• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Przegląd gwarancyjny po pierwszym roku MY21

• Autor wątku Autor wątku psyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A ja mam takie pytanie: Giulia MY24 odebrany w maju 2025, przejechane 13kkm. Samochód twierdzi, że przegląd za... 8 dni.
Co prawda wyglądało to u mnie tak, że w pierwsze 3 miesiące zrobiłem 10kkm, w tym w sierpniu wymieniłem olej (po 5kkm). Od września zrobiłem resztę, czyli te 3kkm, czyli mocno zmieniły się przejeżdżane miesięczne dystanse.

To tak normalnie, że mam aż tak skrócony okres do przeglądu?
Jak odłączyłem akumulator (MY24), to auto twierdziło, że mi zostało 0 dni do przeglądu. Gdzieś był też wątek o tym, że coś tam jest z oprogramowaniem popsute, albo jest tam jakaś dziwna logika, bo auto inaczej odliczą dni do przeglądu - dni stają się krótsze i po tygodniu stania potrafi skrócić czas do przeglądu o 10 dni. U mnie tak jest. Albo jakiś babol w oprogramowaniu, albo jakiś nieodkryty algorytm. Można olać. Ważny jest w Polsce kalendarz gregoriański, a nie alfa romeo. Trzymaj się tego co jest w książce serwisowej. Zapytałbym w serwisie, gdybym pamiętał, ale podejrzewam, że nic mądrego nie powiedzą, bo to poziom ASO albo i gorzej.

Wydaje mi się, że liczony jest interwał 365 dni lub 15k km. Co wystąpi wcześniej.

No i po zakupie tak było. Potem było 200+, 100+, ani nie oglądałem codziennie, ani nie odliczałem, aż w grudniu zdziwiło mnie 60. Znajomy ze Stelvio coś mówił o algorytmie, ale aż taki ten algorytm brutalny? ;)

Nie śledzę zbytnio tego tematu, ale z tego co kojarzę już miesiące temu było potwierdzone że auta MY24 (więc i może MY25) mają jakiś bug w software i źle odliczały czas do przeglądu. Czy jest aktualizacja na to nie wiem - podpytajcie w ASO. Zasady jeśli chodzi o przegląd są dość jasne i tolerancje przebiegu/czasu też.

u mnie jest ten sam problem, to nie jest żaden algorytm bo wg tego "algorytmu" auto nieużywane zużywa się szybciej niż jeżdżące - tak jak kolega wyżej zauwazył - 7 dni postoju 10 dni skrócone. Jeśli miałbybyć jakiś algorytm to powinien skracać czas wymiany oleju, a nie czas do przeglądu, bo to są dwie różne rzeczy. Ostatnią aktualizację miałem we wrześniu i nic to nie zmieniło, na Fejsbookowej grupie Giulii osoba pracująca w ASO szła w zaparte że to jest przecież dobrze ;) Obecnie od przeglądu mineło mi 5 miesięcy (bez 4 dni) a do przeglądu mam 140 dni na komputerze, czyli już zjadło nadmiarowe 2,5 miesiąca. Trzeba zgłaszać do ASO z potwierdzeniem zgłoszenia, może coś z tym w końcu zrobią.

Amortyzatory
Powrót