Przyszłość Giulia/Stelvio i całej Alfą Romeo

Nie no, jak. Odpalasz dowolna ofertę na stronie dealera/OtoMoto lub otrzymana od handlowca w PDF i masz zawsze jak byk podana cenę katalogowa i cenę sprzedaży po rabacie. No nie wiem co tu zawiłego.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To że jako klient najpierw zapoznam się z ofertą w cenniku/konfiguratorze, a nie będę buszował po dealerach na OtoMoto nie wiedząc nawet jakie wyposażenie, silniki, napędy są w ofercie. I na tym etapie potencjalnie się odbiję, bo zobaczę, że Alfa kosztuje tyle co BMW. Jak się mocno spodoba i nie mam uprzedzeń do marki to zacznę grzebać dalej, ale jak sam wiesz na tym polu Alfa nie ma lekko, dlatego musi na starcie oferować coś, czym deklasowałaby konkurencję.

Nie no, jak. Odpalasz dowolna ofertę na stronie dealera/OtoMoto lub otrzymana od handlowca w PDF i masz zawsze jak byk podana cenę katalogowa i cenę sprzedaży po rabacie. No nie wiem co tu zawiłego.
Musisz chcieć. Bardzo chcieć. Ja na ten przykład poklikałem w konfiguratorze, pojechałem do salonu na jazdę próbną. Zostałem mówiąc wprost olany, więc Alfa została skreślona. To nie czasy, żeby się dobijać o ofertę i rabaty. Konkurencji jest dużo i ma inne, bardziej otwarte podejście do klienta. Lub też mówiąc wprost obsługę na dużo wyższym poziomie. Jeśli salon marki "premium" na etapie ofertowania robi klientowi pod górkę to jak sobie pomyśle jak będzie wyglądała obsługa w razie jakiś problemów gwarancyjnych.... nie no nie.

- - - Updated - - -

Kontynuując gównoburzę, chciałbym cię kolego uświadomić, że Gulia to bardziej odpowiednik Octavii. W segmencie Superb Alfa nawet nie podjęła rękawicy i nie oferuje nic. Za wysokie progi.

Musisz chcieć. Bardzo chcieć. Ja na ten przykład poklikałem w konfiguratorze, pojechałem do salonu na jazdę próbną. Zostałem mówiąc wprost olany, więc Alfa została skreślona. To nie czasy, żeby się dobijać o ofertę i rabaty. Konkurencji jest dużo i ma inne, bardziej otwarte podejście do klienta. Lub też mówiąc wprost obsługę na dużo wyższym poziomie. Jeśli salon marki "premium" na etapie ofertowania robi klientowi pod górkę to jak sobie pomyśle jak będzie wyglądała obsługa w razie jakiś problemów gwarancyjnych.... nie no nie.

- - - Updated - - -

Kontynuując gównoburzę, chciałbym cię kolego uświadomić, że Gulia to bardziej odpowiednik Octavii. W segmencie Superb Alfa nawet nie podjęła rękawicy i nie oferuje nic. Za wysokie progi.

Takie bajeczki zawsze można napisac, bo są nie do zweryfikowania. Już widze, jak Ciebie olali. W jakim salonie i czy pisałeś o tym w jakimś wątku wcześniej? Daj linka proszę to poczytam chętnie o Twoich perypetiach. Miałem do czynienia z 4 dealerami Alfy - każdemu zależy, bo to nie dowolny salon Skody, który w miesiącu sprzeda 70 Fabii w golasie, 10 Octavii, 8 Karoqów, 5 Kodiaqow i 5 Superbow. Dealerzy Alfy zwyczajnie mało sprzedają i nie są durniami, aby na wstępie Cię olać, a tym bardziej obrzydzić jazdę próbna. To jakieś wyssane z palca bzdury i sam wiesz o tym dobrze :)

Czy możecie się uspokoić? Jak dzieci trzeba pilnować?
I przypominam nabijaczom postów, że jeżeli ktoś oczekuje reakcji moderatorów to do tego służy przycisk "raportuj". Ironizowanie nie przyniesie żadnego pozytywnego skutku.

