Zatytułowałem wątek tak, bo jeszcze nie wiem co odpowiada za błędy, które zamieszczam poniżej. A sytuacja wygląda następująco: wczoraj wieczorem jechałem z Berlina i w pewnym momencie na wyświetlaczu pokazał mi się znaczek niedostępnego systemu SS (nawiasem mówiąc jest wyłączony cały czas urządzeniem kolegi [MENTION=20089]epsonix[/MENTION]). Poza komunikatem nic więcej się nie działo, żadnych innych komunikatów i żadnych objawów uszkodzenia czegokolwiek. Tu muszę zaznaczyć, że ze względu na ruch używałem cały czas świateł mijania. Kiedy zdarzyła się okazja, żeby właczyć drogowe to jakoś mi one podpadały ale zmianę było widać więc nie zastanawiałem się za bardzo. Ale już pod domem stwierdziłem, że w lewej lampie nie działa przesłona włączająca drogowe. Błędy, które odczytałem da się wykasować i wracają przy każdej próbie włączenia świateł drogowych. Po konsultacji z kolegą z ASO Alfy dowiedziałem się, że mieli jakiś podobny przypadek ale to było na gwarancji więc wymienili całą lampę, w której uszkodzony był sterownik odpowiedzialny za zmianę świateł. Ale ja nie mam gwarancji więc rozpatruję temat na kilka sposobów, m.in. wymiana samego sterownika zabudowanego w lampie na pobrany z jakiegoś stłuczonego reflektora.
I tu mam takie pytanie: czy jest on demontowalny z reflektora? Czy sterowniki prawej i lewej lampy to te same części (mam możliwość wymiany prawej lampy bezkosztowo więc zamieniłbym sterowniki)?
Czy ewentualnie przy odpowiedziach twierdzących na powyższe, ktoś dysponuje takimi elementami lub np. stłuczonym reflektorem.
Poza tym pytanie zasadnicze: może ktoś zna te błędy i zna inny powód niedziałającej przysłony.
![]()