• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Malowanie kratek i grilla w zderzaku

• Autor wątku Autor wątku p11k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

p11k

Użytkownik
Auto
Giulia
Chciałbym pomalować kratki i grill (plaster miodu wewnątrz) w czarny połysk, ale lakiernik mówi że nie da sie tego zrobić porządnie i lakier będzie odpadać. Ktoś próbował to zrobić u siebie? Rzeczywiście zostaje tylko jakiś środek do plastików i nakładanie tego co jakiś czas?

Wydaje mi się, że tworzywo kratek i grilla to ASA i w teorii powinno dać się pomalować. Problemem będzie przygotowanie powierzchni bo wypadało by to przeszlifować i usunąć wszelkie oleje czy woski. Sporo roboty. Sam się zastanawiałem nad malowaniem tego. Miałem z nimi nieprzyjemną przygodę po detailingu. Chemia - prickbort albo jakiś kwas do felg nałożony przez pomyłkę, nieodwracalnie poplamił plastiki. Finalnie wymieniałem komplet. Dość spory koszt.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://farbyilakiery.pl/img/cms/tworzywa%2520sztuczne.pdf&ved=2ahUKEwjV-ta-p-_7AhVvs4sKHUSJAegQFnoECC4QAQ&usg=AOvVaw2iC9LfQZg-C5SR3uxOz_Tz

Wydaje mi się, że delikatne przepiaskowanie żeby zszorstkować powierzchnie i lakier powinien chwycić spoko.

Chcesz mieć pomalowane dobrze mam kolegę co to wykonuje, ale on nie piaskuje bo za duże szkody piasek zrobi a oczyszcza sodą, potem daje podkład i na koniec lakieruje.
Mam tak zrobiony grill , bo maskownice boczne mam dziwnym trafem fabrycznie przytopione do poszycia zderzaka i bez zniszczenia nie szło ich odczepić.

IMG-20220924-WA0013.jpg

Wygląda na prawdę dobrze, masz może fotkę na aucie? Boczne kratki nie są takie drogie, ale i tak wydaje mi się, że jest jakiś sposób ich odczepienia bez całkowitego zniszczenia. ASO dało radę, dostałem nawet te zdemontowane części i nie było na nich większych śladów uszkodzeń, ale fakt, część jest przytapiana do poszycia.

Chcesz mieć pomalowane dobrze mam kolegę co to wykonuje, ale on nie piaskuje bo za duże szkody piasek zrobi a oczyszcza sodą, potem daje podkład i na koniec lakieruje.
Mam tak zrobiony grill , bo maskownice boczne mam dziwnym trafem fabrycznie przytopione do poszycia zderzaka i bez zniszczenia nie szło ich odczepić.

Pokaż załącznik 285555

Podoba mi się :)

Moim zdaniem czerwony i czarny to bardzo dobre zestawienie.

[MENTION=90995]tomek_poznan[/MENTION] Ile kosztuje pomalowanie grilla w ten sposób?

Amortyzatory
Powrót