• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Doświetlanie zakrętów w Giuii Business?

FernandoAlfonso

ZBANOWANY
Auto
matyczna pralka Samochód: Giulia 2.0 MY21
Dzisiaj po ciemku zauważyłem, że gdzieś tak przy prędkości 20 km/h działa jakby podświetlanie zakrętów, tylko nie wiem czym, bo żadnych świateł przeciwmgłowych nie mam. Już wcześniej tak mi się wydawało, ale myślałem, że to może kierunkowskaz, ale nie, bo to się wyłącza pomimo włączonego kierunkowskazu. Zwidów chyba nie mam, więc co to jest?

Przy niskich prędkość i odpowiednim skręcie zapala się boczne światło, które naprawdę dobrze doświetla zakręt

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Dzisiaj po ciemku zauważyłem, że gdzieś tak przy prędkości 20 km/h działa jakby podświetlanie zakrętów, tylko nie wiem czym, bo żadnych świateł przeciwmgłowych nie mam. Już wcześniej tak mi się wydawało, ale myślałem, że to może kierunkowskaz, ale nie, bo to się wyłącza pomimo włączonego kierunkowskazu. Zwidów chyba nie mam, więc co to jest?

Może pora wrócić do listy standardowego wyposażenia lub do instrukcji obsługi? :P

Czytałem. Mowa o światłach przeciwmgłowych.

"Przednie światła przeciwmgłowe
pełnią funkcję doświetlania zakrętów
(Cornering). Funkcja ta umożliwia lepsze
oświetlenie drogi podczas skręcania
lub pokonywania zakrętu dzięki
włączeniu danego reflektora światła
przeciwmgłowego."

Czytałem. Mowa o światłach przeciwmgłowych.

"Przednie światła przeciwmgłowe
pełnią funkcję doświetlania zakrętów
(Cornering). Funkcja ta umożliwia lepsze
oświetlenie drogi podczas skręcania
lub pokonywania zakrętu dzięki
włączeniu danego reflektora światła
przeciwmgłowego."

To o czym piszesz dotyczy chyba Giulii z bazowymi reflektorami halogenowymi gdzie dodatkowo na dole zderzaka są światła przeciwmgielne i one po części pełnią funkcję statecznego doświetlania zakrętów. Jeśli masz bixenon 35W z AFS, lub nawet 25W bez AFS, to nie masz świateł przednich przeciwmgłowych, za to w lampach zespolonych jest taki pasek 2 czy 3 ledów i to on przy niskich prędkościach, a nawet na postoju przy skręconych kołach doświetla statycznie zakręt.

Ostatnia edycja:
Mam zwykłe 25W, ale ani w instrukcji, ani w opisie wyposażenia nic o tym nie ma, dlatego pytam. Instrukcji z zasady nie czytam, bo prędzej do wszystkiego dojdę sam, ale w tym przypadku postanowiłem poszukać i nie znalazłem, więc słusznie nie czytam, na to wychodzi. Mnie to ani ziębi ani grzeje, to doświetlanie, ale wypadałoby napisać w instrukcji. Już w Bravo miałem doświetlanie zakrętów i kretyni w pracy dzwonili do mnie i wspaniałomyślnie informowali, że nie działa mi jedno światło "przeciwmgielne". :)

że nie działa mi jedno światło "przeciwmgielne".
standard, w poprzednim aucie nawet mnie kiedyś policja zatrzymała, że jadę na przeciwmgielnych przy dobrej widoczności, w sensie stałem na skrzyżowaniu z włączonym kierunkiem.
Co do tego rozwiązania, to Giulia, może mieć te dodatkowe ledy (wewnętrzna strona lampy koło soczewki głównej), lub pełny AFS. W Stelvio nie ma statycznego, jest tylko AFS z "wędrującym" snopem światła

Jak staniesz z pełnym skrętem kierownicy z włączonymi światłami to ładnie widać które diody doświetlają.

standard, w poprzednim aucie nawet mnie kiedyś policja zatrzymała, że jadę na przeciwmgielnych przy dobrej widoczności, w sensie stałem na skrzyżowaniu z włączonym kierunkiem.
Co do tego rozwiązania, to Giulia, może mieć te dodatkowe ledy (wewnętrzna strona lampy koło soczewki głównej), lub pełny AFS. W Stelvio nie ma statycznego, jest tylko AFS z "wędrującym" snopem światła

Nawet gdy masz jak to nazwałeś pełny AFS, to też masz te ledy, które doświetlają statycznie zakręt (pobocze) przy małych prędkościach, chyba do 40km/h. Jedyna różnica między lampami 25W bez AFS i 35w z AFS, to fakt że w 25W soczewka jest nieruchoma, a 35W jest skrętna, no i oczywiście różnica jest w źródle światła i pewnie w przetwornicy. W 35W lampach jest oczywiście samopoziomowanie, ale ta funkcja jest realizowana przez dodatkowy osprzęt zewnętrzny.

Ostatnia edycja:
No właśnie było kilka wariantów
-samo statyczne diodami
-sam AFS
-AFS plus ledy
Tak mi się wydaje
No i ledy tylko w Giulii w Stelvio nie ma tego doświetlania

Zgadza się, bo to na samym początku sprawdzałem. Działa tylko w jakimś zakresie prędkości od 20 km/h, więc trudno sprawdzić w ruchu co to jest.

Mam Pakiet Lighting czyli 35W z AFS (przynajmniej tak mówi cennik). Czy w takiej konfiguracji nie ma w menu Ustawienia / Światła pozycji "Doświetlanie zakrętów” ? Czy wspomniany AFS się gdzieś włącza / wyłącza w menu?

nie - opcja ustawiania fabrycznie.

Czy w takiej konfiguracji nie ma w menu Ustawienia / Światła pozycji "Doświetlanie zakrętów” ? Czy wspomniany AFS się gdzieś włącza / wyłącza w menu?

Jeżeli działa, bo jeżeli masz polift, to może to nie działać. Jest na to akcja serwisowa.

Amortyzatory
Powrót