1. czujniki parkowania wygłupiają sile. 2. przedłużenie gwarancji ?

Giorgio

Użytkownik
Auto
Stelvio First Edition
Stelvio First Edition właśnie miało wymianę nieszczelnego parownika klimy. Rozebrano cały przód by wymienić ta "hlodnice" i być morze coś złożono nie tak bo:
Czujniki parkowania wariują. Przed naprawa czujniki były zawsze "on" chyba ze wyłączone przez przycisk z zapalającą się wtedy biała kontrolka. Teraz po starcie w biegu D kontrolka się swieci i nie można jej wyłączyć w trakcie jazdy. Światełko ginie natomiast kiedy auto stanie i jęst w trybie P. Czujniki działają. Tyl działa jak przedtem.

W czasie reperacji był także serwis i z polecenia AR wprowadzono 3 oddzielne aktualizacje softu systemu. Szczegółów mi nie podano. Czy jest możliwe ze nowy soft zmienił funkcjonowanie czujników... może tak ma być? Chyba nie. Wrócę więc do dilera na poprawkę ale najpierw chciałbym wiedzieć czy najnowsze wersje Stelvio maja takie samo samo operowanie czujnikami jak ja mialem przed naprawa.

Druga sprawa, moje 5 letnie Stelvio ma tylko 33 tyś km i fabryczna 5 letnia gwarancja kończy się za 3 tygodnie. Zaproponowano mi jej przedłużenie na następne 24 miesiące za 1100 euro (bo mieszkam w Niemczech.) Stoi za tym Fiat. Ma dalej obejmować wszystkie mechaniczne i elektryczne funkcje auta. Mam zamiar dalej trzymać auto wiec pewnie warto. Szcegolow nie znam ale napewno jest drobny druczek do analizy. Co wy myślicie? Dzięki z góry za opinie.

Ostatnia edycja:
Odniosę się tylko do kosztów związanych z przedłużeniem gwarancji. Mnie w zeszłym miesiącu AR oferowało 5800 netto za 12miesięcy w dwuletnim samochodzie, więc Twoja oferta wydaje się całkiem niezła.

uproszczenie..... czy w waszych Stelvio czujniki parkowania się wyłączają (off) jak auto jest w Park trybie? I światełko się swieci koło przycisku?

Po odlaczeniu akumulatora na 15 minut wszystko wróciło do normy, tak mi się wydaje.

uproszczenie..... czy w waszych Stelvio czujniki parkowania się wyłączają (off) jak auto jest w Park trybie? I światełko się swieci koło przycisku?

Potwierdzam , u mniej jest tak samo . mi to akurat nie przeszkadza

Czy leci z nami administrator? Tematy zakładane na 2 ogólne pytania, z błędem. Dzięki takim użytkownikom, którym nie chce się napisać w założonych już dawno wątkach - nie sposób tu niczego znaleźć.

Potwierdzam , u mniej jest tak samo . mi to akurat nie przeszkadza
Dziekuje. Mnie tez nie ale szkoda ze diler nie umiał wytłumaczyć zmiany jako rezultat jednej z aktualizacji systemu i ze wgrana aktualizacja nie zadziałała od razu a wprowadziła czujniki w dziwne zachowanie. Dobrze zy stosowany przez wielu tutaj manewr odłączenia akumulatora zadziałał.

- - - Updated - - -

Czy leci z nami administrator? Tematy zakładane na 2 ogólne pytania, z błędem. Dzięki takim użytkownikom, którym nie chce się napisać w założonych już dawno wątkach - nie sposób tu niczego znaleźć.
Mix, bardzo mi przykro ze uraził Ciebie mój post. Mam nadzieje ze mimo wszystko to forum dalej będzie Ciebie satysfakcjonować. Administrator napewno nie ominie zaznaczyc Twojej odpowiedzi w odpowiednim miejscu. Jeszcze raz przepraszam.