Krążą już zdjęcia Giulii po lifcie na ulicy. Świetnie wygląda, reszta branży w segmencie znowu została mocno z tylu pod względem designu.

Krążą już zdjęcia Giulii po lifcie na ulicy. Świetnie wygląda, reszta branży w segmencie znowu została mocno z tylu pod względem designu.

Jakie zewnętrzne zmiany wizualne oprócz reflektorów,zostały wprowadzone których nie trzeba szukać z suwmiarką?

Grill jest malowany na czarny połysk. Ten lift powinien się pojawić w 2020, to nawet nie jest próba gonienia konkurencji.

Patrząc na nową 3kę - dodali świeżości, ale klienta BMW nie odbiorą, licznik jak kto woli, mi osobiście nie podobają się ekrany LCD, ale mnie już kurza ślepota ogarnia w nocy, i ekrany mnie męczą wolę te klasyczne, na ekranie pomocniczym nawigacyjnym też mi zbytnio nie zależy, osobiście wolę mniejszy czytelniejszy jak wielki ekran i 100000 informacji.
W starej brakuje mi kwarcowej szyby na liczniku, poliwęglan jest fatalny, raz że się rysuje a dwa elektryzuje i mocniej kurzy - przy cenie auta taki dodatek to zapewne kilkanaście euro...

Osobiście chciałbym zewnętrznie nową wewnętrznie starą :)

Te reflektory wystarczą z zewnątrz.
Jest przecudna. W środku brakuje pare bajerów.

Jest przecudna. W środku brakuje pare bajerów.

Zamiast paru bajerów wolałbym wyższą jakość użytych materiałów, niech już będzie też opcja w pokryciu skórą a nie srekoplastik, plus dla alfy że choć jedzie nicią przeszycia, bo nowa mazda ma nić wytłaczaną w plastiku... to dopiero hardcore.

Panowie, naprawdę kocham Alfę, ale powiem tak:
To co zawierał lift, albo raczej MY2020, powinno być na debiucie
To co wyszło teraz, powinno być w MY2020 (ale jeszcze też normalne zegary dostępne, bo jeszcze nie kupiłem wtedy drugiego Stelvio ;)
A teraz, powinien być Head up, wentylacja foteli i kamery 360, keyless na 4 drzwiach, a nie tylko z przodu i MHEV 330 koni, taki jak np. z Ghibli

I teraz nie mówię, że to must have dla mnie, ale jeżeli chcą konkurować z innymi graczami w klasie premium, tak powinno być. Niestety czy nam się to podoba czy nie, taki jest większościowo wymóg rynku i tego chce większość klientów...

[MENTION=81445]Kurynio[/MENTION]
dokładnie to samo mówię różnym znajomym od dawna. Dokładnie taka powinna być kolejność modyfikacji, choć te wentylowane fotele to od zawsze powinny być. No i zegary analogowe w opcji za dopłatą. Ale to często nie klienci decydują, tylko managment i księgowi. Bo bodajże ford monitorował auta przez swój odpowiednik Alfa Connect Box jak otwierają drzwi i doszedł do wniosku, że w tylnych drzwiach nie potrzeba keyless i można zaoszczędzić.

A teraz, powinien być Head up, wentylacja foteli i kamery 360, keyless na 4 drzwiach, a nie tylko z przodu i MHEV 330 koni, taki jak np. z Ghibli

Zgadzam się w 100% :)
Nowe światła fajne, brakowały mi takich od samego początku. Nowe zegary to powinna być opcja (albo stare powinny być w opcji), bo nie każdy lubi wyświetlacze.

Zupełnie za to nie rozumiem braku opcji typu felgi, tapicerka, tylko kilka kolorów na krzyż... dramat.

