• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Przyszłość Giulia/Stelvio i całej Alfą Romeo

Przepraszam, rano było i przed kawą, pomieszało mi się częściowo z Competizione :)

Macan T:
http://www.porsche-code.com/PPPWMCP2
319 368zł, po rabacie 5% 303 399,60zł

Veloce nadal:
292 000zł, po rabacie ~13% 254 040zł

Cennikowo ponad 27 000zł różnicy.

Podoba mi się to kreatywne zarządzanie rabatami-5% Porshe.13% Alfa.
Podczas gdy na stronie cardealer można przeczytać:

Na jaki rabat można liczyc w Porsche?
wszystkie modele marki PORSCHE dostępne są z dużymi upustami aż do 15% od ceny katalogowej (samochody nowe dostępne od ręki i do produkcji) oraz do 25% od ceny katalogowej (zarejestrowane samochody demo z niewielkim przebiegiem do 10.000 km).

Podoba mi się to kreatywne zarządzanie rabatami-5% Porshe.13% Alfa.

Na jaki rabat można liczyc w Porsche?
wszystkie modele marki PORSCHE dostępne są z dużymi upustami aż do 15% od ceny katalogowej (samochody nowe dostępne od ręki i do produkcji) oraz do 25% od ceny katalogowej (zarejestrowane samochody demo z niewielkim przebiegiem do 10.000 km).

Amatorze. Zobacz na OtoMoto jakie są ceny Macan z wyposażeniem Estrema.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ciekawe, że w tym wątku (i nie tylko w tym) najwięcej krytykują osoby niemające Giulii/Stelvio :)

Ciekawe, że w tym wątku (i nie tylko w tym) najwięcej krytykują osoby niemające Giulii/Stelvio :)
Zaiste, ciekawe czy wiedzą co tak naprawdę krytykuja:-) czy tylko słyszeli, że jest tak czy inaczej i trzeba się do tego odnieść :-P

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka

Krytykuje alfę chociaż mam 2 teraz i miałem wcześniej 3. Za drogi i wykonanie dalekie do premium wiem z doświadczenia bo rozbieram auta codzienne.

Ciekawe, że w tym wątku (i nie tylko w tym) najwięcej krytykują osoby niemające Giulii/Stelvio

Może tak, ale z drugiej strony ilu z was jeździło Porsche?

Ja miałem okazję jechać i jednym i drugim i szczerze powiem: pomiędzy Macanem a Stelvio jest w moim odczuciu różnica całej klasy.
Jeśli te auta byłyby dostępne w podobnej cenie (po rabatach etc.) to brałbym Macana.

Z całą moją sympatią do marki AR (a mam w tej chwili dwie alfy, gdyby ktoś pytał) do Stelvio mogłaby mnie przekonać tylko cena.

W tej same cenie i wyposażeniu tez wole Porsche.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Krytykuje alfę chociaż mam 2 teraz i miałem wcześniej 3. Za drogi i wykonanie dalekie do premium wiem z doświadczenia bo rozbieram auta codzienne.
Mam Kumpla, który jezdził citroenem i ciągle biadolił jakie to g***, nie baczył na to, że kupił tą cytryne jak miała już 16 lat na karku i pieron wie jaki przebieg, citroen to najgorsze auto wg niego.
Później kupił mercedesa, ten ma z kolei jeszcze więcej lat niż miał ten citroen jak dokonał żywota, naprawia go niemal co weekend bo wszystko się sypie, ale wg niego to jest nadal mega fura, jak jezdzi... bo jak nie, to wspomina, ze moze trzeba by ja sprzedac;-)
Wierzę, że i Tobie w takim razie uda się w końcu sprzedać te truchła i kupić coś na wypasie, może nawet premium.

