Dużo nie można niestety wyłączyć, ale można wyłączyć systemy rozpoznawania pasa i tego typu bzdury.
A obowiązkowość czegoś czego się nie chce cechuje komunizm.
Dużo nie można niestety wyłączyć, ale można wyłączyć systemy rozpoznawania pasa i tego typu bzdury.
A obowiązkowość czegoś czego się nie chce cechuje komunizm.
No na pewno, gdzieś tam excell się spina, ale zaczyna mi to wszystko nieco nie tyle nawet śmieszyć, co już porządnie wkurzać. No pomyśl sobie, jak zastosowanie samochodów dostawczych z takim zasięgiem i ceną wpłynie finalnie na ceny usług i finalnie dalej na inflację. Zapłacisz za przesyłkę 100 zł, ale będziesz "eko"? To już robi się żenujące.
"tego typu" czyli co poza tym jednym rozpoznawaniem pasa ? światła ? wycieraczki?
Obowiązkowego wyposażenia masz ciut więcej i jakoś nie marudzisz że obowiązkowe są światła, kierunkowskazy, światła stopu (po co to komu, co za komuna po prostu) , wycieraczki, spryskiwacze, szyby, drzwi, pasy, poduszki, kurtyny, tłumik, opony drogowe , abs, korektor hamulców .
Możesz nie chcieć oczywiście, nie ma obowiązku kupowania samochodów przecież.
Możesz wyłączyć np. radar. W trybie Race z elektronicznych chwastów zostaje w zasadzie sam ABS.
Jak rozumiem koledze chodziło po pierwsze o możliwość wyboru. Po drugie zaś o elektroniczne systemy "bezpieczeństwa", zwłaszcza czynnego, czyli wszystko to, co powoduje, że w przypadku poślizgu, to elektronika decyduje, gdzie kierowca chce jechać i to bez wiedzy o otoczeniu samochodu.
Łatwo też stracić z pola widzenia fakt, że wszystkie te systemy ważą swoje, a więc są nieekologiczne![]()
Ostatnio edytowane przez So What! ; 06-07-2022 o 13:28
Przy tej masie to żadnego znaczenia nia ma (waga systemów).
Co do ESP ( nie tylko w Q możlwy do wyłączenia? ) to nie byłbym taki pewien że jest _całkowicie_ wyłączany, tylko przesuwana granica interwencji.
I wg mnie to owe akywne systemy, nie tyle kierowcę mają chronić (kij w takiego jeśli nie umie a sądzi że tak i się rozpłaszcza) , ale bogu ducha winnych jadących obok, bo mu się z pasa zjechało itp.
Wszystko do swoich zastosowań - auta drogowe jak dla mnie najlepiej jakby autonomiczne były - eliminacja najsłabszego , najbardziej ułomnego pkt auta - kierowcy. A torowe - torowymi, i takie istnieją są bez żadnych systemów, i lekkie i nadające się a nie udające sport.
Tonale to kpina zarowno z nowych klientow jak i "fanow marki". Aut to kopiuj-wklej Giulii i Stelvio w troche innej budzie. Stare multimedia, brzydki tablet, wszystkie przyciski, kierownica, plastiki, boczki drzwi i kupa innych rzeczy sa elementami zabranymi zywcem z tak naprawde 8 letniej Giulii. Poza interesujaca (bo nie powiem, ze ladna - kwestia gustu) sylwetka nie oferuje nic lepszego niz konkurencja. Nie oferuje tez niczego mi - uzytkownikowi Giulii. Wsiadajac do Tonale czuje i widze to samo co w Giulii, brak jakiejkolwiek nowosci czy odskoczni. Upatrywalem w tym mozliwosci podmianki za Giuliette, ale to nie ma sensu i zrezygnowalem. Wolalbym zostac z Giulietta jako drugim samochodem niz wywalic 200 kola na Tonale. Sprzedaz bedzie na pewno bardzo niska bo to jest auto, ktore powinno byc wydane w 2016-2017 roku... a nie w polowie 2022.
Jeden z najdebilniejszych artykulow jakie kiedykolwiek pojawily sie nt. EV. xD Ilosc glupot tam wypisanych jest over 9k. Najlepsze z tym zawracaniem na MOP i uzaleznieniem od greenwaya. xD
No, ale coz - to Auto Swiat.
Ja sie zastanawiam czy warto czekac na Giulie EV czy jednak klasycznie dla Alfy Romeo zajmie im 10 lat wprowadzenie tego modelu.
