• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Logika działania klimatyzacji

donvito

Użytkownik
Auto
Giulia Veloce
Czy ktoś kto ma dostęp do eLearn mógłby zaciągnąć opis działania klimatyzacji w Giulii? Mam czasem wrażenie, że mimo wyłączonego klawisza AC z nawiewów leci ciągle schładzane powietrze.. Zazwyczaj staram się przedmuchać klimę z wilgoci, wyłączając ją kilka minut przed planowanym wyłączeniem silnika. W 159 skutecznie wydmuchiwałem wilgoć, tak że praktycznie nigdy nie było konieczne odgrzybianie. Natomiast w Giulii jakoś klima żyje własnym życiem.. Zdarza się, że po wyłączeniu klimy, po 10 minutach jazdy wyłączam silnik, po czym włączam zapłon aby ustawić coś w nawigacji a po chwilo wszystkie szyby pokrywają się rosą, tak jakbym dopiero co wyłączył kompresor..
Ciekawi mnie też jaka jest temp. zewnętrzna, poniżej której kompresor klimy się wyłączy?

Szukasz logiki ? Powodzenia :) "Logika" działania klimy w Stelvio MY20 - wsiadam do auta zaparkowanego na zew. gdzie temp jest ok -8, klima w Auto, ustawiam na 22 st i zaczyna dmuchać lodowatym powietrzem na najwyższej prędkości wiatraka.

Szukasz logiki ? Powodzenia :) "Logika" działania klimy w Stelvio MY20 - wsiadam do auta zaparkowanego na zew. gdzie temp jest ok -8, klima w Auto, ustawiam na 22 st i zaczyna dmuchać lodowatym powietrzem na najwyższej prędkości wiatraka.

Ciekawostka ;) w 159 i wcześniej w 156 w takiej sytuacji dmuchało najpierw lekko, a jak temp silnika troszkę wzrosła to wiatrak się dopiero rozkręcał... W Giulii nie testowałem.. w 3city nie ma na razie mrozu ;)
Pamiętam w eLearn do 159 był cały opis jak to działa.... W Giulii kompresor jakby wiedział czy ma działać czy nie, nie zależnie od wciśniętego klawisza.. A może to cudo 2 biegi, na 1ce chodzi zawsze, 2kę włączamy klawiszem? ;)

Nowe, coraz to "mądrzejsze" samochody mają czujnik wilgotności powietrza, który pozwala na włączanie kompresora klimatyzacji w celu zmniejszenia wilgotności powietrza w kabinie. U siebie zauważyłem, że samochód wyjątkowo lubi wiać zimnym/suchym powietrzem w momencie gdy jednocześnie są włączone światła i wycieraczki. W załączeniu dokumentacja, która nie mówi dokładnie jaka jest logika działania tego czujnika, ale precyzuje, że istnieje możliwość włączenia kompresora w celu zmniejszenia wilgotności - Compressor engagement (for cooling/dehumidifying the air).

Pokaż załącznik AC.pdf

Nowe, coraz to "mądrzejsze" samochody mają czujnik wilgotności powietrza, który pozwala na włączanie kompresora klimatyzacji w celu zmniejszenia wilgotności powietrza w kabinie. U siebie zauważyłem, że samochód wyjątkowo lubi wiać zimnym/suchym powietrzem w momencie gdy jednocześnie są włączone światła i wycieraczki. W załączeniu dokumentacja, która nie mówi dokładnie jaka jest logika działania tego czujnika, ale precyzuje, że istnieje możliwość włączenia kompresora w celu zmniejszenia wilgotności - Compressor engagement (for cooling/dehumidifying the air).

Pokaż załącznik 285450

Dzięki za artykuł! O to właśnie mi chodziło.. Niestety nie odsłonili zbytnio rąbka tajemnicy.. Faktycznie piszą o funkcji włączenia kompresora w celu "od wilgocenia" hm.. Może to jest ten efekt, który mnie spotyka, szkoda, że niczym żadna lampka nie sygnalizuje tej akcji ...

- - - Updated - - -

W 147 i Giulietcie to były 4 stopnie, obstawiam, że tutaj jest podobnie.

W 159 progiem, poniżej którego kompresor się nie włączał było 0C, w 156 było to 3 - 3,5C.. Giulia jest tak wyciszona, że zupełnie nie słychać, nawet stojąc np. na skrzyżowaniu, załączania kompresora..

Amortyzatory
Powrót