• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Awaria Connect Box

netzmark

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
Stelvio 280KM MY21 Veloce
Dwa razy już mi wyskoczył komunikat "Moduł Connect Box uległ uszkodzeniu, skontaktuj się z serwisem w celu naprawy".
Po naciśnięciu OK - niby wszystko wydaje się działać normalnie.
Wydaje mi się, że to się pojawiło w obu przypadkach podczas szybkiego wrzucenia wstecznego biegu zaraz po odpaleniu silnika (jeszcze podczas startowania wyświetlacza). Ciemny ekran a po jakiejś minucie logo i w/w komunikat.

Dziś jadę do serwisu na akcję związaną ze światłami to im powiem żeby to też sprawdzili przy okazji.
Ale chętnie bym usłyszał od Was czy to jakaś znana usterka.

u mnie bardzo znana :D
serwis walczy z tym tematem od półtorej roku. Po raz pierwszy pojawił się ten komunikat po nieudanej aktualizacji modułu, która przyszła automatycznie "via air". Wymieniono mi ten moduł już dwa razy i co jakiś czas ten komunikat mi się pojawia. Przy okazji nie działały niektóre rzeczy z aplikacji w telefonie. Po jednej z akcji serwisowych zaczęły działać te niedziałające, a zniknęły te które były (otwieranie i zamykanie drzwi). Po interwencji telefonicznej na infolinii Alfy uruchomiono mi po kilkunastu dniach te funkcje zdalnie z Włoch. Brakuje mi jeszcze send&go i znów pojawił się komunikat o awarii modułu. Mam od 10 dni auto zastępcze, moja Alfa stoi w serwisie i walczą z tematem. Jakby Twój serwis miał problem to niech dzwonią do Szczecina, a jak znają rozwiązanie to też niech zadzwonią i podzielą się wiedzą

Ok, dam Ci znać dziś wieczorem co powiedzieli :-).

U mnie te "via air" są co kilka dni, może to po którejś z nich wykonanej przy wcześniejszym uruchomieniu?? - nie potrafię powiedzieć. Najbardziej kojarzy mi się z tym szybkim powerOn+wsteczny co u mnie jest w zasadzie nagminne (każdy wyjazd z garażu a czekać mi się nigdy nie chce żeby się "system" do końca podniósł).

Nie wiem czy coś mądrego się dowiem... "Jest kampania serwisowa na Connecta i przeprowadzimy od razu".

Ciekawe, bo ja rozmawiałem z przemiłą panią z Włoch na infolinii 10 dni temu i spytałem czy nie ma dla mnie jakiś kampanii i sprawdziła, że nie ma. A przecież wiedziała o moim problemie z ACB. I już 10 dzień robią tę kampanię?

Wgrali mi dwa updaty. Na protokole mają numery 6439 (to AFLS) i 6456 (to powinen być ten ConnectBox).
Subiektywnie, wydaje mi się, że szybciej przełącza się ekran, z widoku kamery cofania do głównego. Ale może to autosugestia.
Animacje drzwi działają. Send&Go także.
Numer firmware 132.003 - ale nie wiem czy się zmienił, przedtem też miałem 132 tylko niestety nie pamiętam czy 003 czy inny :-(.

Ostatnia edycja:
132.003 jest dostępny od listopada 2021, więc raczej nic nowego :). Mnie się ten błąd pojawił 2 razy - raz tak sam z siebie, raz zaraz po aktualizacji z wersji 119 do 132. No ale ja nie mam nawigacji, może to dlatego :).

Mi się pojawił dwa razy pomimo nawigacji.
Na razie po updacie 6456 (który ostatecznie nie wiem co dokładnie zmienił) u mnie cisza, ale wiadomo to nic nie znaczy skoro to wyskakuje raz na miesiąc (przynajmniej u mnie).

Poczekaj trochę dłużej. Mi się pojawia tak co dwa, trzy miesiące? Od 6 maja auto stoi w serwisie właśnie na tę usterkę i brak jednej opcji w My Alfa Connect. ASO jest w kontakcie z TSO (chyba tak to się pisze, czyli z Włochami) i czekamy. Dostałem zastępcze X3, które co kilka dni mi przedłużają. Teraz mam do poniedziałku. I muszą mi to naprawić bo odstawiłem auto w ostatni dzień gwarancji.

Mi takie info pojawiło się po aktualizacji do 132. Pojawiło się jakieś 2 razy w dwa dni po aktualizacji i od tamtej pory nic (jakieś 2 miesiące)

Może jakimś tropem jest słaby akumulator.
Bo właśnie swój rozładowałem nieco za mocno podczas doświadczeń z audio - i wyskoczył mi ten komunikat (plus kilka innych odnośnie wspomagania, esp itp). Oczywiście - mógł to być tylko zbieg okoliczności...

Ja nigdy nie miałem problemu z aku, a też miałem błąd connect box.
I też zaraz po aktualizacji radia do 132.

Z menu zniknęła mi opcja połączenia SOS (przycisk w lampie sufitowej też przestał świecić).

Po rozmowach telefonicznych z obsługą we Włoszech dostałem instrukcję, aby zrestartować Connect Box.
Po tej operacji, connect box ponownie zassał aktualizację, która tym razem przeszła poprawnie - i wszystko wróciło do normy.

update.
restart connect box
Ustawienia > informacje i rozrywka > powiązane usługi > przywróć aplikacje

Ostatnia edycja:
Wskoczyła w ostatnich dniach aktualizacja connect boxa przez OTA. Zaczęło mi w końcu działać wysyłanie destynacji z aplikacji.

Dziś pojawił mi się komunikat o konieczności wymiany baterii w systemie Connect Box.

"Akumulator Alfa Connect Box wymaga konserwacji..."

Wg instrukcji obsługi, wymienić należy przy 75 000 km przebiegu, lub co 5 lat.

nowy 350 zł
Mozna go tez naładować :)

Dzięki [MENTION=35971]dziadzia82[/MENTION] za info.
Jeśli akumulator (taki jest komunikat), to logicznie powinien się naładować. Chyba, że bateria (tak jest w instrukcji). Wówczas ładowanie, to chwilowa poprawa.
Ale skoro wg instrukcji po 75tys wymaga wymiany, to chyba się zdecyduję. Teraz mi pykło 80 000km.
Póki co komunikat nie powtórzył się i kontrolka SOS znów świeci na biało / zielono (a nie na czerwono - jak podczas komunikatu).

Zobaczymy co powiedzą w ASO.

Problem z Connect Box jest ogólny i powszechny. Walczę od dwóch lat z komunikatem o awarii, wymieniono mi chyba z dwa razy moduł i też pojawił mi się komunikat o wymianie baterii. A moduł miał kilka tysięcy kilometrów i pół roku. Po kolejnej (nie liczę już której) akcji w ASO i podobno ich kontakcie z Włochami otrzymałem informację, że będzie kampania serwisowa związana z modułem. Tylko nie wiadomo kiedy :confused: . Czyli Włosi znają problem i nad nim pracują.

Ja mam MY21 i raz mi się pojawił komunikat i zaraz zniknął. Samochód ma 16 miesięcy i 23 tys. km przebiegu.

Amortyzatory
Powrót