Ja absolutnie nie twierdzę, że Tonale jest idealne, poczynając od gamy silnikowej, a kończąc na polityce cenowej, ale: stare multimedia, brzydki tablet (w Giulii był tablet?) i przyciski przeniesione z Giulii/Stelvio?? Mówimy o tym samym samochodzie?
Czyli uważasz, że spadek zasięgu i konieczność jazdy 100 km/h by gdzieś dojechać i topniejący szybciej niż początkowo zasięg przy jeździe powyżej 130 km/h to głupota? To ciekawe, bo idealnie potwierdzają to koledzy z salonu Skody, gdzie kiedyś pracowałem. Poza tym, nie sądzę, że z innymi markami jest inaczej. [MENTION=80956]BTX[/MENTION], mógłbyś wyjaśnić, dzięki czemu, jak to napisałeś poziom głupot jest "over 9k"?
Zla skladnia mojego zdania. Brzydki tablet i "stare" multimedia to nowe cechy Tonale. Natomiast cala reszta owszem, mowimy o tym samym samochodzie. Klamki, glosniki, boczki, kierownica, lopatki... i mozna tak wymieniac w nieskonczonosc - to sa wszystko elementy wyciagniete z Giulii/Stelvio. Zwyczajnie nie ma tam zadnych nowosci, niczego co przykuloby wzrok bo wszystko bylo juz w 8 letnich projektach.
A gdzie napisalem, ze tak uwazam? Merytorycznie te dane (zuzycie energii) z dystansem o jakim mowia sie nie spina. Celowe omijanie ladowarek zeby tylko udowodnic jak to zle nie jest tez jest "troche" (XD) glupie. Wtracanie o jakiejs z dupy abstrakcyjnej sytuacji gdzie AKURAT po wyjezdzie na wakacje komus ktos tam trafia do szpitala i nie cierpiac zwloki czlowiek ten musi wracac 300km... po czym jednak rezygnuje z tego pomyslu i jednak jedzie szczesliwie na wakacje pomijam. To, ze zasieg nie jest zawsze taki jak wskazanie komputera jest normalne nawet w spalinowych samochodach. Tekst o tym, ze nie jest to ekonomiczne... No jezeli laduje sie na najdrozszych stacjach, bez dodatkowych kart znizkowych, nie korzysta z wlasnego pradu i robi wszystko zeby tylko NIE zaoszczedzic to owszem. Chociaz robiac nawet tak idiotyczny test trudno obronic argument, ze EV nie jest ekonomiczne chocby temu, ze odpada wiekszosc kosztow serwisowych i eksploatacyjnych. Szczerze mowiac - jestes na pewno myslacym czlowiekiem, ktory potrafi analizowac i wyciagac wnioski wiec mysle, ze sam mozesz sobie poradzic z wyciagnieciem wszelkich glupot jakie sa zawarte w tym artykule. Jezeli ktos nie potrafi zaplanowac podrozy na 450km EV z bateria 80kwh to coz, nie ma dla niego ratunku. Wzglednie po prostu pracuje w Auto Swiecie i dobrze wie jak zdobyc atencje januszy.Czyli uważasz, że spadek zasięgu i konieczność jazdy 100 km/h by gdzieś dojechać i topniejący szybciej niż początkowo zasięg przy jeździe powyżej 130 km/h to głupota? To ciekawe, bo idealnie potwierdzają to koledzy z salonu Skody, gdzie kiedyś pracowałem. Poza tym, nie sądzę, że z innymi markami jest inaczej. [MENTION=80956]BTX[/MENTION], mógłbyś wyjaśnić, dzięki czemu, jak to napisałeś poziom głupot jest "over 9k"?
Debilizmow w AŚ jest znacznie wiecej, w zasadzie pojawiaja sie regularnie, ostatnio modne: https://www.auto-swiat.pl/ev/wiadomo...GR0Q1Q#slajd-6
xD
Ostatnio edytowane przez BTX ; 07-07-2022 o 17:06
Zaraz, zaraz. Zarówno auto świat jak i skoda są niemieckie. Więc?
Robicie dramat:-) Tonale jest okej, tego co dobre nie musieli zmieniać, stąd pewne tematy zaciągnięte z giuli czy stelvio, nie zrobią przecież auta od zera. Przed chwilą ktoś pisał, że multimedia pierwsza liga, gama silnikowa też okej, ma być mocniej na jesieni, auto nietuzinkowe jeśli chodzi o wygląd.
https://www.instagram.com/p/CfrjiUXI...d=MDJmNzVkMjY=
https://autokatalog.pl/blog/2022/alf...posazenie-ceny
Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka