[Giulia] ObdGraphs - monitoring pracy silnika

tzebrowski

Użytkownik
Auto
Giulia 2.0 200hp, Giulietta 1.8 tbi
Witam,

Chciałem się z wami podzielić aplikacją na platformę Android do monitorowania wybranych parametrów pracy silnika 2.0 GME (Giulia, Stelvio,)
Aplikacja powstała z pobudek hobbystycznych, głownie pod moją Giuliette 1.75 TBI, jednak w ostatnim czasie zapewniłem jej wsparcie rownież dla 2.0 GME.
Program jest całkowicie darmowy, oferuje kilka konfigurowalnych widoków, oraz profili samochodów.
Out-of-box dostajemy wsparcie dla silnika 1.75 TBI oraz 2.0 GME.
Dla 2.0 GME soft odczytuje następujące PIDy
* poziom oleju
* degradacja oleju
* temperatura oleju
* cisnienie oleju,
* egt
* ciśnienie w dolocie (oczekiwane + zmierzone),
* AFR,
* prawdopodobnie również MAF (nie miałem możliwości weryfikacji, gdyż moja Giulia jest bez MAF)

Aplikacja obecnie jest w wersji testowej, i działa względnie "stabilnie" z najtanszymi adapterami WIFI oraz BT mającymi wsparcie dla ELM 327

Zapraszam do testowania, i komentowania :)

Soft dostępny jest na platformę Android via google play https://play.google.com/store/apps/details?id=org.obd.graphs.my.giulia

Ostatnia edycja:
Pobrałem na próbę, ale zanim zdążyłem się pobawić to zaczęło się wyłączać przy każdym uruchomieniu. Odinstalowałem i teraz w Google Play widzę że aplikacja nie jest kompatybilna z moim urzadzeniem (Samsung Galaxy S20).

Dzięki za feedback,
Robiłem ostatnio trochę experymentów z Android Auto (podgląd PIDów na hmi) stąd problemy ze stabilnością i kompatybilnością urządzeń niestety,
Z AA jest taka historia, że testować na Giuli mogę tylko apkę zrilisowaną w sklepie..

Xiaomi Mi9 z Android11 też nie zgodny...

Ze względu na experymenty z AA, na tą chwile w sklepie jest aplikacja która jest zgodna z 5 urządzeniami :), chwilę to zajmie zanim to odkręcę...

Na S20FE też nie jest dostępna a chciałem przetestować w swojej Giulietta QV

wyglada na screenach przejrzyscie, prosto i zczytuje niektore dane, ktore byly niedostepne w uniwersalnych apkach do monitoringu (przynajmniej tych na androida) - propsy
Chetnie przetestuje ale mojego tela tez nie wspiera :( (stary ale jary Pixel 2 XL na Androidzie 11)

Na Mi9 z A11-ką teraz się zainstalowało.
Ale widzę, że lipa i to tylko po BT chodzi, po OTG nie ma szans?

Szansa jest, jednak muszę się zapoznać ze standardem w pierwszej kolenosci.

Chyba aplikacja byłaby przez to bardziej uniwersalna, nie?
Jakby co to (od 15 września) służę pomocą jako beta-tester w tym względzie :-).

Hej!

U mnie na Galaxy S20FE i na Lg Velvet zainstalowało się, ale apka działa niestabilnie co chwile przestaje działać, nie da się wybrać interfejsu, z którym chcemy się połączyć. Nie mniej jednak z czasem pewnie autor poprawi błędy i apka zacznie działać - byłoby super, jeszcze jakby wpadła w android auto, to już w ogóle.

- - - Updated - - -

Ostatnia edycja:
Hej!

U mnie na Galaxy S20FE i na Lg Velvet zainstalowało się, ale apka działa niestabilnie co chwile przestaje działać, nie da się wybrać interfejsu, z którym chcemy się połączyć. Nie mniej jednak z czasem pewnie autor poprawi błędy i apka zacznie działać - byłoby super, jeszcze jakby wpadła w android auto, to już w ogóle.

- - - Updated - - -

Hej!

Daj mi proszę znać jaki interfejs wifi, czy usb ?

Akurat chciałem użyć tego pomarańczowego V-Link ELM327 BT. Problem jednak w tym, że próba zrobienia czegokolwiek w aplikacji kończy się "wywaleniem"i komunikatem, że aplikacja przestała działać.

Ok, wcześniej w wątku kolega tomekw pisał również że na samsungu S20 miał problemy,
Postaram się to zweryfikować.

Ostatnia edycja:
Jak nie czujesz się za pewnie w sprawach technicznych to po cholerę chcesz brać coś nie sprawdzonego co na dodatek nie ma Giulii na liście kompatybilności? Może to będzie działać ale pewności nie ma i się będziesz bujał z potencjalnymi problemami. Nie każdy interface działa z Giulią, niektóre wymagają lekkich przeróbek wewnątrz.
Dałem Ci ze dwa tygodnie temu konkretny link do czegoś co działa wraz z listą ew programów a Ty kombinujesz jak koń pod górę z pełną furą.

Faktycznie ten nie ma Giuli wymienionej w obsłudze, choć wyglądają taka samo, mój błąd.
Pamiętam co mi podpowiedziałeś, jednak nie chciałem zaśmiecać temtego wątku, poczytałem opinie o tych aplikacjach na play sklep i różnie to bywa, dlatego szukałem alternatywy.
A jak już się odezwałeś to kojarzysz czy sprawdzę temperaturę w skrzyni biegów tym urządzeniem?
Oglądałem filmik gdzie gościu tłumaczysz że zanim zaczniemy ostrą jazdę musi też rozgrzać się skrzynia biegów, dla tych co nie mają na to podglądu gadał że potrzeba około 20-30 min jazdy.

U chińczyków w jednej obudowie może być dziesięć różnych urządzeń i odwrotnie. Wygląd nie do końca o czymś świadczy.
Nie mieszaj interfejsu z softem, to nie jest komplet (pomijając specjalne boxy dedykowane konkretnym softom).
Wpierw kup działający moduł a później dopasujesz optymalny dla Ciebie soft.
Da sie tym odczytać temp skrzyni, widzę ją właśnie przed oczami.

Amortyzatory
Powrót