[Giulia] ObdGraphs - monitoring pracy silnika

Ok dzięki za pomoc, pozwolę sobie zwrócić się o nią ponownie do Ciebie po zakupie.

Witam ponownie.
@netzmark jakiej Ty aplikacji używasz?
Ja pobrałem CAR SCANNER i bez problemu się połączyłem, jest widoczne mnóstwo czujników, (których większą część rzecz jasna nie pojmuje)
Nie mam jednak temp skrzyni biegów.
Podzielę się kilkoma wydaje mi się istotnymi parametrami.
Gdy coś było podejrzane to proszę o komentarz.
Napięcie modułu OBD 11,4 V
Napięcie modułu strujacego 12,06 V
Battery SoC 70%
Czy ten ostatni to sprawność akumulatora?

a dużo jeździsz? auto czasem stoi dzień dwa? tak sobie te samochody śmiesznie zarządzają ładowaniem

Codziennie do pracy, 12 km w jedną stronę
Chyba zacznę go prostownikiem doładowywać przez noc do pełna.

@OTTO1, myGiulia ze sklepu Play na fona, z opcją odpalenia na AA ale musisz w tym celu gadać z autorem @tzebrowski z naszego forum.

Byc może nie widzisz temp silnika bo nie skonfigurowałeś prawidłowo swojej aplikacji (choć może jej się nie da).

70% to nie tragedia. StartStop działa, ogrzewanie tylniej szyby chyba też (musisz poszukać jaki jest próg bo nie pamiętam). Alfa ładuje praktycznie tylko do 80%a a później padaka. Jak mało jezdzisz to tak Ci zejdzie. Doładować ze 3 razy do roku musisz. Moj aku po przejsciach i zaliczeniu ze trzy razy 7-8V podczas zabaw z audio (niektórzy twierdzą że to już musi być złom ale jakoś tego nie widzę) trzyma się w okolicy 75%, też za dużo nie jeżdżę a ma on 4 lata.

W mojej opinii "przez noc do pełna" to mało realne nawet jak masz ładowarkę dającą 10A. Za krótko jeśli chciałbys zobaczyć IBS bliski 100% - na to trzeba ze 24h ładowania i pewnie raczej nie żadnym automatem które wcześniej stwierdzą "full" i zakończą. Także określenie full to jest mocno względne. Inna sprawa że nawet jak osiągniesz 90-100% to Alfa w swojej smartości i tak z prędkością dźwięku zjedzie aku to 80% - takie to eko g***.

Ostatnia edycja:
Już wcześniej dotarłem do wątku z aplikacją myGiulia i zaproszeniem od twórcy.
Pytanie czy ja potrzebuje wersji na AA, bo słabo u mnie z tematem oprogramowania, zwłaszcza tego w motoryzacji.
Wystarcza mi podstawowe informacja, głównie aby zapobiegać i bespiecznie użytkować samochód.
No i język, czy one są po polsku?
Co do ładowarki do aku to moja ma 1.2 A ;)

Apka jest po angielsku ale tam nie ma wielkiej fillozofi.
AA nie jest niezbedne ale wygodne.
1.2A to chyba niemożliwe, nie wiem do czego to. Naładowanie tym to z tydzień. Kup coś minimum 5 a optimum 10A. Victron albo Ctek najlepiej.

Polecam ctek mxs 5.0 Bardzo fajna ładowarka. 5A w zupełności wystarcza. Mój aku być może jeszcze w dobrej kondycji ale po ładowaniu jedną noc mam 99% ibs. Na olx też możesz poszukać. Plusem jest kabelek który instalujesz w aucie i później tylko szybko złączka - cyk.

Tak zwyczajowo to ładowarka powinna mieć prąd 1/10 pojemności... Do podładowania 5A spoko, ale przy glebokim rozładowaniu bedzie się męczyła 2x dłużej przy tym aku. Jeżeli koszt nie jest barierą to lepiej mieć coś wiekszego. Są jeszcze 7A :-).

Victron ma fajny bajer w postaci bluetootha a więc możliwości zdalnej kontroli/podgladu, i w ogóle sporo parametrów programowalnych. Ctek chyba tego nie ma choć pewien nie jestem. Ogólnie jak kiedyś się przymierzalem to Victron wydawał mi się dużo ciekawszy technicznie.

"Utrzymuje optymalny stan naładowania akumulatora przez cały rok. Użytkowanie pojazdów i urządzeń sezonowych i rzadko używanych."

To podtrzymywarka do akumulatora żeby garażowy zapasowy podłączyć na stałe i utrzymywac w gotowości.
Nie słuchaj głupot, kup prawdziwą ładowarkę z prądem minimum 5A a najlepiej 7-10.

No patrząc na ładowarkę rzędu 5,7,10 A to ta moja faktycznie nie jest nawet ładowarką.
Będę szukał.
Dzieki
Tego chyba wezmę
https://allegro.pl/oferta/prostowni...prawdzę prze z interfejsa ile procent ma aku.

Ostatnia edycja:
Tak zwyczajowo to ładowarka powinna mieć prąd 1/10 pojemności... Do podładowania 5A spoko, ale przy glebokim rozładowaniu bedzie się męczyła 2x dłużej przy tym aku. Jeżeli koszt nie jest barierą to lepiej mieć coś wiekszego. Są jeszcze 7A :-).

Victron ma fajny bajer w postaci bluetootha a więc możliwości zdalnej kontroli/podgladu, i w ogóle sporo parametrów programowalnych. Ctek chyba tego nie ma choć pewien nie jestem. Ogólnie jak kiedyś się przymierzalem to Victron wydawał mi się dużo ciekawszy technicznie.
Ctek One też ma taki bajer:
https://sklep.ctek24.pl/ctek-cs-one...etooth-inteligentna-ladowarka-csone-p-94.html

Dla tych, który nie mają w garażu gniazdka, alternatywą jest np. Ctek Free - mam taką i jestem bardzo zadowolony.

Na pierwszy rzut oka drogawa (może akurat tylko tam) ale chociaż prąd ma zacny :-)

Jak to mówią: "tylko krowa nie zmienia zdania"
Więc ja zmieniam, kupię jednak mocniejszą ładowarkę, po obejrzeniu tego filmiku.
https://youtu.be/KIVrW9tgI0E?si=COKtApVkzdSGkKoR
Tłumaczy ze ładowarka powinna mieć 10% prądu ładowania pojemności akumulatora, a że ja mam aku 95 Ah to należało by mieć ładowarkę 10 A.
Na tym filmiku ładuje totalnie rozładowany aku 50 Ah ładowarka 5A i zajęło to 15 godzin.
To ja ta swoją 1.2 można powiedzieć nigdy nie ładowałem akumulatora :(

Kurde a co ja Ci mówiłem odnośnie relacji prądu do pojemności i czasu ładowania z pięć postów temu???

Mogę tylko przyznać rację.
No i podziękować :)
Oglądałem też test najlepszych ładowarek w kategorii 10 A, gdzie CTEK zajął ostatnie miejsce, choć i tak to dobra ładowarka, najlepsze Kulon 716, niedostępna na naszym rynki, bo to chyba ruskie.
https://youtu.be/7lxWhHjpRm8?si=SCxX9TV6Te8t5KdD

Amortyzatory
Powrót