Do ufoludka
Zadałbyś sobie trochę więcej trudu i znajdziesz bez problemu Giulie 2023 za 230 tyś zł z pakietem asystentów i jakimiś innymi pierdołami. Oczywiście piszą że to jest cena przy leasingu ale kredyt też wchodzi w grę. Za BMW 3 podobnie wyposażoną trzeba dać dużo więcej.
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-...me-280-km-q4-szary-vesuvio-my23-ID6Fcrxy.html
Po ostatnim wpisie miałem się tu już raczej nie udzielać (gównoburze to nie dla mnie) ale odpowiem Ci, bo w przeciwieństwie do wreszcie zbanowanego użytkownika zalezi potrafisz pisać kulturalnie.
Dawno widziałem to ogłoszenie. Ta Giulia ma podstawowe audio z 6-8 małymi głośniczkami (po 2 w każdych drzwiach) bez subwoofera, co w aucie za ponad 200 tysięcy dyskwalifikuje u mnie taką konfigurację. Dodaj H/K i wymuszoną w tym przypadku skórę na konsoli (w Alfie lepsze audio występuje tylko w pakiecie) i cena rośnie o 13 tysięcy. Poza tym w ogłoszeniu wyraźnie zaznaczyli, że cena obowiązuje przy finansowaniu i ubezpieczeniu dealera. Zechciej zewnętrzny kredyt/leasing albo zapłatę gotówką i będziesz musiał dodać kolejne 7-10. Przecież to zagrywka znana od dziesięcioleci (pierwsza wprowadziła ją chyba grupa VAG ze swoim Volkswagen Bankiem), że dealer daje niby magicznie wyższy rabat, żeby później skroić klienta na odsetkach.
Serio... Interesuje się nowymi sedanami, powoli rozglądam się za jakimś nowym zakupem (aczkolwiek ciśnienia na zakup wielkiego nie mam), w ostatnim czasie odbyłem kilka jazd testowych i dostałem kilka ofert. Na poliftową Giulię nie ma szans dostać rabatu wyższego niż 10% (z reguły to skromne 6-7). Jedynie na to co stoi na ekspozycjach/placach dostaniesz 14, 15, 16, a z każdym kolejnym tygodniem będzie to pewnie jeszcze więcej. Nie wierzysz? Zrób konfigurację na stronie Alfy i wyślij do kilku dealerów z prośbą o odzew.
Z tym BMW też się do końca nie zgodzę, chyba że inaczej pojmujemy słowa "podobna konfiguracja" i "podobna cena". Dla mnie podobna konfiguracja w BMW to silnik 250 koni (bo mocniejszego w normalnej wersji nie ma), napęd xDrive, asystenci, pakiety multimedialne, itp. itd., ale już nie dodatkowe, akcesoryjne, większe felgi (uważam że na nasze drogi 18 cali to idealny rozmiar, tym bardziej że trójka nie ma jakichś olbrzymich nadkoli i na standardowym rozmiarze z pakietu M wygląda wystarczająco atrakcyjnie) czy dodatkowy pakiet obszycia skórą (to, że Alfa go wymusza nie znaczy że i w BMW muszę go dobierać). Dla mnie zamiast pogarszającej komfort większej felgi czy eko skóry w miejscu którego i tak nie dotykam ważniejsza jest np. 3 strefa klimatyzacji (żeby pasażer z tyłu mógł sobie indywidualnie ustawić temperaturę), lepsze audio czy wyciszenie kabiny (dlatego w BMW dobrałem laminowane szyby boczne których Alfa w ogóle nie oferuje). Tak rozumiem "podobną konfigurację", a nie jako odtwarzanie wszystkiego 1 do 1 i to głównie w jedną stronę na zasadzie "skoro Alfa coś ma to i do BMW muszę to dobrać i to nieważne, że do Alfy nie mogę wziąć opcji które w BMW występują". Między innymi z tego powodu większa dyskusja ze zbanowanym kolegą nie miała sensu, bo on wklejał jakieś ezgotyczne oferty na BMW z pakietami stylistycznymi, przyciemniającymi, itp. itd. zalegające na otomoto (sensowne konfigi rozchodzą się na pniu), które jak w każdej marce premium szybko windowały tylko cenę, a później pełen samozadowolenia stwierdzał że "do zakupu podobnej beemki bez 300 tysięcy nie podchodź". Serio, wejdź na stronę BMW/Audi/Volvo, zaznacz w konfiguratorze tylko to co najpotrzebniejsze, a później to samo zrób w Alfie i porównaj ceny. Zresztą kilka postów wcześniej bardziej szczegółowo opisałem wybrane dodatki z konfiguratora, które w BMW dały katalogowe ~285 tysięcy i transakcyjne, po rabacie ok. 10%, ~255 tysięcy, co jest IMHO kwotą podobną do 245-250 za Giulię.