Kurcze, nie wiem z czego to wynika, ale na tym forum pisze się głównie w dwóch tematach, jakie alfy sa z****** i kiedy marka zniknie z rynku, a drugi to, jakie z****** są, elektryki i dlaczego znikają z rynku v8'ki:-D
Gratki ;-)

Kiedyś na ławce było napisane dupa, chciałem pogłaskać i mi weszła drzazga. Weź pójdź do salonu Porsche i zorientuj się, jakie można dostać realnie rabaty, później filozofuj o kreatywnym konfigurowaniu rabatów. Pomijam już fakt ile na to Porsche do produkcji poczekasz

Kiedyś na ławce było napisane dupa, chciałem pogłaskać i mi weszła drzazga. Weź pójdź do salonu Porsche i zorientuj się, jakie można dostać realnie rabaty, później filozofuj o kreatywnym konfigurowaniu rabatów. Pomijam już fakt ile na to Porsche do produkcji poczekasz

Dokładnie to. :D
Sami filozofowie.

Macan to świetne auto, ale jest dużo droższe. I nie ważne jak byście sobie tego nie policzyli albo równoważyli innymi argumentami.

Mam Kumpla, który jezdził citroenem i ciągle biadolił jakie to g***, nie baczył na to, że kupił tą cytryne jak miała już 16 lat na karku i pieron wie jaki przebieg, citroen to najgorsze auto wg niego.
Później kupił mercedesa, ten ma z kolei jeszcze więcej lat niż miał ten citroen jak dokonał żywota, naprawia go niemal co weekend bo wszystko się sypie, ale wg niego to jest nadal mega fura, jak jezdzi... bo jak nie, to wspomina, ze moze trzeba by ja sprzedac;-)
Wierzę, że i Tobie w takim razie uda się w końcu sprzedać te truchła i kupić coś na wypasie, może nawet premium.

Kurcze, nie wiem z czego to wynika, ale na tym forum pisze się głównie w dwóch tematach, jakie alfy sa z****** i kiedy marka zniknie z rynku, a drugi to, jakie z****** są, elektryki i dlaczego znikają z rynku v8'ki:-D
Gratki ;-)

Widzisz kolego, jeżdżę o 5 lat 159SW (było 1,9 jest 2,4ti) i jestem z nich bardzo, bardzo zadowolony. Bardzo czekałem na Tonale, bo Stelvio nie bardzo pasuje żonie (za duże) i cenowo trochę poza naszym zasięgiem się zrobiło. Gulia niby tak samo długa, ale już jej bardziej pasuje (za kobietą nie nadążysz). Ale funkcjonalność sedana ją przekreśla. Z kolei Tonale idealne funkcjonalnością i gabarytami ale dyskwalifikują oferowane "silniki". Tak więc chcąc nie chcąc musiałem szukać auta u innych producentów. I pojeździłem końcem roku po różnych salonach i pomacałem, pojeździłem wieloma autami. Jak zaczęliśmy to na chłodno analizować i podliczać, to oferta i możliwości produktów Alfy Romeo nie są takie cudowne. Tak się traci klienta. Gdyby Alfa miała w ofercie produkt który nam chociaż mniej więcej odpowiada (z naciskiem na więcej)- kupilibyśmy bez sprawdzania oferty konkurencji. Nie mniej jak będę sprzedawał 159, to będzie mi żal. "Polak płakał jak sprzedawał" :)..... Będę dzwonił do kupującego posłuchać jak silnik chodzi :)....

a to że forum umiera... to chyba znak czasu facebook przejmuje jego funkcje.

co do Porsche. weźcie jeszcze pod uwagę 2 rzeczy:
1. Koszty obsługi w ASO ( a czasami trzeba z jego usług skorzystać)
2. Januszowatość niektórych naszych przełożonych / kontrahentów. kupisz za dobre auto i zapomnij o podwyżce .... kontrahenci też potrafią podejść do sprawy "kupił taką furę, to pewnie ze mnie zdziera, trzeba poszukać kogoś innego...."
Alfa aż tak w oczy nie kłuje

Ostatnia edycja:
Kiedyś na ławce było napisane dupa, chciałem pogłaskać i mi weszła drzazga
Hahaha, ale się uśmiałem, żart najwyższych lotów.
Czyli jeśli gdzieś przeczytamy,że Alfa daje 15 % to jest to "najprawdziwsza prawda", ale jeśli przeczytamy to o Porshe to ha,ha ha....
P.S Ludzie na forum Porshe piszą o kilkunasorocentowych rabatach, ale przecież "ha ha ha jakie to głupie, weż się chłopie...."