Ostatnia edycja:
Druga sprawa, moje 5 letnie Stelvio ma tylko 33 tyś km i fabryczna 5 letnia gwarancja kończy się za 3 tygodnie. Zaproponowano mi jej przedłużenie na następne 24 miesiące za 1100 euro (bo mieszkam w Niemczech.) Stoi za tym Fiat. Ma dalej obejmować wszystkie mechaniczne i elektryczne funkcje auta. Mam zamiar dalej trzymać auto wiec pewnie warto. Szcegolow nie znam ale napewno jest drobny druczek do analizy. Co wy myślicie? Dzięki z góry za opinie.

To bardzo dobra oferta, u mnie dopiero co skończyła się gwarancja (dokładnie czerwiec 2022) i dla mojej giuli kolejne 12mc wyliczono prawie 6k zł.
przeczytaj uważnie propozycję umowy bo to mi się nie spina, jeśli w umowie wszystko gra i nie ma grubaśnych nadużyć, to tylko brać

Okazalo się ze ta gwarancja to "polisa ubezpieczeniowa" od firmy Allianz. I razem z vatem 1310 euro. Dużo wykluczeń... więc nie wziąłem. nie bee się wykłócał z Allianz co do pokrywania kosztów bo zawsze się z nimi przegra. Masz racje Abcar...to nie "spina" się. Dzięki za komentarz. Tobie pewnie Alfą by przedłużyła co jest lepsze niż z kompani ubezpieczeniowej. Alfą nie ma programy na ponad 5 lat ani w Niemczech ani w Austrii.

Okazalo się ze ta gwarancja to "polisa ubezpieczeniowa" od firmy Allianz. I razem z vatem 1310 euro. Dużo wykluczeń... więc nie wziąłem. nie bee się wykłócał z Allianz co do pokrywania kosztów bo zawsze się z nimi przegra. Masz racje Abcar...to nie "spina" się. Dzięki za komentarz. Tobie pewnie Alfą by przedłużyła co jest lepsze niż z kompani ubezpieczeniowej. Alfą nie ma programy na ponad 5 lat ani w Niemczech ani w Austrii.

a Ty myślisz że to co miałeś 2-5 lat to było coś innego. same wykluczenia, ani lakier, ani zużycie skóry, ani jak obłazić Ci będzie dajmy na to kiera czy lampa zmatowieje itp. to tylko działa na typową usterkę.

Co do PDC, może wgrali Ci soft 5.6 do PDC (taki z końca 2018r), z nim powinni wgrać ABS do minimum 8401 (lub 8541 jeśli masz ACC), updaty radia, liczników itp, bo potem jakieś martwe strefy nie pipkają czy inne drobiazgi nie działają.

Te nowsze PDC wyłączają się jak masz P lub N, dopiero jak dasz D lub R się aktywują. IMHO dobre bo np w garażu nie piszczy jak tylko wejdę coś grzebać (a ja akurat grzebię w proxi), przydaje się też jak np zatrzymasz się i chwilkę na kogoś czekasz z włączonym silnikiem - też nie denerwuje.

Te nowsze PDC wyłączają się jak masz P lub N, dopiero jak dasz D lub R się aktywują. IMHO dobre bo np w garażu nie piszczy jak tylko wejdę coś grzebać (a ja akurat grzebię w proxi), przydaje się też jak np zatrzymasz się i chwilkę na kogoś czekasz z włączonym silnikiem - też nie denerwuje.

A nie rzuciło Ci się w oczy żeby tak coś przeprogramować, żeby PDC się dezaktywował jak samochód ma prędkość 0km/h ale wciąż jest na D/R?
Chyba bym tak wolał mieć żeby nie jęczało jak za blisko (a to wcale nie musi być tak bardzo blisko) do kogoś podjadę na skrzyżowaniu.
Ok, rozumiem, że wtedy jak ktoś zacznie cofać to mi alarm nie zadziała ale oczy jeszcze mam żeby takie coś zauważyć.

nie ma takiego ustawienia w proxi, całe działanie jest zaszyte w firmwarze PDC którego nie mam kodu/ustawień kompilatora/dokumentacji żeby grzebać i robić swoje wersje

Amortyzatory
Powrót