Podobne wyceny zrobiłem wcześniej także dla S60, C klasy i A5. W przypadku Audi kwotowo wygląda to bardzo podobnie, Volvo jest o te kilka-kilkanaście tysięcy tańsze, Mercedes kilkanaście tysięcy droższy. Przy tak stosunkowo niewielkich różnicach cenowych ciężko zdecydować się na zakup Alfy, a patrząc po wynikach sprzedaży nie tylko ja tak myślę.
Interesować się to jedno, a dokonać wyboru to drugie. Póki co, to patrząc na lecącą po równi pochyłej sprzedaż Giulii to może i się interesują, ale nadal wybierają konkurencję.
Ja jestem właśnie jednym z takich klientów. Powoli, nieśmiało noszę się z zakupem nowego auta, szukam czegoś z segmentu D, a więc z oczywistych względów Giulia była w kręgu zainteresowania (m.in. dlatego zarejestrowałem się na tym forum).
Modelu przedliftowego nie brałem pod uwagę bo uważam, że w naszym kraju gdzie przez blisko pół roku ciemno robi się już po 16, jak najlepsze światłą to podstawa, a nawet mocniejsze Xenony Alfy w mojej ocenie nie zbliżały się do topowych LEDowych rozwiązań konkurencji (LED LEDowi nie równy, czego spora część chyba nie dostrzega; nie piszę tu o LEDach ze Skali czy Tipo, tylko Matrixach z C klasy albo Audi A4/5). Czekałem więc na to, co pokaże polift i generalnie się nie rozczarowałem. Są matrixy, są nowocześniejsze multimedia, pozostał atrakcyjny design bez atrapoviczów jak w C klasie. Problemem są ubogie możliwości konfiguracyjne (Alfa w imię cięcia kosztów uprościła linię montażową do maksimum), które niepotrzebnie windują cenę, przez co posiadająca interesujące mnie dodatki Giulia kosztuje podobnie, a czasem nawet więcej niż seria 3, S60, A5.
Tu masz dla porównania BMW 3 w podobnej konfiguracji (296 tyś):
https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-s...towy-m-kamera-dostep-komfortowy-ID6FdMuz.html
Odejmij sobie rabat nawet 10% to wychodzi ok 270 tyś to masz całe 40 tyś taniej za Alfę.
Wcześniej Cię pochwaliłem, naprodukowałem się z odpowiedzią na kilka akapitów, a teraz zaczynasz manipulować jak zalezi.
Po pierwsze, nie wiem jak była konfigurowana ta trójka że wyszło im katalogowe 296 tysięcy. Podejrzewam, że nie wszystko było brane w pakietach tylko dokładane oddzielnie. Poza tym w konfiguracji są takie dodatki jak np. pakiet Shadowline, oświetlenie ambiente, galwanizowane wykończenie i inne opcje, które nie są standardem, nie ma ich Alfa, a w BMW windują cenę. Być może jest też tam jeszcze jakieś akcesoryjne zawieszenie czy opcjonalny układ kierowniczy - aż tak obeznany w oznaczeniach BMW nie jestem. Wiem tylko, że jak w marce premium szaleje się w konfiguratorze i dodaje co popadnie, to cena szybko idzie do góry (to nie Alfa, gdzie masz kilka opcji na krzyż). Wcześniej pisałem co ja bym dodał, co uważam za przyzwoite wyposażenie i co przy silniku 250 koni i napędzie 4x4 nie przekroczyło katalogowych 290 tysięcy. Odejmij z wklejonej oferty wspomniane opcje i katalogowa cena spadnie poniżej 290 tysięcy.
Po drugie, te 290 tysięcy to cena katalogowa, z których po rabacie zejdziesz do okolic 260 tysięcy i będzie to kwota bez żadnych gwiazdek, typu "musisz mieć firmę, flotę X pojazdów czy wziąć leasing i ubezpieczenie w naszym banku". W ofercie na Giulię do której się odnosisz i która rzekomo kosztuje 232 tysiące, 232 tysiące jest to cena "obowiązuję przy zakupie na firmę w finansowaniu i ubezpieczeniu oferowanym przez dealer'a". Normalna kwota dla Kowalskiego płacącego gotówką ostrożnie licząc podskoczy do okolic 240-245.
Po trzecie, Giulia z Twojej oferty ma podstawowe audio, dodaj H/K i cena idzie o 13 tysięcy w górę, dając finalnie 253-258 tysięcy. Załóżmy nawet hipotetycznie, że do Alfy można dobrać samo H/K za około 5 koła, da to cenę 245-250 tysięcy.
Różnica między Giulią a podobnie wyposażoną tróją w magiczny sposób z ogromnych 40 tysięcy o których piszesz skurczyła się do okolic 10-15. Sorry, ale dla mnie przy konfigu za ponad 250 tysięcy jest to różnica pomijalna i w pełni uprawnia do stwierdzenia, że te konfigi kosztują podobne pieniądze i w Alfie tylko modele przedliftowe można wyrwać w atrakcyjnych cenach.