Swoją drogą, masz zamiar odpowiedzieć na moje pytania, czy tak tylko sobie podewagujemy ? :D

Ja mam Giulię, a nie Stelvio więc nie będę Ci niczego doradzał, ale po dwóch jazdach testowych Stelvio pamiętam, że denerwował mnie odgłos opon w Stelvio, a nie głośność silnika :( Może źle postawiłeś pytanie?

Raczej dobrze, bo mam dodatkowe wyciszenie nadkoli itd. Po prostu zastanawiam się maską. Serwis mówi, że jak chce to nie ma problemu pytanie, czy ktoś już to robił i jaki był rezultat.

Raczej dobrze, bo mam dodatkowe wyciszenie nadkoli itd. Po prostu zastanawiam się maską. Serwis mówi, że jak chce to nie ma problemu pytanie, czy ktoś już to robił i jaki był rezultat.

Może diesel głośniejszy to da cos , w benzynie raczej bardziej psychicznie ze zrobiłeś wszystko żeby było ciszej. Chociaż w środku sam wyciszam drzwi itp.

W stelvio 2.0 pojawiały się przypadki pękania 4 tłoka. Niektórzy mniemali, że może przyczyną tego jest zbyt duża temperatura panująca w tamtej okolicy (kat,turbo) i brak odpowiedniego chłodzenia.

Może diesel głośniejszy to da cos , w benzynie raczej bardziej psychicznie ze zrobiłeś wszystko żeby było ciszej. Chociaż w środku sam wyciszam drzwi itp.

No nie zgodzę się - wyraźnie słychać różnicę w głośności pracy silnika w w/w samochodach. Oczywiście, może to być subiektywne (bo nie mierzyłem), co nie zmienia faktu, że porównując z drugim autem jest słuszalna różnica.

- - - Updated - - -

W stelvio 2.0 pojawiały się przypadki pękania 4 tłoka. Niektórzy mniemali, że może przyczyną tego jest zbyt duża temperatura panująca w tamtej okolicy (kat,turbo) i brak odpowiedniego chłodzenia.

Dzięki - dopytam w serwisie. Ja jakoś aut nie upalam, więc to też może mieć znaczenie ;)

nie przesadzajmy - fakt wytłumienia maski nie ma wpływu na chłodzenie silnika - największy hałas w stelvio wchodzi rzez boczne szyby i drzwi - w tej kolejności - ja właśnie zamówiłem sobie laminowane boczne szyby z polifta. dodatkowo zacząłbym od wytłumienia nadkoli przednich i ściany grodziowej za kołami- to już robiłem w Giulietcie i była meega różnica- polecam maty STP aero Gold i na to maty butylowe piankowe

Kolega pisał, że chce uzyskać lepsza stabilność temperaturowa więc napisałem mu to, co już się przewijało przez forum a czy to prawda czy mit to nie wiem.

jeżeli chodzi mu o stabilność temperaturową to raczej tego ciepła jest znaczny nadmiar szczególnie w okolicy ściany grodziowej od strony kierowcy. Ja ciągle się zastanawiam jak poprawić odprowadzenie ciepła z tej okolicy

Wyciszanie maski praktycznie nie zmniejsza hałasu w kabinie.
Hałas w kabinie można ograniczyć wytłumiając grodź kabina - silnik i nadkola.
No i drzwi oczywiście.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Rozważam wyklejenie matą stp aero + pianka trudnopalna samej maski, tylko nie wiem po prostu czy ma to sens. Mam szyby klejone, paket wyciszenia też, więc wielkiej rewolucji z hałasem się nie spodziewam. Bardziej widzę szansę na stabilność temperatury, ewentualnie spadek spalania - co nie jest dla mnie kluczowe, ale w innych autach taki miałem efekt.
Co do hałasu idącego przez maskę - właśnie wyciszenie tego elementu dało spory efekt w Mazdzie i Fiaciku :)

Ale więcej energii na chłodzenie latem ;)
Tutaj jest problem raczej z nadmiarem ciepła, a nie z niedogrzaniem.
Ciekawe czy jest do dokupienia jakiś zewnętrzny system ANC (Active Noise Cancellation) i zamontowanie w aucie? Myślę, że to by pomogło, tak jak w tych autach co to mają fabrycznie.

Małe odświeżenie tematu. Czy ktoś z Was zakładał może uszczelkę na przód maski, żeby syf nie leciał pod maskę ? Albo zakładał dodatkowe plastiki przy zamkach maski (nad chłodnicą)?

Amortyzatory
Powrót