[Stelvio] Nagłośnienie podstawowe vs HK

porterneon

Nowy
Auto
Stelvio Veloce
Część,
Co sądzicie o podstawowym nagłośnieniu w AR Stelvio? Czy gra to fajnie czy może koniecznie trzeba iść w update do Harman Kardon?

Konieczne to musisz zrobić to posłuchać jak gra HK. Jeszcze lepiej poczytać co sądzą inni... Na tym forum i na zagranicznych (np alfaowners). Ja mam wrażenie, że lepiej gra Pioneer w mojej 24 letniej 146. Zastanów się czy nie lepiej byłoby za wartość hk zrobić dobre indywidualne nagłośnienie

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

Koniecznie to sobie poczytaj ten wątek: https://www.forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio/167967-zmiana_audio.html
Ja jakbym dzisiaj kupował to bym wziął wersję podstawową która jest najłatwiejsza do upgradu i ją właśnie usprawnił.
Wszystkie wersje, basic-mid-HK, to jeden szajs. Wszystkie mają takie same nędzne głośniki w drzwiach (woofery) które odtwarzają perkusję jak z dziecinnego bębenka.
Suby w wersji mid i HK też są nędzne, a co najmniej nędznie "napędzane" ze wzmacniacza.

Czytanie opinii o systemach audio, muzyce itp. jest podobne do opinii na temat jedzenia. Jednemu bardziej smakuje schabowy, drugiemu kawior podany na liściu sałaty otoczony truflami. Jedzeniem ewentualnie można się zatruć. Jest jedyny sposób na rozwiązanie tej kwestii - osobiste sprawdzenie. Nigdy nie czytajcie opinii innych w tym temacie. Wg mnie nie ma to najmniejszego sensu. Jednocześnie zaznaczam, że to moja opinia ;)

jeśli ktoś nie jest audiofilem to HK a nawet średni ktonfig jkaoś da radę, oczywiście po roku czy dwóch maskownice w HK średniotonowych będą brzęczeć albo cos w boczku przy basach albo przerobionym wydechu i Ci co tego nie tolerują zaczną grzebać z upgradem audio i wydadza kupę hajsu. No i wtedy się okaże że w sumie taniej (tym bardziej że odpada koszt dopłaty przy zakupie, ale i prostszy wzmak i okablowanie) i łatwiej robić z base audio niż z mid/HK, bo wzmak nieduży można wrzucić przed radio, trochę wygłuszyć drzwi i wymienić głośniki i w przedziale znacznie poniżej 10k w firmie audio mamy coś dużo lepszego od HK, a robiąc samemu za cenę niższą niż HK w katalogu

Tylko wiesz. Łatwiej jest wydać 3k na średnie audio lub 6k na HK, ale w rozłożone na raty w leasingu niż nagle wyskoczyć z 10k [emoji846]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja mam średnie audio, nie jestem audiofilem, i uważam że szkoda na nie pieniędzy.
HK nie różni się za dużo, to HK w Alfie to nie jest żaden top. Handel znaczkami ma się dobrze, jakość za tym idzie nie bardzo.
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] dobrze tu prawi, doszedłem w praktyce do identycznego wniosku.

Ostatnia edycja:
Jestem audiofilem, mam średni zestaw. Z mojego doświadczenia, zaczęło lepiej grać, gdy polepszyłem zródło- zamiast Spotify po BT używam TIDAL HiFi po kablu.

Jestem audiofilem, mam średni zestaw. Z mojego doświadczenia, zaczęło lepiej grać, gdy polepszyłem zródło- zamiast Spotify po BT używam TIDAL HiFi po kablu.

A jakbyś porównał Spotify Premium na kablu vs Tidal Hifi ( czy tam Master ) po kablu?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Że się wetnę z lekka w Waszą dyskusję Spotify-Tidal :-). Przy "średnim" przełączenie źródła radia z FM na DAB zmienia jakość dźwięku "dramatycznie" na plus, przepaść, jakby nie ten sam zestaw.
Ale już choćby CD gra jednak słabo.

w Julce mam podstawe w Stelvio HK, nie ma roznicy. oba sa kiepskie, z tym ze w Julce mi to nie przeszkadza bo audio bardzo rzadko uzywam, ale Stelvio dodatkowo jest kiepsko wyciszone/duzy opor czolowy wiec tutaj to juz wogle nie widze sensu jakiegokolwiek upgradu bo przy +120kmh dominuje szum z zewnatrz. przy jakimkolwiek upgrade zostaje delektowanie sie muzyka tylko przy niskich predkosciach. Cos za cos albo waga albo komfort/wyciszenie.

Porównałem spotify premium, to ciagle tylko mp3. Polecam lepsze źródło typu Tidal, Apple Music, qobuz i koniecznie po kablu.

Ostatnia edycja:
w Julce mam podstawe w Stelvio HK, nie ma roznicy. oba sa kiepskie, z tym ze w Julce mi to nie przeszkadza bo audio bardzo rzadko uzywam, ale Stelvio dodatkowo jest kiepsko wyciszone/duzy opor czolowy wiec tutaj to juz wogle nie widze sensu jakiegokolwiek upgradu bo przy +120kmh dominuje szum z zewnatrz. przy jakimkolwiek upgrade zostaje delektowanie sie muzyka tylko przy niskich predkosciach. Cos za cos albo waga albo komfort/wyciszenie.

