[Giulia] Błędy P0087 i P008A (Niskie ciśnienie paliwa), problem z zapaleniem

07105415

Użytkownik
Auto
Giulia 2.0/200KM
Panowie,

Chciałbym z Wami skonsultować mój przypadek...

Dwa miesiące temu podczas jazdy autostradowej zapalił się check, info o braku S&S, ograniczona moc... Zgasiłem auto, odpiąłem/zapiąłem klemę i samochód nie chciał już odpalić. Po wielu próbach jednak zmienił zdanie, zapalił, przejechał wiele kilometrów i tygodni bez problemu. Jak ręką odjął..., do czasu jak się okazało:)

Wczoraj po krótkiej przejażdżce, po postoju podczas zapalania znowu check i komunikaty j.w. Samochód zapalił po 10 minutach i jechał normalnie. Pod domem kolejna próba auto odpaliło zaczęło nim telepać więc zgasiłem, po półgodzinie i wielu próbach samochód zapalił, wjechał do garażu. Błędy pogasły, dziś auto zapala, pracuje normalnie...

Podłączyłem co miałem pod ręką i pokazały się dwa błędy jak w tytule posta. Czy macie jakieś sugestie gdzie szukać winowajcy?
Objawy w moim odczuciu są rzeczywiście takie jakby brakowało paliwa. Czyżby problem z pompą?

Samochód tankowany zawsze do pełna na dobrej stacji więc wątpię w kiepskie paliwo. Tankuję tam również inne auta i nie było nigdy problemu.

Diagnozując auto mam jeszcze błąd pompy paliwa p062a.
No i zwróciłem uwagę że fiksuje mi alarm (chyba dokładany). Zastanawiam się teraz czy może to psujący się alarm, który chyba ma za zadanie odcięcie paliwa powoduje moje problemy...?
Jest akurat post o alarmie ale nikt nie pisze o niczym więcej oprócz wzbudzania się bez powodu..., co myślicie?

Ostatnia edycja:
Możesz powiedzieć czy udało się ogarnąć powyższy problem? Mam dokładnie to samo w ASO jeszcze się z tym nie uporali.

P008A w mojej Giulii ze Stanów powodowała 95 z Shella. Zacząlem tankować na innej stacji i od kilku miesięcy spokój. Z tego co kojarzę to warto jeszcze sprawdzić wiązkę i przekaźniki pod przednią prawą lampą

U mnie podobnie. Na A2 najpierw komunikat S&S, spadek mocy, check,cudem zjechałem na pobocze. Oczywiście na 45km przed lotniskiem i godziną do odprawy. Najpierw kręcił, potem zapalił. W trybie awaryjnym dojechałem do kolegi i udało się wylecieć. W trakcie podróży kolega uprosił znajomego mechanika - ten odczytał coś o pompie paliwa,skasował check. Wróciłem autem do domu - nie działało automatyczne zmienianie świateł na długie, ale po przejściu na ręczne" z AUTO mogłem zmieniać. Co ciekawe, akumulator naładowany "do pełna" (ha, ha...) przed wyjazdem po powrocie 200km rano pokazał 12,1. Teraz czytam, co znajdę - zanim udam się do serwisu. Z góry dziękuję za ew. podpowiedzi.

U mnie też już 3 razy pojawił się błąd P008A - niskie ciśnienie paliwa. Błąd pojawia się odpalając rozgrzane wcześniej auto, nigdy podczas jazdy albo na zimno. Objawów żadnych brak, poza tym, że czasem kręci ~2sekundy zanim zapali (ale wtedy błąd się nie pojawia).
Auto z 2017 (przebieg 25 tys. km), one chyba mają fabryczną wadę tych pomp? Czy powinienem wymienić pompę, czy pompę + moduł, bo ASO podało mi takie dwa warianty po spytaniu o pompę paliwa? Czy może sprawdzić jakieś inne rzeczy typu wiązka, przekaźnik?

