Przyszłość Giulia/Stelvio i całej Alfą Romeo

No niby jeszcze Jag z F-Pace.

Mam w rodzinie Jaguara, nówka z salonu... ze mnie się śmiali jak brałem Alfę. Po Ntej podróży lawetą do serwisu jakoś już niezbyt im do śmiechu, ogólnie grupa JLR nie słynie chyba z jakości, chociaż wizualnie jak dla mnie kozak - taki Range Sport np.

X4 dla mnie szpetne.

Ten tył i te dziwne światła... brrr :bad:

Dlatego też biorąc powyższe, gdyby Alfa włożyła serce w zatarcie kiepskiego wizerunku królowej lawet i odbudowała by wizerunek w naszym kraju, ludzie którzy by poszli nawet z ciekawości przejechać się Stelvio zamiast np tego pokracznego Tucsona czy nowej Sportage, raczej by zostali z Alfą. Ale to salony też muszą chcieć sprzedawać i wyjść mentalnie z Polmozbytowych czasów.

Jak już pojawił się temat "gdybania" to też z chęcią się dołączę :)
Modele pokroju Giulia/Stelvio przejdą do Maserati. Przypominam, że 5% floty jest wyłączone z limitów CO2, taki ukłon dla bogatych (tj. jachty i prywatne odrzutowce). Więc racjonalnym byłoby przeniesienie takich "spalinowców" do marki bardziej niszowej.
Poza tym wydaje mi się, że koncern Stellantis przyjął na razie postawę wyczekującą na moment kiedy eurokraci stwierdzą, że popełnili błąd. Nagle hybrydy plug-in będą be i jednostki spalinowe będą jednak dostępne obok elektrycznych. Czekam na silniki benzynowe samoczynne z hydrauliką bez rozrządów lub/i wrócą diesel-e na olej roślinny (z roślin, które przecież wchłonęły już CO2 :)

Nio to tak jak pisałem czerwiec 2022
31.jpg

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka

W sumie fajnie, ciekawe czy cena jeszcze w górę pójdzie :). Czy ten klocek pod maską to jakiś element miękkiej hybrydy?

W sumie fajnie, ciekawe czy cena jeszcze w górę pójdzie :). Czy ten klocek pod maską to jakiś element miękkiej hybrydy?
Xenon to Xenon nic go nie zastąpi. O silnikach nie wiem kiedy alea ma wejsc miękka hybryda z ghibi gracale. Do tego tablet w zegary. Nie wiem czy opcja czy już standard. Tracimy analogowosć.

A jak spojrzysz na zegary w Tonale, to w tubach i tak będą kółeczka ze wskazówkami zawsze :D. Powinni wprowadzić sensowny ekran z możliwością wyświetlania np. nawigacji między zegarami i na tym poprzestać.

A jak spojrzysz na zegary w Tonale, to w tubach i tak będą kółeczka ze wskazówkami zawsze :D. Powinni wprowadzić sensowny ekran z możliwością wyświetlania np. nawigacji między zegarami i na tym poprzestać.
Tonale to jest klon Jepp Compas auto dla mas. Zapewnie z Ceną 130-200 tys/zł. Już nie wspomnie że to już nie jest AR. Co do ekranu zamiast cyferblatow po dłuższej podróży dostajesz oczopląsu. Lepiej niech dadzą. porządny wyświetlacz środkowy. A DNA marki niech nie ruszają.
Zazwyczaj każdy lifting alfy na gorzej niż na plus.

Wygląda, że kształt lampy ten sam, zatem pewnie retrofity się zaczną. Tylko raczej kwestia wycinania itp, co jest właściwie jedyna zaletą to nie sama lampa, zatem nie wiem czy da radę

Wygląda, że kształt lampy ten sam, zatem pewnie retrofity się zaczną. Tylko raczej kwestia wycinania itp, co jest właściwie jedyna zaletą to nie sama lampa, zatem nie wiem czy da radę
Elektronika itp. jeszcze. Xenon 3200 lumen LED bez sprysku i poziomowania 2000 lumen. Wiem nie wiem czy jest sens pogarszać sobie oświetlenie. Miałem intelinuxy w astra K świeciły świetnie ale do zasięgu xenonu i równo miernosci nie ma co porównywać

Tonale to jest klon Jepp Compas auto dla mas. Zapewnie z Ceną 130-200 tys/zł. Już nie wspomnie że to już nie jest AR. Co do ekranu zamiast cyferblatow po dłuższej podróży dostajesz oczopląsu. Lepiej niech dadzą. porządny wyświetlacz środkowy. A DNA marki niech nie ruszają.
Zazwyczaj każdy lifting alfy na gorzej niż na plus.