Machaju; Kontynuując gównoburzę napisał:
Za wysokie progi? SuperB przy Giulii to w miarę luksusowa i pojemna taczka
, służąca do przemieszczania się z A do B, - na przykładzie tego auta można dowiedzieć się co to znaczy. Zero przyjemności z prowadzenia, ta jest już większa przy zwykłej 156. Bajery oczywiście są: ledowe Matrixy, cyfrowy wyświetlacz- dla gadżeciaży jak znalazł. I jeszcze tempomat dynamiczny- przydatny jedynie na pustej autostradzie. Ale jest też wielki bagażnik , do którego można wsadzić nawet rower, nie demontując go. No i mało pali, i to tyle. Takie to wysokie progi. A wiem o czym piszę , bo mam służbowa SuperB i prywatnie Alfy. Dla przyjemności jeżdżę Alfami, choćIMG_1351mm.jpg musze płacić za paliwo.

...i doszedł do wniosku, że w tylnych drzwiach nie potrzeba keyless i można zaoszczędzić.
Wiem, że powyższe to o Fordzie, ale może wszystkie te braki w Alfie to odwrotna strategia? Nie wkładajmy czegoś z oszczędności i zobaczymy za czym rynek będzie marudził? W końcu skoro Alfa przykłądowo mogła kupić od Boscha PDC (i pewnie większość sterowników) to mogła i wszystko inne o czym mówicie też wziąć od zewnętrznych dostawców. Nawet nie trzeba tego konstruować przecież...
Swoją drogą, mi osobiście to głównie tych kamer brakuje. Słaba jest widoczność w Stelvio, 360 przydałoby się mocno. Tylna kamera - sami wiecie, jako weryfikator czy czegoś nie ma tuż za klapą - ok, ale tylne słupki sporo zasłaniają i kamera ze znacznie większym kątem byłaby naprawdę pomocna. W byle jakiej Toyocie za pół ceny można na kamerę bez lusterek jeździć jak ktoś tak lubi to się da, w Alfie bez szans.

Zaraz, bo nie śledzę konfiguratorow Alfy.
Czy ja dobrze rozumiem że nie ma nowa Giulia HUDa przed maską, kamery 360 i wentylowanych foteli? Nawet w opcjach jak nie w podstawie ?
To co ten lifting poza lampami (dyskusyjne czy bardziej pasujące do bryły i nawiazan do 156 ale ok urawnilowka do Tonale, swoją drogą ... Ciągle jedzie na historii nic wyznaczającego trendy...) w zasadzie wnosi?.
Może choć tym razem nieawaryjny odmieniony multiair? Zapisywanie logow i błędów w ECU? Czy jeszcze większe lagi skrzyni i opóźnienia DBW dla spełniania norm?

Według informacji, jakie posiadam zmiany obejmują:
-lampy matrix full led
-cyfrowe zegary
-bezprzewodowy AA/cp
- lampy tył chyba jak w Q
- trochę zmieniony zderzak przód
Jak coś pominąłem to poprawcie

Profil instalfisti na Instagramie, który wrzucił już pierwsze zdjęcia i filmy Stelvio i Giulii 2023 z salonu z Palermo napisał mi, że zaktualizowane jest oprogramowanie na tablecie i poprawiona jest jakość kamery cofania. Nie wiem jednak na ile to prawda :)
Wczoraj na kanał YT Alfa Romeo zostały wrzucone reklamówki systemów Alfa Connect: https://www.youtube.com/@AlfaRomeo/videos. Są na nich dostępne te same usługi co w Tonale, a na wizualizacjach usług widoczne zarówno Stelvio, jak i Giulia.

zwróciliście uwagę jak brzmi pełna nazwa strony internetowej Alfy Romeo (to co się wyświetla na górze przeglądarki na pasku)?
Oficjalna strona Alfa Romeo | SUV-y i crossovery | Alfa Romeo PL

Także jakby się ktoś zastanawiał gdzie zmierza Alfa i gdzie jest miejsce Gulii i dlaczego nie ma Gulietty.

Ostatnia edycja:
zwróciliście uwagę jak brzmi pełna nazwa strony internetowej Alfy Romeo (to co się wyświetla na górze przeglądarki na pasku)?
Oficjalna strona Alfa Romeo | SUV-y i crossovery | Alfa Romeo PL

Także jakby się ktoś zastanawiał gdzie zmierza Alfa i gdzie jest miejsce Gulii i dlaczego nie ma Gulietty.

No już bez jaj, przecież to niepełna nazwa
Bez tytułu.jpg

Amortyzatory
Powrót