• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] awaria elektrycznego otwierania klapy

Hipokrates

Nowy
Auto
Alfa Romeo Stelvio 2.0 280KM
Niestety u mnie kolejna awaria. Chyba już z 5. Dzisiaj wychodząc z auta nacisnąłem przycisk otwierania klapy na drzwiach a tam nic się nie dzieje. Podszedłem i otworzyłem ręcznie. Po inspekcji sprawa wygląda następująco. Po naciśnięciu otwarcia bagażnika klapa odskakuje ale nie idzie do góry. Kiedy ją teochę podniosę i znowu próbuję otworzyc z kluczyka to idzie do góry. Zamyka się z kluczyka ale zauważyłem ,że nie ma tego dźwięku przy tym jakby coś się zasuwali na końcu. No i niestety komunikat na desce rozdzielczej „zleć kontrolę elektrycznego otwierania klapy bagażnika” . Ma ktoś pomysł co to może być?i ile będzie kosztować

Może to absolutnie ślepa uliczka... Aku sprawdzałeś, starstop Ci działa? Słaba bateria różne dziwne cuda w tym samochodzie generuje...

U Mnie zdarzyło się dwa razy że klapa tylnia się nie otworzyła z przycisku w klapie tylniej ale z dzwi ze środka otworzyła , ostatnia na przeglądzie przy 60.000 zleciłem naprawę na gwarancji tą usterkę , z tego co powiedzieli sprawdzili wiązkę i przeczyścili kostki od klapy i wgrali aktualizacje otwierania klapy - zrobili wszystko na gwarancji.

Bateria świeża bo po ostatnich dziwnych kontrolach wymieniłem. Niestety skończyło się na tym ,ze uszkodzona była jakaś centralka od elektryki ,która jest na maglownicy i musiałem wymienić całą maglownicę. Koszt z robocizna 12 tysięcy. A niestety auto już po gwarancji. Mak_Kruz ale u Ciebie nie było komunikatu rozumiem? Nie wiem bo te siłowniki niby działają. Już mam dość tych usterek.

Nie było żadnego komunikatu ale że jest jeszcze na gwarancja to powiedziałem żeby to sprawdzili i naprawili. Ja na swoją STELVIO żadnego złego słowa nie powiem - zero usterek - uśmiech każdego dnia - gdy wsiadam i jadę

Czy miał ktoś może przypadek, że klapa nie zawsze się otwiera i przy zamykaniu potrafi w połowie się zatrzymać?
W Mes znalazłem błąd B188C-13.
Czyżby któryś z siłowników wysiadł?

Ja miałem problem z klapą po całkowitym rozładowaniu akumulatora przed tym wszystko było cacy, problem polegał na tym, że nie otwierała się klapa gestem nogi.
Problem naprawili w serwisie ale teraz czasami przy otwieraniu przez przycisk na klapie niekiedy klapa tylko odskoczy i nie ponosi się dalej, dopiero ponowne naciśnięcie otwiera klapę do końca.

Tak wymieniłem jeden siłownik, który się zacinał.

Klapa przestała się otwierać i zamykać. To znaczy, czasami się zamknie, ale w trakcie widać moment zacięcia. Pewnie czasami wykryje przycięcie jako opór (jak przy źle zapakowanym bagażu) i wtedy się nie zamyka, tylko otwiera ponownie. Podejrzewam, że któryś siłownik padł. Błędów w Multiecuscan brak, akumulator naładowany, pojawia się komunikat "Zleć kontrolę bagażnika elektrycznego, otwórz ręcznie". Macie jakiś sposób żeby zdiagnozować który to siłownik? Może jak je wypnę z mocowania i uruchomię klapę, to da się coś zauważyć? Pytam, bo mam obawy, czy bez obciążenia nie "wystrzeli" mi w jakiś niekontrolowany sposób. Jeśli nie ma sposobu na sprawdzenie, to kupię 2 używki z Allegro. I tu drugie pytanie. Czy numery części mają jakieś znaczenie (505603960, 505502580) i czy występuje rozróżnienie na prawy i lewy. Zakładam, że nie, ale kto wie co Alfa wymyśliła.

Przecież napisałem, że kupię na Allegro. Ale w moim poście były pytania: "Macie jakiś sposób żeby zdiagnozować który to siłownik? Może jak je wypnę z mocowania i uruchomię klapę, to da się coś zauważyć? Pytam, bo mam obawy, czy bez obciążenia nie "wystrzeli" mi w jakiś niekontrolowany sposób. Jeśli nie ma sposobu na sprawdzenie, to kupię 2 używki z Allegro. I tu drugie pytanie. Czy numery części mają jakieś znaczenie (505603960, 505502580) i czy występuje rozróżnienie na prawy i lewy. Zakładam, że nie, ale kto wie co Alfa wymyśliła" Po cholerę mam demontować oba boczki, żeby wymienić być może dobry siłownik, jeśli tylko jeden jest uszkodzony. A może za jakiś czas padnie jeden z zakupiony i będę mógł go wymienić na zdrowy, który posiadam z wymiany. Przeczytaj to co napisałem i nie zachowuj się jak przedszkolanka wśród durny bachorów... A jak nie chcesz udzielić merytorycznej odpowiedzi, to nie pisz nic...

Amortyzatory
Powrót