100% zgody. Nawet 101% :).

Tonale to jest klon Jepp Compas auto dla mas. Zapewnie z Ceną 130-200 tys/zł. Już nie wspomnie że to już nie jest AR.
Giulia/Stelvio też trudno nazwać 100% Alfą.
Giulia została właściwie zaprojektowana przez Maserati.
Diesel jest modyfikacją silnika FIAT'a, benzyna 2.0 to ponoć modyfikacja amerykańskiej 2litrówki serii Shark, 2.9 to silnik Ferrari.

Nowe led'y ciekawe.
Wygląda, że kształt lampy pozostanie bez zmian do ksenona, więc dobra informacja dla tych, co będą chcieli zrobić podmiankę.

Tu nie chodzi o to, co kto zrobił, tylko o podejście do konstrukcji samochodu - a to jest 100% Alfy. Ja bym wolał, żeby inżynierowie, co dłubali 159 albo Giuliettę, nie robili pierwszej w życiu wprawki pod sportowego tylnonapędowego sedana na Giulii akurat :). Wzięto najlepszych ludzi z koncernu i to się chwali.

Giulia/Stelvio też trudno nazwać 100% Alfą.
Giulia została właściwie zaprojektowana przez Maserati.
Diesel jest modyfikacją silnika FIAT'a, benzyna 2.0 to ponoć modyfikacja amerykańskiej 2litrówki serii Shark, 2.9 to silnik Ferrari.

Nowe led'y ciekawe.
Wygląda, że kształt lampy pozostanie bez zmian do ksenona, więc dobra informacja dla tych, co będą chcieli zrobić podmiankę.
Chyba jesteś w błędzie bo to właśnie z AR poszło Giorgio do Maseratti. Silnik to konstrukcja FPT skrzynie ZF napęd magma.
2.9 wywodzi się z konstrukcji Ferrari V8 i nie jest silnikiem Ferrari bardziej mu do konstrukcji z Maserati.
2.2 mjet to całkiem nowa konstrukcja

Ostatnia edycja:
Chyba jesteś w błędzie bo to właśnie z AR poszło Giorgio do Maseratti. Silnik to konstrukcja FPT skrzynie ZF napęd magma.

Ciekawy czym wystrujesz matryce bez nowej kamery.

Tablet zamiast analogów
32.jpg

Takie to ledy.
35.jpg

Giulia i Stelvio od początku produkcji powinny mieć w wyposażeniu: LED'y, cyfrowe zegary i dotykowy ekran.
Nie byłoby 90% marudzenia na te samochody, że "przestarzałe".
Jak znam życie, "bezstronna" prasa uczepiła by się czegoś innego.
Ale mając te 3 rzeczy w opcji, łatwiej byłoby dotrzeć do klienta.
Dodałbym jeszcze 2 silniki: 1,5 poniżej 200 KM (żeby wyraźnie obniżyć cenę "od" w katalogach) i osłabione V6 poniżej 400 KM.
I gwarancję od razu minimum 4 letnią.
Tego moim zdaniem zabrakło od początku, żeby sprzedaż zażarła.
Dzisiaj już jest za późno i takie pudrowanie, moim zdaniem, już niewiele zmieni, ze szkodą dla tej wspaniałej platformy Giorgio i doskonałych modeli Giulia/Stelvio.

Bardzo dobrze :)
Tyle, że powinny być też cyfrowe w opcji (lub odwrotnie).

Chyba już nie ma takich samochodów - albo bieda wersja z analogami, albo droga z cyfrowymi, a i to już zaczyna zanikać i są albo takie, albo takie. Patrząc na to, jak Stellantis upraszcza ofertę Alfy, za chwilę w konfiguratorze będzie wybór jak przy zamawianiu Forda T, więc z analogami się pewnie możemy pożegnać.

Amortyzatory
Powrót