Uszczelka smoka oleju Gulia 2.2 jtd

Delta1234

Nowy
Auto
Giulia Veloce
Witajcie, rozmawiałem z Cinsoftem o jakims wirusie i panowie uczulili mnie na uszczelkę smoka oleju, że się z pewnym przebiegiem rozsypuje, w zwiazku z tym mam pytanie czy istnieje tylko oryginał który staje się z czasem wadliwy, czy jest może jakieś rozwiązanie poza oryginałem które rozwiązuje ten problem? Np uszczelniacz z jakiegoś lepszego materiału?

Witajcie, rozmawiałem z Cinsoftem o jakims wirusie i panowie uczulili mnie na uszczelkę smoka oleju, że się z pewnym przebiegiem rozsypuje, w zwiazku z tym mam pytanie czy istnieje tylko oryginał który staje się z czasem wadliwy, czy jest może jakieś rozwiązanie poza oryginałem które rozwiązuje ten problem? Np uszczelniacz z jakiegoś lepszego materiału?

Osobiście nie wiem, ale mogę pomóc naprowadzić. Ostatnio Adrian robił sekcję Stelvio 2.2, które miało wcześniej wymienianą uszczelkę w Cinsofcie https://www.facebook.com/italianogarage/posts/767876101244158

Jak dobrze kojarzę to jeszcze więcej szczegółów było na fejsbukowej grupie Giulia/Stelvio. Możesz uderzyć do Italiano z pytaniem co można robić. Na pewno zalecają wymianę co 80 tysięcy km i nie jeżdżenie z widocznymi problemami silnika :D

Dziś po wizycie w serwisie świeżo zakupioną Giulią 2.2 210 2017r z przebiegiem 77tyś powiedziano mi, że auto miało akcję serwisową kilka miesięcy temu i została wymieniona pompa oleju ponieważ
miała wadliwą uszczelkę i jest to w tej chwili na gwarancji. Więc wynika z tego, że jednak wymieniali w niektórych egzemplarzach.

Dziś, przy przebiegu 79tyś jadąc w trasie zapalił się check oraz informacja o sprawdzeniu silnika.
Auto zwolniło, więcej jak 100km/h nie mogłem jechać, tryb DNA przestał działać.
Po podjechaniu do znajomego i wpięciu w komp pojawił się błąd pompy oleju o zmiennej wydajności.
W czwartek odstawiam auto do ASO skoro wymieniali pompę 2tyś km wcześniej.
Co może być przyczyną takiego stanu??? Ten element jest aż tak wadliwy?

Przykra sprawa, nie wiem jak pomoc ale masz może numer tej akcji serwisowej? Moja Julka miala jakieś za poprzedniego własciciela - chyba podjadę do ASO spytać czy coś może nie czeka na ten samochód jak mowisz ze tobie wyskoczyla akcja. Za 2 tygodnie będę robił prewencyjną kontrole i wymiane uszczelki we wspomnianym Italiano wlasnie. Jak ktoś ma do polecenia sprawdzoną wersje nowej uszczelki, a slyszalem tez o przeróbce na wersje bez uszczelki to chetnie posłucham. Wolalbym to teraz zrobic i "zapomniec" na kilkadziesiat tys km. aktualnie 100k

Ostatnia edycja:
Nie ma, kupiłem auto tydzień temu. Informację o akcji serwisowej w tym konkretnym samochodzie dostałem z ASO w którym byłem pytać o historię napraw i ewentualny przegląd serwisowy na 80tyś.
Nawet nie wiem czy to podejdzie pod reklamację. Ponieważ jeśli to np zawór ciśnienia to nie wiem czy był wymieniony razem z pompą czy to zupełnie inna sprawa.
Dam znać jak coś więcej się dowiem

Nie chcę tu zamartwiać, ale ja miałem właśnie takie same objawy i początkowo wystarczała wymiana zaworu lecz z czasem problem powracał.
Zmieniłem również uszczelkę smoka oleju, ale również nie pomogło.
Skasowałem programowo ten zawór i nadal to samo.
Dzisiaj byłem u diagnosty w serwisie AR i powiedzieli, że najprawdopodobniej silnik się zaciera, ale aby być pewnym muszą otworzyć silnik.
Po za tym mieli już trzy takie przypadki, gdzie w dwóch Giuliach wymienili silnik a w trzeciej udało się naprawić poprzez wymianę części.

ps. 75 tys przebiegu, 180KM 2018r. Szczerze nie miałem nigdy gorszego makarona niż kochana Giulia.

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Witajcie, nie było mnie tu jakiś czas, wymieniłem przy 120tys uszczelkę prewencyjnie, niestety w q4 to duży wydatek jeśli chodzi o robociznę. W Aso w Bielsku jak i w autospectrum w Tarnowie każdy twierdził ze pierwsze roczniki tak miały i teraz nie ma tego problemu mam wersję 2019 z q4 210km i sprawdzili mi panewki otrzymałem informację że są ok. W autospectrum zapłaciłem 1600zl przy czym olej był mój. Bielsko chciało 3k a w Krakowie Panowie zawołali 4tysiace.

Hej,
ja właśnie po robocie u Italiano Garage w Dabrowie. Wybrałem się z Bielska właśnie. Uszczelka smoka oryginał, rozrząd, kontrola panewek i oleje filtry niewiele ponad 3k pln. (sama robota z uszczelka to ok 1k)
Plany były na zmianę uszczelkj alfowskiej na wzmocnioną wersję, którą sprzedaje Shopefi. Niestety po zdemontowaniu miski olejowej okazało się że jest ona u mnie minimalnie inna w kształcie aluminium niż inne 2.2 i niestety dało radę założyć tylko uszczelke oryginalna, wiec za 5 lat/80kkm trzeba będzie powtórzyć operacje. Dla potomnych dodam autko produkcja kwiecień 2017.
Moja ma teraz 100k km i panewki bez zastrzeżeń. Stara uszczelka była podobno juz mocno stwardniała, ale jeszcze w jednym kawałku.

Amortyzatory
Powrót