• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana płynu hamulcowego.

dziadzia82

Aktywny
Auto
Julka 2018 150Mair Veloce . Stelvio Sprint 2020
Jestem po wymianie płynu hamulcowego zastosowałem ATE super 5.1 w ilości 2 litrów.
Wszelkiego dziwne zachowania pedału hamowania znikły.( Szarpnięcia przy hamowaniu w pierwszej fazie manewru lepsze reakcja płynność działania)
Wymiana przeprowadzona diagnostyczne przez system modułu.

Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka

...
Wymiana przeprowadzona diagnostyczne przez system modułu.
...

A to można MESem zrobić czy tylko Witech? Nie mam żadnych problemów z hamulcami, łapią jak brzytwa i już dwa razy wymieniałem na ORI ciśnieniowo (stałe zasilanie zbiorniczka płynem pod ciśnieniem) ale w razie czego, na przyszłość...

A to można MESem zrobić czy tylko Witech? Nie mam żadnych problemów z hamulcami, łapią jak brzytwa i już dwa razy wymieniałem na ORI ciśnieniowo (stałe zasilanie zbiorniczka płynem pod ciśnieniem) ale w razie czego, na przyszłość...
Tak oczywiście chodzi o to by nie utracić ciśnienia bo potem kwiatki się robią

Tak-tak, to wiadomo - ciśnienie należy utrzymać, ale się zastanawiam nad ".. przeprowadzona diagnostyczne przez system modułu" - to jakaś procedura? Jest do odpalenia MESem (który mam) czy tylko Witech (do którego nie mam dostępu)?

mozna wymienic plyn przy pomocy pedalu hamulca bez zadnych problemow jak w starych autach.

mozna wymienic plyn przy pomocy pedalu hamulca bez zadnych problemow jak w starych autach.
Jeśli spadnie tobie ciśnienie masz odłączona sekcje czy warto jest ryzykować skoro samo podciśnienie można uzyskać z jednostki ? Oczywiście masz rację.

Tak-tak, to wiadomo - ciśnienie należy utrzymać, ale się zastanawiam nad ".. przeprowadzona diagnostyczne przez system modułu" - to jakaś procedura? Jest do odpalenia MESem (który mam) czy tylko Witech (do którego nie mam dostępu)?
Mes Alfaobd witech autocom
Wszystko w centralce ABS Continental

No to świetnie, przy następnej wymianie pogrzebię w MESie - może przez jakąś gałąź układu automat przepchnie świeży płyn, który bez tego tam nie dochodzi...

No to świetnie, przy następnej wymianie pogrzebię w MESie - może przez jakąś gałąź układu automat przepchnie świeży płyn, który bez tego tam nie dochodzi...
Właśnie o to chodzi i robisz kasowanie wymiany płynu centralka ustawia parametru ciśnie pracy na poszczególnie koło. Warto przy systemie brake by wire.

Jeśli spadnie tobie ciśnienie masz odłączona sekcje czy warto jest ryzykować skoro samo podciśnienie można uzyskać z jednostki ? Oczywiście masz rację.

dlatego podczas zmiany odlaczasz aku ;)
jasna sprawa jak jest diagnostyka i masz czym potrzymywacz cisniene to druga sprawa.

dlatego podczas zmiany odlaczasz aku ;)
jasna sprawa jak jest diagnostyka i masz czym potrzymywacz cisniene to druga sprawa.
Ciśnienie podtrzymuje centralka ty tylko odkręcasz odpowietrznik w danym kole

Kolego dziadzia82, czy mógłbys napisać która to funkcja w MESie? Dzis wchodziłem w sterownik ABS, następnie Continental... i nie widziałem opcji wymiany płynu

Ile potrzeba płynu do wymiany płynu hamulcowego przy procedurze mesem?

Też szukam takiej informacji. Według instrukcji to niecały litr

Witam
Jak miałem jeszcze Stelvio to wymienili mi płyn hamulcowy przy przeglądzie okresowym przy 47000 km - poniżej ilości z wymiany
1.jpg

Amortyzatory
Powrót