- - - Updated - - -

Dokładnie to. :D
Sami filozofowie.

Macan to świetne auto, ale jest dużo droższe. I nie ważne jak byście sobie tego nie policzyli albo równoważyli innymi argumentami.

No jeśli przyjmiemy że Alfa daje 15 % rabatu, a Porshe 5 % to w "cudowny" sposób Alfa okaże się dużo tańsza, tyle tylko,że to tak nie wygląda.

- - - Updated - - -

No tak, krytykowane są tutaj również Skody, Audi, BMW, Seaty,Mercedesy...ale jak to, każdy na forum ma te auta?

I powstają na ten temat wątki na 60 stron. Yhy, jasne.

Stelvio (...) cenowo trochę poza naszym zasięgiem się zrobiło
Mam wrażenie, że to jest jedyny powód krytyki Giulii/Stelvio przez posiadaczy 166/159/156.
Giulia/Stelvio nawet jako używane trzymają cenę.
Więc trzeba jakoś uzasadnić brak możliwości zakupu.
Najprościej krytykując i odwołując się do konkurencji.
Czas taniej motoryzacji, w tym taniej Alfa Romeo się skończył, czy to się komuś podoba, czy nie.
Mnie też to wkurza ale tak jest.

Jest jeszcze druga strona medalu, zakup to jedno, polak znany że kupi żeby pokazać że ma, ale potem przychodzi weryfikacja jego portfela... jak i sąsiedzkie donosy. Tak więc czasem nie każdy zechce wydać 300k na porsche żeby świeciło na osiedlu, a alfa... to tylko alfa...
Podobnie z serwisem, ubezpieczeniem i innymi kosztami pobocznymi.

2. Januszowatość niektórych naszych przełożonych / kontrahentów. kupisz za dobre auto i zapomnij o podwyżce .... kontrahenci też potrafią podejść do sprawy "kupił taką furę, to pewnie ze mnie zdziera, trzeba poszukać kogoś innego...."
Alfa aż tak w oczy nie kłuje
Chyba odwrotnie.
Kupił drogi samochód, to pewnie zarabia na boku i zaraz gdzieś odejdzie, więc lepiej dać mu podwyżkę. Znam to z autopsji.
Ale to dotyczy poszukiwanych fachowców.

Hahaha, ale się uśmiałem, żart najwyższych lotów.
Czyli jeśli gdzieś przeczytamy,że Alfa daje 15 % to jest to "najprawdziwsza prawda", ale jeśli przeczytamy to o Porshe to ha,ha ha....
P.S Ludzie na forum Porshe piszą o kilkunasorocentowych rabatach, ale przecież "ha ha ha jakie to głupie, weż się chłopie...."

No właśnie zastosowałem żart takich lotów, co by był powszechnie zrozumiany, no ale okazuje się, że pomimo Twojego obruszenia był naprawdę zbyt wysokich lotów, bo nie zrozumiałeś o co mi chodziło.
Tu nie chodzi, co kto napisze, tylko jak naprawdę to wygląda i na jakie realnie można liczyć rabaty i w Alfie i w Porsche. Tak się składa, że przed zakupem Stelvio Q, brałem pod uwagę Macana GTS.
W konfiguratorze wyszedł całkiem nieźle cenowo, ba nawet ciut mniej od Quadrifoglio. No i tyle teorii:
Macan, jaki mnie interesował wyszedł bodajże ok 498 tys. (do produkcji), rabat jaki mi zaoferowano max, to 5% - 473 tys.
Stelvio cennikowo 504 tys. wyniosło mnie finalnie 418 tys.
Według Ciebie jest różnica, czy dalej opieramy się na tym, co kto napisał?

Co prawda porsche nie drążyłem za bardzo bo gdy chciałem dołączyć do grupy na FB macan, to administratorem okazał się gość, który robi sobie selfie z chiwawą w jacuzzi, czy tam jak to się pisze tę rasę. Później, to musiał być znak, żebym nie zbłądził, na parkingu zobaczyłem, jak z Macana S wysiadła zdrowa dupa w obcisłych leginsach, która finalnie okazała się gościem.
Zatem pozostałem przy Alfie :)

Amortyzatory
Powrót