Z tego co kojarzę to warto jeszcze sprawdzić wiązkę i przekaźniki pod przednią prawą lampą
Przekaźnik od pompy paliwa jest w bagażniku, więc co tam sprawdzać?

U mnie też już 3 razy pojawił się błąd P008A - niskie ciśnienie paliwa. Błąd pojawia się odpalając rozgrzane wcześniej auto, nigdy podczas jazdy albo na zimno. Objawów żadnych brak, poza tym, że czasem kręci ~2sekundy zanim zapali (ale wtedy błąd się nie pojawia).
Auto z 2017 (przebieg 25 tys. km), one chyba mają fabryczną wadę tych pomp? Czy powinienem wymienić pompę, czy pompę + moduł, bo ASO podało mi takie dwa warianty po spytaniu o pompę paliwa? Czy może sprawdzić jakieś inne rzeczy typu wiązka, przekaźnik?

Przekaźnik od pompy paliwa jest w bagażniku, więc co tam sprawdzać?

Kolega napisał ci przekaźnik . nie napisał ci że jest od pompy paliwa a to jest przekaźnik od rozruchu i to jest wada tych aut a raczej przekaźników.

Kolega napisał ci przekaźnik . nie napisał ci że jest od pompy paliwa a to jest przekaźnik od rozruchu i to jest wada tych aut a raczej przekaźników.
Kolega pisał o błędzie P008A. Czy przekaźnik rozruchu może powodować błąd niskiego ciśnienia paliwa?

W moim przypadku (spadek mocy i s&s niedostępny) pojawił się jeszcze 3 razy. Serwis zalecił wymianę dodatkowej elektrycznej pompy płynu chłodzącego turbinę. Wczoraj wymienili za 2250zł - poczekam i zobaczę, czy to pomogło.

Oczywiście nie pomogło. Kolejny raz silnik wyłączył się w trakcie jazdy, gdy kilka dni temu wracałem z serwisu do domu. Nie chciał zapalić, choć kręcił rozrusznik (aku nowy, naładowany). Telefon do serwisu - poradzili odpiąć złączkę na ujemnym biegunie na kilkanaście sekund. Pomogło i dojechałem do domu. Choinki skasowałem, ale ikona awarii silnika i komunikat S&S niedostępny pozostały. Przy trzeciej kolejnej jeździe też zniknęły. Ale czwartego dnia pojawiły się ponownie. Z powodu nieobecności w kraju nic nie mogłem zrobić - teraz zastanawiam się, gdzie szukać fachowca, skoro autoryzowany serwis nie pomógł.

Bo ASO cię naciągnęło nie mająć pojęcia, że tak jak w przypadku problemu z rozrusznikiem, zwykle to przekaźnik tej pompy płynu. Te przekaźniki wypada co parę lat wymieniać profilaktycznie. Jak ściągałem zderzak w zeszłym roku przy okazji (po 6+ latach) wymieniłem profilaktycznie własnie przekaźnik rozrusznika i przekaźnik pompy IC. Niestety nie miałem pod ręką więcej przekaźników a teraz zaobserwowałem że ten od klaksonu też zaczął padać - czasem zatrąbi za pierwszym razem, czasem tylko pyrknie lekko mimo dociskania na max/długo klaksonu, zwykle, druga/trzecia próba i już działa normalnie - stawiam właśnie na 99.9% że pada przekaźnik. wymienię wkrótce bo muszę ściągnąć zderzak i tak znów - naprawa urwanego mocowania zderzaka + chcę rzucić okiem do cieknących czasem sprysków reflektorów (mam już niby te pozmianowe ale po 2 latach od zakupu auta zaczęły czasem cieknąć - czasem spokój miesiącami - rozbiorę, wyczyszczę, dam nowy oring, dam może jakiś smar i zobaczymy)

Przekaźniki (wszystkie 6 szt.) można wymienić bez zdejmowania zderzaka. Wystarczy odkręcić i zdjąć przednią część prawego nadkola.

Amortyzatory
Powrót