Montaż tablicy rejestracyjnej

netzmark

Aktywny
Auto
Stelvio 280KM MY21 Veloce
Panowie,
Odebrałem dziś śliczne i pachnące Stelvio z salonu:-).
Przykręcili mi przednią tablicę na cztery wkręty do tej oryginalnej podstawki, bez użycia ramki zatrzaskowej. Nie dość, że wygląda to trochę paskudnie to na dodatek stracić tablicę można w kilkanaście sekund. Na pytanie czemu taka tandeta została odstawiona dostałem odpowiedź, że inaczej się nie da bo głupieją czujniki jeśli się dołoży ramkę. Prawda li to jest czy jakaś bzdura? Bo na zdjęciach w necie raczej widzę jakieś ramki tylko wydają się jakby jakieś węższe niż zazwyczaj.

Jak to zrobić żeby było dobrze i bez kłopotów z czujnikami (jeśli to prawda, że mogą głupieć)? Może wywalić tą firmową podstawkę i dać ramkę do zderzaka? Czy też może są jakieś "specjalne" ramki?

Racji w tym sporo jest. Zauważ, że alfy nie jak większość aut, nie mają tablicy na środku, tylko na boku. Druga rzecz, że tablice włoskie są mniejsze. Było dużo przypadków, że właśnie czujniki głupiały. Pewnie da się zamontować ramkę i będzie ok, trzeba pokombinować. Są jak dla mnie dwie opcje, które możesz przemyśleć:
1. wkręty z kapturkami, mam tak obecnie, wygląda to estetycznie
np.
https://allegro.pl/oferta/wkrety-mo...rwIDPT4yUDM5Gl4Ifts4wMvVP39zgo4UaAp0oEALw_wcB

2. Np. cieńsze ramki Altigiri powinno być też ok
https://allegro.pl/oferta/alfa-rome...iZjQyNjFhMWRiYzFmYTlmYWY0NTE1NzUzZGY0MjQzYzA=

P.S. Wydaje mi się, że wyjęcie tablicy z ramki trwa o wiele krócej niż odkręcenie 4 wkrętów. Zatem to co napisałeś to chyba nie pokrywa się z prawdą za bardzo odnośnie czasu kradzieży tablicy

Ostatnia edycja:
Prawda to, czujniki głupieją. Buł o tym wątek.

Pamiętaj, że nawet jeśli zamontujesz tablicę z ramką i nic nie będzie pikało to po deszczu może zacząć wariować. U mnie czujniki wariowały po myjni. One chyba są bardziej czułe gdy jest wilgoć (to nie była awaria czujników, zamontowanie rejestracji bez ramki rozwiązało problem).

Dzięki Panowie za informację. Znaczy, że serwis nie taki zły :-).
Jak pomyśleć odnoście niebezpieczeństwa straty tablicy to [MENTION=81445]Kurynio[/MENTION] ma rację, że może ramka nie za wiele chroni. Ale wygląda, szczególnie na tak ładnym samochodzie, napewno dużo lepiej. Kapturki to na początek niezły pomysł.

A ta zalinkowana ramka z opisem że dla Alfy/Fiata/Lancii to ktoś już ją testował jak działa? Wygląda na właśnie cieniutką.

Przeszukałem wcześniej wątki, zanim napisałem. Chyba muszę lepiej szukajkę przećwiczyć...

A ta zalinkowana ramka z opisem że dla Alfy/Fiata/Lancii to ktoś już ją testował jak działa? Wygląda na właśnie cieniutką.
Ja mam ją założoną z tyłu,
4.jpg
jest na pewno nieco cieńsza. Z przodu mam tak, nie zakładałem. Może do nowej spróbuję.
3.jpg

Ostatnia edycja:
Wygląda to z tymi kapturkami dużo lepiej i coś tam utrudniają (pewnie tyle co ramka albo i bardziej :-) ).
Jeszcze poczytam i może przetestuje tą "Twoją" ramkę - i dam znać jak działa.
Z tyłu założyli mi taką zwykłą, ponoć tam nie ma tego problemu.

BTW: Masz chyba ten sam kolor co ja Grigio Gray (zdaje się) :-)

Ostatnia edycja:
Polecam ramki Altigiri o których pisał [MENTION=81445]Kurynio[/MENTION], mam zamontowane z przodu i z tyłu Stelvio i brak problemów z czujnikami, do tego wygląda to estetycznie.
Można znaleźć stronę internetową z tymi ramkami i tam jest wiele przykładowych montaży.

Kilku forumowiczów korzysta z licencji [MENTION=20089]epsonix[/MENTION] na montaż na taśmę dwustronną, oczywiście odpowiednią. Ja również, już od 3 lat i działa.

[MENTION=83701]Stacho[/MENTION], dzięki za info, cenna informacja praktyczna :-).
[MENTION=1850]prezes-tk[/MENTION], Licencja na taśmę brzmi groźnie :-). Wygooglałem temat, do rozważenia, ma sens, kwestia estetyki już tylko co ładniej. Dzięki za pomysł.

Także posiadam Alti Giri w kolejnym już aucie i są świetne, czujniki nie świrują ani na sucho ani na mokro :cool:

Załączniki

• 20220112_134218.jpg
    20220112_134218.jpg
    130.7 KB · Wyświetleń: 383
  • 20220112_134128.jpg
    20220112_134128.jpg
    144.6 KB · Wyświetleń: 227
Wiem, że to rzecz gustu ale liczę na obiektywność :-).
Te czerwone-zielone paski to na żywo nie wygląda jakoś festyniarsko wg Ciebie?
(wiem, wiem, że są też po prostu czarne możliwe do zamówienia)

I żeby była jasność, żebyś się nie poczuł urażony - wyobraźni mi brakuje a nie żebym krytykował czy coś.
Real a zdjęcie to różne rzeczy...

Ostatnia edycja:
Wiem, że to rzecz gustu ale liczę na obiektywność :-).
Te czerwone-zielone paski to na żywo nie wygląda jakoś festyniarsko wg Ciebie?
(wiem, wiem, że są też po prostu czarne możliwe do zamówienia)

I żeby była jasność, żebyś się nie poczuł urażony - wyobraźni mi brakuje a nie żebym krytykował czy coś.
Real a zdjęcie to różne rzeczy...

Nie, sitodruk jest na tyle cienki, że nie rzuca się to w oczy, a na pewno mniej aniżeli tradycyjne ramki z reklamami mechaników, banków, auto komisów czy co tam jeszcze się reklamuje. Poza tym, jeśli zamówisz i stwierdzisz że to zbytnia "remiza" to czarny spray do ręki, 15 min i masz full black ;)

Poza tym skoro o gustach:

Załączniki

• FB_IMG_1642704536778.jpg
    FB_IMG_1642704536778.jpg
    79.3 KB · Wyświetleń: 278
Ostatnia edycja:
też to miałem i rozwiązaniem są mocowania bezbramkowe na allegro za 40PLN zdjęcia niestety telefonem nie idzie dodac

- - - Updated - - -

też to miałem i rozwiązaniem są mocowania bezbramkowe na allegro za 40PLN

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót