• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Szum powyżej 50 km/h

Michal94

Użytkownik
Auto
Giulia
Witam po majowce w Chorwacji 2300 kilometrów zauważyłem wyraźny szum z kół powyżej prędkości 50 km/h. Auto krajowe bezwypadkowe przebieg 40 tys.
Jeszcze na gwarancji do sierpnia
Opony już się zużyły- fabryczne michelin aczkolwiek chyba ostani sezon.... czy łożyska w kołach ?
Trochę dziwne jak na nowe auto.....
Co wy na to ?

Wymien opony skoro zuzyte, w nowych zwroc tez uwage na poziom generowanego halasu. trzeba zawezac. Masz troche czasu do końca gwarancji jakby to nie to.

U mnie też troszczeczke koła i okolice lusterka słychać mocniej niż kiedyś. Tylko że mam już 5 latek. Podejrzewam, że uszczelki mi się zestarzały. Drzwi jakoś za łatwo się zamykają:) Ktoś używał może uszczelek z polifta do przedlifta?
Odn szumu opon to czy ten misiek w nadkolu się zużywa?

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

nikt się nie chwalił taką zmianą, ale ktoś wkładał do środka uszczelki dodatkowy sznur EPDM, było o tym na forum kilka razy, ale musisz poszukać - nie pamietam w którym wątku

Odn szumu opon to czy ten misiek w nadkolu się zużywa?

Mówimy o przodzie czy tyle
Bo z przodu jest plastik a z tylu dywan - misiek ?

U mnie wyraźnie "podwiewało" gdzieś od dołu dzrzwi lub okolic zamka. Było słychać głównie przy bocznych porywach wiatru.
Na ostatnim przeglądzie wyregulowali drzwi i problem został rozwiązany

Na ostatnim przeglądzie wyregulowali drzwi i problem został rozwiązany

Czyli docisnęli je? Hmm, u mnie licują się dobrze z błotnikiem. Jeszcze się przyglądałem uszczelkom od strony kierowcy i dziwne w sumie jest to, że uszczelka jest podwójna jest od okolic lusterka w górę, a w dół (wzdłuż pionowej szpary) - nie.

To taki dźwięk jakby toczonego koła lub łożyska, zmniejszyłem trochę ciśnienie w oponach do 2.2 bo miałem 2.9 dużo.... ale tak mi na serwisie napompowali... trochę lepiej, w sensie dźwięk pojawia się przy wyższej prędkości- ale nie nasila się.
Hmmm czyżby to opony... maja przejechane może z 30 tys michelin primacy3 aczkolwiek auto dwa lata stało jako wystawowe może się odkształcily...

Czyli docisnęli je? Hmm, u mnie licują się dobrze z błotnikiem. Jeszcze się przyglądałem uszczelkom od strony kierowcy i dziwne w sumie jest to, że uszczelka jest podwójna jest od okolic lusterka w górę, a w dół (wzdłuż pionowej szpary) - nie.

Zgłaszałem dźwięk i żeby sprawdzili czy uszczelki są ok, powiedzieli że drzwi wyregulują i będziemy myśleć dalej jak nie pomoże. Pomogło. Nie zauważyłem też różnicy w zamykaniu drzwi. Oczywiści nic nie było widać, drzwi spasowane są ok co nie znaczy, że nie można lepiej ;)

To taki dźwięk jakby toczonego koła lub łożyska, zmniejszyłem trochę ciśnienie w oponach do 2.2 bo miałem 2.9 dużo.... ale tak mi na serwisie napompowali... trochę lepiej, w sensie dźwięk pojawia się przy wyższej prędkości- ale nie nasila się.
Hmmm czyżby to opony... maja przejechane może z 30 tys michelin primacy3 aczkolwiek auto dwa lata stało jako wystawowe może się odkształcily...

Ja bym obstawiał poząbkowane opony.
U siebie miałem głośny szum przy około 70kmh i okazało się ze to poząbkowane opony z przodu i z tyłu.
Jak zmienisz opony to koniecznie ustaw geometrię.

Ja bym obstawiał poząbkowane opony.
U siebie miałem głośny szum przy około 70kmh i okazało się ze to poząbkowane opony z przodu i z tyłu.
Jak zmienisz opony to koniecznie ustaw geometrię.

Masz racje tez tak obstawiam- opony zmieniałem w ASO i zjeby napompowali 3 bary

Dłuższa trasa obciążenie i opony się wyząbkowały
Ciekawe jak im to teraz udowodnić...... miałem zamiar przelatac jeszcze ten sezon
Wrrrr

Amortyzatory
Powrót