• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

MX poziom oleju przekroczony

Bartw

Nowy
Auto
Giulia Veloce
MAX poziom oleju przekroczony

Witam wszystkich. Wczoraj pojawił mi się komunikat jak w temacie. Giulia Veloce 3000 km przebiegu, olej fabrycznie zalany, nic nie było uzupełniane. Co może być przyczyną wzrostu poziomu oleju w samochodzie z benzynowym silnikiem? W dieslu rozumiem - niedokończone wypalanie DPF-a, ale w benzynie? Czy GPF też w trakcie wypalania dodatkowo dawkuje paliwo?

Może stał dłużej pochylony i komputer zczytal stan ponad max.

W instrukcji jest opisane jak zresetować czujnik poziomu oleju. Zrób cała procedurę na prostym parkingu.

Przeprowadziłem procedurę sprawdzania poziomu oleju i niestety nie dało to efektów. Finalnie auto trafiło do serwisu, gdzie stwierdzono przekroczenie poziomu o 0,4l. Prawdopodobnie dostało się paliwo z niedokończonej procedury wypalania GPF, chociaż ostatnie wypalanie zakończyło się prawidłowo. W efekcie wymieniłem filtr i olej na świeży i będę obserwował co się dalej dzieje. Po czym rozpoznać, że procedura wypalania się rozpoczęła? Zwiększone spalanie? Wyższe obroty? Czy załącza jakieś dodatkowe urządzenia?

grubo... jeździłeś jakoś ciagle po mieście czy zamulasz czy dynamicznie...
Ja mam 37 tys km na liczniku i ewentualnie dolewam po zmianie bo zawsze za mało tankują

Codziennie 12 km w jedną stronę drogami lokalnymi. Raczej nie zamulam, ale też do odcinki też nie jeżdżę. Pierwsze km raczej delikatne były z racji docierania.

Prawdopodobnie dostało się paliwo z niedokończonej procedury wypalania GPF,

Tak powiedzieli w serwisie? Możesz podać adres? GPF nie wypala sie przez zwiekszenie dawki paliwa, której silnik nie moze spalić, tylko przez zwiekszenie temp. spalin. A to uzyskuje się przez zubożenie mieszanki. Obym był w mylnym błędzie, ale to mogą być pierścionki

Ostatnia edycja:
Dzięki za info. Będę obserwował na bieżąco poziom oleju i jak zacznie znowu rosnąć to wtedy nie odpuszczę.

Amortyzatory
Powrót