Takie jest też moje zdanie.
Różnice w jakości dźwięku słychać na postoju, w trasie mocno się niwelują. Praktycznie nie jeżdżę po mieście tylko trasy więc różnica dla mnie jest pomijalna.

Różnice w jakości dźwięku słychać na postoju, w trasie mocno się niwelują. Praktycznie nie jeżdżę po mieście tylko trasy więc różnica dla mnie jest pomijalna.
Czy macie Panowie fabryczne pakiety wyciszające?
Bo trudno się nie zgodzić z tezą o "niwelacji" ale ja w Stelvio słyszę głównie lusterka i nie aż tak bardzo żeby przy 120/h nie pozwalały zwrócić uwagę na jakość dźwięku.
W mojej opinii największym mankamentem jest jakość nisko-średnich tonów. Da się to polepszyć przy pomocy dodatkowego DSP ale jednak co najmniej przednie woofery są raczej do wymiany. Z gówna bata nie ukręcisz...

Ja mam zestaw audio mid i porównując do jednego z najlepszych fabrycznych audio samochodowych tj do topowego B&W w Volvo w V90, które użytkowałem wcześniej przez 2 lata, różnica jest na niekorzyść Alfy ale nie jest to znaczna różnica. Może ona wynikać choćby z braku korektora graficznego w AR. Nad czym boleje :(

Nie kumam co masz na myśli "brak amplitunera", zestaw mid ma swój wzmak, choć niezbyt mocny. Gra tak sobie, jednemu wystarczy inny się totalnie skrzywi.

Odgrzebię stary temat, żeby nie tworzyć nowego.
Wczoraj miałem okazję pośmigać trochę Giulią QV. Pomijając kwestie samej jazdy, zestaw audio HK gra o niebo lepiej niż HK u mnie w Stelvio. I zastanawiam się na ile te zestawy się różnią, czy u mnie jest coś nie teges, czy po prostu warunki odsłuchu w Julce są lepsze niż w Stefce? Co sądzicie?

Ze swojej strony mogę dodać dwa grosze - nie do końca na temat, bo pytanie jest o nagłośnienie podstawowe.

W swoim samochodzie mam najwyższy HK (generalnie bym nie brał, ale musiałem, bo był "spakietowany") i używam Tidala HiFi oraz odtwarzam bezstratne pliki Flac - dupy nie urywa.
Generalnie uważam, że dobre audio trzeba dodać sobie samemu (DIY albo dać do zrobienia profesjonalistom), bo nie znam samochodu w którym fabryczne audio jest dobre (nie jeździłem Rolls-Royce'm - więc nie wykluczam, że takie istnieje w przyrodzie ;) ).
I tak się pewnie skończy po gwarancji.

Natomiast - mam okazję pojeździć inną Giulią z zestawem Mid i .... wielkiej różnicy nie odczuwam jeżeli chodzi o jakość dźwięku pomiędzy nimi ;) - skupiam się na "czystości/jakości brzmienia - nie na głośności ;).
Jedynie, na niektórych kawałkach wpada w rezonans - ale kładę to na karb jakiegość montażu (fabryka) tego egzemplarza - ale wielkiej różnicy nie czuć.
Uważam, że nie warto brać najwyższego HK (jeżeli nie trzeba w pakiecie), a za różnicę w cenie zrobić własne audio (przy okazji wytłumiając/wygłuszając samochód).
Na Alfaowner jest całkiem dobry wątek odnośnie audio w Giulii/Stelvio.

Zakładam, że różnica pomiędzy Basic i Mid HK może być już większa, bo tam pojawia się wzmacniacz.
Nie mam pojęcia o różnicach wygłuszenia/wytłumienia pomiędzy Giulią i Stelvio, ale bez porządnego wytłumienia/wygłuszenia nie ma mowy o normalnym brzmieniu tak, czy inaczej.

Poz.

No nic nie odkryłeś, wszystko znane i racja.
Głośniki w HK i Mid są takie same plus te dodatkowe.
Lipny sub o poronnej konstrukcji w Stelvio po poprzednim lifcie (BR do tyłu i prosto w błotnik) i tragicznie niskiej mocy, wogole nie gra jak powinien choć sam głośnik poliftowy ma naprawdę duży zapas możliwości.
Szkoda, że brak pełnego EQ, może jest w HK?
Minimum przeróbki wg mnie to wyciszenie przednich drzwi (tylne można odpuścić jeśli chodzi tylko o granie), wymiana tychże głośników, wygłuszenie wnęki suba i usztywnienie jego skrzynki plus monoblock minimum 200W. Warto dołożyć DSP żeby wyrównać charakterystykę całości. Wszystko do zrobienia swoimi recami za ok 4tys (głośniki 1000, dsp chińskie 1000, monoblock 1000, maty 1000).

No, ale ja tutaj niczego nie miałem zamiaru "odkrywać". :)

Człowiek pyta - to się odpowiada - zawsze jest mniej uprzejma droga odesłania do wątku o audio w Giulii/Stelvio.
Dla Ciebie, zapewne to nic odkrywczego/wszystko znane - potraktuj to jako "independent confirmation" - takie "organolpetyczne" ;)

Jeżeli chcesz zrobić z tego kłopot ("No nic nie odkryłeś") - to jasne, że dasz radę. ;) Zmieścisz się śmiało. ;)

Amortyzatory
Powrót